2010. május 17., hétfő

Jamie paradicsomsalátája



Mostanában az egyik pomázi zöldségesnél nagyon finom, édes magyar paradicsomot lehet kapni, ráadásul még olcsó is. És pont olyan finom, édes, leveses, mint a nyár végi nagy befőzőparadicsomok (csak ezek olyan aprócskák).
A Spektrumon meg belefutottam a Jamie vidéki konyhájába, és ott is a mit csináljunk a sok édes, finom paradicsomunkkal című részbe, szóval úgy eléggé adta magát, hogy mi legyen Andi római köményes pulykamelle mellé. Nagyon szeretem a főzős műsorokat, már ha tényleg főznek benne, és nagyon szeretném a Jamiet is, de nekem rettenetes a szinkronja, benneteket nem idegesít a pasi hangja? Mármint a magyar hangja. Nekem elég nagy megpróbáltatás végighallgatni, jobb lett volna, ha hozzá sem nyúlnak.
Sosem szoktam jegyzetelni tévénézés közben a kanapén fetrengve, szóval csak remélem, hogy mindent megjegyeztem. A saláta mindenesetre finom lett nagyon. Eddig általában olyat csináltam, amiben volt valamilyen hagyma (snidling, újhagyma, ilyesmi), meg bazsalikom, és tuti nem volt fokhagyma. Ez most a fordítottja. És nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:
- jó sok finom paradicsom, minél többféle, mondjuk egy kilónyi
- egy cikk fokhagyma
- olívaolaj
- szárított oregánó
- ecet
- só, bors

A paradicsomokat megmossuk, feldaraboljuk. Megsózzuk, összekeverjük, és egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, legalább egy fél órát.
Utána egy nagy tálban összekeverjük mondjuk 4 evőkanál olívával és 1 evőkanálnyi jobbféle ecettel (remélem, jól jegyeztem meg az arányokat, de működött). Megszórjuk olyan egy evőkanálnyi szárított oregánóval. Az eredeti receptben nem szerepelt, de én tettem hozzá még egy teáskanálnyi mézet is, meg pici borsot. Hozzákeverjük az egy gerezd finomra reszelt fokhagymát (tényleg nem kell több!). Aztán hagyjuk állni egy kicsit, mert percről percre finomabb lesz.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Hú, én is kipróbálom így. Nálunk paradicsom paradicsommal bármikor mehet.

Bea írta...

Nálam nem tudna percről-percre finomodni, mert befalnám az egészet. :) Köszi a receptet, pont a napokban gondoltam rá, hogy kellene csinálni egy jó kis paradicsomsalátát. Eddig én is mindig a hagymás változatot készítettem, de legközelebb kipróbálom ezt a verziót.