Még egy átbulizott éjszaka után is az ember kipattan az ágyából reggel, hogy minél hamarabb kitehesse az uborkákat a napra. Idén ez az első adag amit csinálok, és most még az időjárást se tudtam befolyásolni vele. Ugyanis két dologgal tudom elérni, hogy az időjárás megváltozzon és felhős, vagy esős legyen: 1.: ha koviubit teszek oda, 2.: ha lemosom az autót. Most valahogy nem figyeltek eléggé az égiek! :-) Lehet, hogy ők is buliztak?
Érdemes egyből két üveggel csinálni, ha az embernek ekkora családja van, de a receptet egy üvegre adom meg. Régen, gyerekkoromban mindig Dezső bácsival (unokatesóm, Éva apukája) csináltuk, emlékszem a tenyerére, ahogy mutatta, hogy kábé mennyi sót kell beletenni. De most F. Nagy Angélától: 2-2,5 kg uborka, 2 csokor kapor, 1 szelet kenyér, só, 2-3 gerezd fokhagyma. Az uborkákat megmossuk, két végét levágjuk (én nem szoktam bevágni hosszában). Az üveg aljára kaprot teszünk, rá az uborkákat, közé a megpucolt fokhagymagerezdeket. A tetejére egy csokor kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Vizet forralunk, literenként evőkanálnyi sóval ízesítve (5 literes üveghez 2,5 liter víz), a forró vizet az uborkákra öntjük, és kistányérral letakarjuk.
Napon vagy meleg helyen addig érleljük, amíg az uborka színe vad zöldből sárgássá nem változott, majd az uborkát a léből kiszedve egy másik üvegbe rakjuk, és a levét átszűrve öntjük rá.
Alakul... :-) Készülj Micike! :-))
4 megjegyzés:
nem emlékszem, hogy fokhagyma is kellett bele. Tett bele apu is fokhagymát?
Persze hogy tett! Mindenképpen kell bele, csak te nem annyira szereted... Emiatt ÉN nem fogom kihagyni! :-)
Andika! A reci kiváló de én 2 db kb 1cm vastag nyers hámozott krumplit is teszek az üveg aljára.Nem tudom mit csinál vele de jobb így mint nélküle.Domi.
Köszi Domika, csak el ne felejtsem ezt a trükköt a szezonban!
Megjegyzés küldése