2023. július 6., csütörtök

Cukkinis-padlizsános lecsó rizzsel


Most már nem tudom abbahagyni a cukkinis sorozatomat. Mint tudjuk, kaptam egy csomó cukkinit nemrég, amit meg kellett menteni a kidobástól. Utolsó előtti gömbcukkiniből csináltam ezt a lecsószerűséget, de kiegészült azzal, hogy kaptam még 2 padlizsánt is, amiből egy felet belekockáztam ebbe, elég jót tett neki. A sorozat korábbi részei: 1. cukkinis brownie, 2. fermentált cukkini és 3. sült zöldségsaláta Ottolenghitől. Jut eszembe, tegnap elmentem a könyvtárba, hogy szerezzek Ottolenghi szakácskönyvet, és találtam is egyet, de abban csak édességek voltak. A könyvtárosok cukik voltak, segíteni akartak, és keresgéltek az adatbázisban további Ottolenghiket, de ebben a könyvtárban nem volt, csak a központiban. Oda persze nem vagyok beiratkozva, és emiatt nem is leszek. És ahogy keresgéltek, olvasták a címeket, amiből kiderült, hogy leginkább vegetáriánus szakácskönyvei vannak a fickónak, és kérdezték, melyiket keresem. Mondtam, hogy azt, amelyikben hús is van! Vicces volt.

Na leírom ezt a kaját, de a blog tele van ilyenekkel Csincsilla jóvoltából. Tésán mindig rengeteg cukkini termett és mindenféle verziót mutatott már.


Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma
  • egy nagyon vékony gerezd fokhagyma
  • olaj
  • ½ kaliforniai paprika
  • 1 hegyes erős zöldpaprika
  • 1 tv-paprika
  • egy kicsi gömbcukkini (a belseje csupa mag volt, szóval nem maradt túl sok belőle)
  • ½ padlizsán (megpucolva, bár jól állt volna a lilaság a kajának, de legtöbbször nem szeretem a héját mert nem fő/sül ehetőre)
  • 3 db paradicsom
  • fűszerek: só, bors, őrölt római kömény és még ami kézre esik, én most használtam a békásmegyeri közösségi kertből kapott száraz borsikafűből egy kicsit, meg talán petrezselymet a mélyhűtőből
Azért ezek a hozzávalók, mert már egy ideje foglalták a hűtőben a helyet, mindegyik mentett zöldség természetesen.

Kicsi olajon az aprított újhagymát az ehető zöld szárral együtt megfonnyasztottam, ment rá a kaliforniai paprikából minden menthető rész, amíg ez sült, a többi paprikát is falatnyi darabokra vágtam és ment a serpenyőbe ez is. Ezután tettem rá a falatnyi kockákra vágott cukkinit és padlizsánt, és legeslegvégül 3 db lehéjazott paradicsomot szintén felaprítva. Ezután fűszereztem az egészet. Zacskós basmati gyorsrizst főztem hozzá, mert nagyon éhes voltam. Éppen ezért ettem hozzá kovászos kenyeret is.

Még egy gömbcukkini van, nem tudom mi legyen vele, gondoltam, hogy lehetne rántott, de akarok büdösíteni? Majd kiderül hamarosan.

A cukik most sziesztázó állatkák lesznek, elsőként Amy, ahogy belakta az új lakást


aztán Winston és Penny, ahogy belakták az új polcaikat:


Ezt a szép fotót a cicákról most Mazsi csinálta. Amyről pedig tesóm, mert ott várta a festőket, akik nem jöttek.

Nincsenek megjegyzések: