2009. július 26., vasárnap

Házi ketchup


Nálam már megkezdődött a nagy őszi befőzés, ugyanis Csincsilla segítségével máris sikerült naggyon olcsón paradicsomohoz jutni. Paradicsomot (30-40 kilót) amúgy augusztus utolsó hetében szoktam eltenni, egyidőben az almapaprikával (20-40 kiló) és az uborkával (10 kiló), ami így egyszerre elég nagy megterhelést jelent számomra.


Nagyon jól jön idén ez a gyorsítás, mivel két különleges hét vár rám: az egyik tesómmal egy balatonfüredi 4 napos nyaralás, a másikról még nem beszélek, mert olyan régóta vágyom rá, hogy nem is hiszem el, hogy teljesülni fog, utólag persze majd írok róla. Jobb érzés lesz nekem úgy elutazni, hogy a kötelességeim nagy részén már átestem, mert nem vagyok én gyakorlott külföldre utazó - amikor ilyen nagy dologra készülök, szeretek minden elrendezni magam körül, legszívesebben még végrendeletet is írnék...


Csincsilla kérésére bemutatom a paradicsompasszírozómat: nem félek leírni, hogy egy Bosch márkájú elektromos húsdarálóm van, amire csatlakoztatható ez a zöldség/gyümölcspasszírozó. Nem baj, hogy reklámozom őket, megérdemlik, nagyon elégedett vagyok minden ilyen márkájú gépemmel!


A paradicsompasszírozáshoz még egy műanyag védőburkot is rá lehet csatlakoztatni, hogy ne fröcsköljön mindenfelé a piros lé, s ezután ne kelljen nagytakarítani az egész lakásban. Imádom ezt a gépet, gondolkodtam is rajta, hogy levideózom és felteszem, ahogyan semmi perc alatt eltüntet 5 kiló paradicsomot, rendkívül tiszta munkát végezve közben: egy tenyeremben elfér a szemét, amit ki kell dobnom! Ha kéritek, még bármikor pótolhatom a videót, ugyanis újabb 30 kiló paradicsom befőzésével szeretném folytatni a nyarlás előkészületeit - feltéve, ha Csincsilla hoz nekem még ennyi olcsó parit.


Na akkor lássuk a házi ketchupot. Többféle receptet néztem át és Toma folyamatos kóstolgatással egybekötött minőségellenőrzése mellett kísérleteztem ki a saját receptemet. Nem tudom, hogy végül megfelelő lett-e, mert én nem szeretem, de majd mindeki kap egy kis kóstolót, és várom a kritikákat, hogy a későbbiekben tudjam, ilyennek kell-e lenni. Ketchupkészítés közben jegyzeteltem, de szerintem korántsem ez lesz a végső változat. Nagyon várom majd Csincsilla észrevételeit is!

Hozzávalók:

- 3 kg paradicsom
- 2 db paradicsompaprika
- 60 dkg hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 evőkanál só
- fél-fél kávéskanál őrölt gyömbér, fahéj és szegfűszeg
- 15 dkg (nagyon) barna cukor
- 5 dkg kristálycukor
- 3 dkg mustár
- 1,5 dl vörösborecet

A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát apróra vágtam, és elkezdtem melegíteni egy nagy lábosban. (Semmit nem aprítottam aprítógéppel, mert attól megváltozik a zöldségek színe és semmiképpen nem akartam narancssárga ketchupot, inkább még mélyítettem a piros színét a barnacukorral és a vörösborecettel.) Amikor levet engedett, hozzáadtam a fűszereket, a cukrot, mustárt és ecetet, majd 60 percen keresztül főztem, az első 30 percben csak egyszer-kétszer megkevergetve, majd egyre gyakrabban, míg végül az utolsó 10 percben már 2-3 percenként ránézve. Amikor letelt a főzési idő, a paradicsompasszírozóval az egészet még forrón átpasszíroztam és a sűrű masszát újra feltettem forrni a tűzhelyre. Épp csak felforraltam és már át is mertem a tisztára mosott, lecsöpögtetett üvegekbe, majd szépen betettem dunsztolódni a jó melegbe az előzőleg (5 kiló paradicsomból) készített paradicsomlevek mellé a pihe-puha pokrócok és párnák közé.


Nagyon kíváncsi leszek a véleményekre, mert ki kell kísérleteznünk a tökéletes ketchupot. Toma szerint ez, amit most csináltam nagyon finom, de nem ketchup, hanem inkább valamiféle fűszeres házi mártogató. Én ezt se bánom, ha hajlandó megenni így, E-számok és tartósítószer, valamint ízfokozó nélkül!

40 megjegyzés:

csincsilla írta...

hű, nagyon kíváncsi vagyok rá! szóval még ma este neki fogunk esni a gyönyörű üvegcsénknek. és igen, igen, kérjük a videót is!
agyatlan mennyiségeket teszel el!

Bea írta...

Vállalom a kóstolást bármikor, mert én szeretem a ketchupot! :)

Mikor kezdődnek a nyaralások? Van 2-3 tippem, hova mész külföldre, amíg nem leszel itthon megírom mailben a tippjeimet! :)

Ági írta...

Ilyen passzírozó nekem is kell! Szegény Hédinél hogy összefröcséltem az előző nap feltett, 10 ezer Ft-os vadiúj madeirafüggönyt befőzéskor! Azóta is hasogat a szívem...tesóm képére gondolva...
Jó ez a ketchup, most, hogy megmenekült a paradicsomágyásunk, azt hiszem, én is bevállalok egy ilyet, mert nagyon sok fogy, és a bolti, hááát...

Ági írta...

A befőzési adagjaidtól enyhe szédülés kerülgetett... :-)

Andi írta...

Bea, kérlek egyeztessünk, hol és mikor veszed át a kóstolódat?

Ági, emlékszem én is, amikor még az őskorban újra kellett meszelni a konyhát egy-egy paradicsombefőzés után. Nem beszélve a rengeteg időről, ami a passzírozással ment el.

csincsilla írta...

hát, megkóstoltam. és valami mennyei, de tényleg. nem hinném, hogy tudnék élni nélküle. most azon töprengek, hogy hogyan tudnék hozzájutni egy bosh darálóhoz paradicsompaszírozós feltéttel. van valakinek valami ötlete?

Andi írta...

Az én ötletem az, hogy csakis velem együtt, de az én passzírozomhoz hozzájuthatsz! :-)

mazsolla írta...

kűdhetné ide emörikába is fedex-szel, különben a guargumis változatot kell ennünk!! egyébként nagyon guszta:)

Bea írta...

Andi! Mondjuk holnap? Mondjuk nálad? Cserébe viszek egy kis baracklekvárt. Tudom, hogy te is csináltál magadnak, de most csak ezzel szolgálhatok. :)

tata írta...

a két látszólag egyforma kecsöpösüveges kép között két különbséget találtam egyelőre: mindkét üveg árnyéka különbözik.

Andi írta...

hogy lehet valaki ennyire hülye?

Andi írta...

Bea! Nagyon jó lesz holnap a csere, annál is inkább, mivel nekem nem maradt baracklekvár... legalább lesz egy üveggel! :-) (csak még nem tudom mikor tudok eljönni a melóból! még beszéljünk!)

tata írta...

találtam még egy különbséget:
az egyes számú képen a háttérben látszik egy szék háttmlája jól eldugva! :)

Andi írta...

Bingó! Nagyon ügyes vagy! Nem nyertél semmit!

tata írta...

paraszt! hagyja el a házat!

Andi írta...

Istenem! A bátyámnak agyon kéne csapnia téged! Akkó nem fájna úgy a hasam a röhögéstől!

tata írta...

ő is mindik eszongya! nemtom mi bajotok velem. hogy a bátyád nem az én tesvérem, hanem a szerelmem? nem értem!

Andi írta...

nekem nem EZ a problémám VELED! :-)

Andi írta...

Megkapta a drága tesó a kompótját?

mazsolla írta...

Az első képen több sáv láccik az asztalból!

Andi írta...

Na te is itt vagy? Halálra akartok röhögtetni? (RÖHÖGRÖHÖGRÖHÖG)

mazsolla írta...

nem, csak él bennem a versenyszellem!:)

mazsolla írta...

az egyiken jobban látszik a kosár! (anyu, jó vagyok?:D)

Andi írta...

Miért nem mentek már a fenébe? Leszedem azt a képet! Győztetek (röhög)

mazsolla írta...

jajneeeeeeeeeeeeee!!! akkor elvész a játékunk!! :D

Andi írta...

Még úgyse tudom leszedni, mert a többi üveg a dunsztban szaunázik, majd csinálok egy másikat és AKKOOOOOR el kell sorolnotok az ÖSSZES különbséget! :-DDD muhahahaha

tata írta...

szóban már megkapta, és most mondta, hogy haza is viszi... és holnap megeszi és beszámol róla, hogy milyen volt. :)

mazsolla írta...

Én készen állok rá, és te anyu?:)

Andi írta...

hazaaaaa? megőrült?

tata írta...

én is. ráérek képeket összehasonlítani...
aszonta haza. mondtam neki hogy kíváncsi vagyok ehhez mit szólsz majd, de aszonta nem érti mit nem értünk. haza. szerintem úgy zajlik ez a bátor cselekedet, hgoy bent hagyja a kocsiban reggelig, mikor elmentek otthonról becsempészi a kabátja alatt és befalja és kidobja az üveget, hgoy nyoma se maradjon. hm? te hogy képzeled???? :)

Andi írta...

Ha ki meri dobni a legszebb üvegemet...!!!!!

tata írta...

gondútam rá hogy azzal nagy hibát követ el! maj megmondom neki hogy csempéssze vissza a kocsiba. kimosva! :)

Hedvig írta...

Kész vagyok!

Komoly a gípsárkány, botmixer is jó?

Jó, hogy szereztetek paradicsomot, nálunk mindenhol rohad lefele.

A függönyér meg ne ríjon az Ági, kimostam hideg vízben azonnal és kijött, de legyen annyi esze, hogy nem disznót pörzsül a villanyrezsón. Na.

Andi írta...

A botmixer is jó, csak megváltoztatja a színét. Azért mégis érdemes kipróbálni!

Bea írta...

Köszönöm szépen Andi! Megkóstoltam, nagyon finom, nagyon ízlik, de osztom Toma véleményét. Engem inkább valamelyik steak-szószra emlékeztet az íze. Szerintem a ketchup kevésbé fűszeres, Imi szerint van ilyen fűszeres ketchup is.
Az állaga, illata is szuper!

Andi írta...

Hú Bea, máris megkóstoltad? De rendes vagy!

Szóval szerintem is inkább fűszeres paradicsomszósz, de az a lényeg, ha ízlik nektek, és persze főleg Tomának, mert ezzel is csökkenthető a bolti ketchupból származó E-szám-bevitel... :-)

Az állagával viszont én is nagyon elégedett vagyok!

Ági írta...

Megcsináltam a ketchupot a recepted alapján, vérfarkas családtagjaim már a dunsztból melegen kiszedték, úgy kezdték el enni. Kicsit tényleg fűszeres, de nagyon finom. Itthon úgyis a csípős ketchup volt a favorit - eddig. Úgy nézem, trónfosztottam a csípős ketchupot a recepted segítségével.

Andi írta...

De örülök Ági, hogy ízlett a családodnak! Nálam már az összes elfogyott, kezdhetem elölről az egészet! :-)

Márti írta...

Kedves Andi!
Mit lehet még tudni erről a Bosch-csodáról?
Passzírozáskor folyik belőle a lé?
Milyen gyorsan dolgozik?
Pontosan mi a neve/kódja?

Köszönöm.

Andi írta...

Szia Márti!
Ez egy Bosch márkájú elektromos húsdaráló, kiegészítve egy gyümölcspasszírozóval. A passzírozó fejet 10.000 Ft-ért vettem 5 évvel ezelőtt, a húsdarálót anyutól kaptam. A Bosch gépekről azt lehet tudni, hogy mindenféle konyhai eszköz egymással jól variálható, kiegészíthető, rápattintható, rátekerhető, így ha netán van egy robotgéped és esetleg annak egy húsdaráló kiegészítője, arra is csatlakoztatható a passzírozó.

Passzírozáskor csak minimális lé folyik belőle, az is csak abban az esetben, ha gyorsítási szándékkal tömködöm bele a paradicsomot. Ha hagyom, hogy a maga ütemében dolgozzon, semmi nem folyik mellé.

5 kiló paradicsomot kábé 10 perc alatt passzíroz át mindenfajta koszolás, fröcskölés és fizikai megerőltetés nélkül. Én nem tudnék élni nélküle. Másoknak még az is szimpatikus lehet, hogy nemcsak paradicsomot lehet passzírozni vele, hanem mindenféle apró mag nélküli gyümölcsöt is, így bio gyümölcsleveket előállítani...

A pontos nevét és kódját egy-két napon belül felteszem a blogba, mert most is paradicsomeltevés folyik itthon és (mivel másokat is nagyon érdekel) külön bejegyzést fogok szánni a gépnek - videóval! :-) Addigra kikeresem a cikkszámokat is a Bosch oldaláról.

[Megnéztem a blogodat és nagyon tetszik amiket készítesz!]