2011. november 14., hétfő

Cseh túrós bukta - Cseh est


A cseh estre valami finom cseh édességet is szerettem volna készíteni és így botlottam bele ebbe a cseh túrós bukta receptbe. Nem tudom, ha jobban elmélyültem volna a receptben, rájöttem volna-e már olvasáskor, hogy nem jók az arányok, esetleg valami el van írva, de szerintem 30 dkg túróhoz 20 dkg cukor kicsit sok. És mivel csak gyorsan átfutottam a hozzávalók listáját, hogy tudjam, a piacon mennyi túrót kell vennem, így aztán a sütéskor már nem tudtam a túró mennyiségét növelni, hanem a cukrot csökkentettem. A cseh túrós bukta ezért nem lett tökéletes, viszont szép.

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál cukor (ezt viszont keveselltem, 2 evőkanállal tettem bele, de mehetett volna több is, hogy édesebb legyen a tészta)
- 2 evőkanál olvasztott vaj

Az élesztőt pici cukros tejbe felfuttattam, majd összedolgoztam az olvasztott vaj kivételével az összes többi hozzávalóval. Később adtam hozzá az olvasztott vajat és simára dagasztottam a géppel. Vékonyan kiolajozott tálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkán másfél ujjnyi (néhol kevesebb) vastagra nyújtottam és egy pohárral kiszaggattam. Mindegyik közepébe jókora lyukat vájtam az ujjammal a tölteléknek.


Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg túró (szerintem inkább 50 dkg kéne)
- 20 dkg cukor (én 3 evőkanál kristálycukrot és egy zacskó vaníliás cukrot tettem)
- 1 tojás sárgája
- fél citrom héja (biocitromé a mélyhűtőből)
- 10 dkg mazsola
- 2+1 tojás fehérje

A túrót áttörtem, krémesre kevertem a többi hozzávalóval, legvégül hozzáadtam a 2 tojás fehérjéből vert kemény habot. Ezt a krémet tettem a bukták kivájt üregébe, majd megkentem őket a maradék tojás fehérjével. Betettem a hideg sütőbe, 180 fokra állítottam, hogy melegedés közben még keljenek, és ezen a hőfokon sütöttem szép pirosra. Még forrón vaníliás porcukorral hintettem meg.


Sajnos nem lett tökéletes, de szerintem pici módosításokkal az lehetne, ezért nem dobtam ki rögtön ezt a receptet. 18 darab túrós bukta lett belőle, jól lehet lakatni vele egy egész hadsereget is.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon mutatós

Bea írta...

Tényleg nagyon szépek lettek, de azt hiszem, én a jó kis laktató főételek után már nem bírtam volna enni belőle.
Én ökörszem néven ismertem ezt a sütit. :)

Andi írta...

Ez az ökörszem? Nahát, köszi! :-)

csincsilla írta...

így jár az, aki ritkán ír a blogba, elsütik előle a többéves tervét:) ezer éve tervezem, imádjuk a kelt tésztát is, meg a túrót is, talán egyszer nálunk is lesz:)
szépek lettek:)

Vicuska írta...

Nálunk a hadseregnyi adag rohamléptekben fogyna, hogy stílszerű legyek!!!

Andi írta...

Ez nagyon illett ide! :-)