2009. július 23., csütörtök

Virslis zöldbableves

Tegnap volt szerencsém megkóstolni szüleimnél ezt a - számomra - különleges levest. Én eddig csak a hagyományos, habart, ecetes vagy pedig a magyarosan, rántással, tésztával készített zöldbablevest ismertem, de jelenleg ezt tenném az első helyre, mert nagyon ízlett.

Igaz, hogy a hozzávalókhoz írok mennyiségeket, de szerintem mindenki maga döntse el, milyen arányban tenné bele a zöldségeket, virslit. Anyuék sem vették szó szerint a receptet. :)

Hozzávalók:
- 500 g zöldbab
- 200 g burgonya
- 200 g sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- zöldséges ételízesítő vagy 1 zöldségleveskocka
- friss vagy szárított borsikafű
- 2 dl tejföl
- 1 ek. rizsliszt
- füstölt virsli
- só, bors
- citromlé
- kapor
A zöldbabot megmossuk, szárvégeit lecsipkedjük, felaprítjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk.

A zöldbabot hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk az ételízesítőt vagy zöldségleveskockát, a borsikafüvet (ha szárítmányt használunk akár teatojásban is beletehetjük), a hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben. Fedő alatt forrástól számított kb. 10 percig főzzük.

Később a sárgarépát és a krumplit is hozzákeverjük, mérsékelt tűzön főzzük tovább.A tejfölben és 1 merőkanál főzőlében simára keverjük a rizslisztet, a levesbe öntjük és 2-3 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott virslit és még néhány percig forraljuk tovább.

Kiemeljük belőle a hagymát, fokhagymát, borsikafűszárat (vagy teatojást), borsozzuk, ha szükséges sózzuk és ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül belekeverjük az apróra vágott kaprot.


A recept szerint hidegen is nagyon finom, főleg ha még frissen aprított petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét. Anyuék kihagyták belőle a kaprot, de nekem nem is hiányzott belőle. Legközelebb majd azzal kóstolom meg.

10 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Szerintem ez egy baromi egyszerű (bár én nem sokat működtem közre a készítésnél), és tök finom leves, egyedül egy nem jó virslivel lehet elrontani. Nekem konkrétan csak az nem ízlett. Ez persze nem rajtunk áll.... A kapor meg azért maradt ki, mert mi sajna nem igazán kedveljük, Apa kivételével. :)

Andi írta...

Ez elég erdélyies kajának tűnik ezzel a borsikafüves (csombor) és kapros fűszerezéssel. Biztos finom lehet!

csincsilla írta...

nagyon jó kis nyári leves! valami ilyesmit ettünk szigligeten, csak még apró krumplis gombóckák is voltak benne. annyira jól esnek nyáron ezek a kicsit savanykás zöldséglevesek.

segebaga írta...

Csurog a nyálam!!!

zokni írta...

Ne csináljátok ezt, ez a gazda még a végén olyan lesz, mint én. Kezd hasonlítani rám, ahogy csurgatja a nyálát :)

Éva írta...

Igen!!!! , zsófi is ilyesmit csinált kapor nélkül pici ecettel savanyitva..... életem legfinomabb levese volt a nyári melegben... Megpróbáltam remakelni ami persze nem sikerült.... A virsli minősége alapvető, mi mindig Sága füstlit használunk....(lehet a sajtos válozat is)

Bea írta...

Van még egy hasonló, frissítő savanykás zöldséges leves, majd azt is felrakom! :)

Zokni, azt szokták mondani, hogy a kutya sok tekintetben hasonlít a gazdájára...vagy fordítva? :) Mint a 101 kiskutya elején, amikor Pongó az ablakban ülve nézi, hogy ki lenne Roger számára megfelelő barátnő.

Mazsolino írta...

SzörnyElla de Frááász, SzörnyElla de Fráááász.... :) Meg kell néznem!!! :))

Éva írta...

Most olvassuk a Disney eredetijét azaz a könyvet amiből a filmet készítették! Egész más mint a film, például Rogerst Dearlynek hívják és nem csak két kutyaszülő van benne, hanem három a harmadik Perdita akit az úton talál Dearlyné amikor Kisasszony (Pongó felesége) segítségére szoptató dajkát keres..... Nagyon élvezzük a könyvet a film ehhez csak képest csak kissé lebutított változat...

Andi írta...

Hát ez nekem elég bonyolult, azt hiszem, én már le vagyok butulva!

Ha tudtam volna, hogy még ébren vagytok, felhívlak. Kerestelek ma már egyszer, hogy Annát felköszöntsem! :-)