2011. november 9., szerda

Készíts mustárt házilag!


írták egy Nők Lapja Cafe cikkben, amit tesóm küldött nekem nemrégiben. És miért is ne? Ha kipróbáltuk már a házi főzött majonézt és a házi ketchupot is, miért ne próbálnám meg a mustárt is? Nagyon izgalmasnak tűnt a feladat! És nem utolsó sorban nagyon egyszerűnek is. Gyönyörű üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándékba is adható, szerintem mindenki örülne neki.

Hozzávalók egy hagyományos mustárhoz:

- 10 dkg porított mustármag
- 10 dkg olívaolaj
- 6 dkg almaecet
- 2 gerezd fokhagma
- só
- bors
- 1 teáskanál méz
- közel 1 dl víz


Porított mustármagért mentem be egy hatalmas bioboltba Újpesten, de azt sajnos nem kaptam, viszont így is szemem-szám tátva maradt a sok különlegességtől, amit ott találtam. Annyiféle szárított fűszert láttam, hogy alig bírtam visszafogni magam -- nem szabad nekem ilyen helyekre bemenni. Porított mustármagot viszont sajnos nem tartottak, vettem tehát porítatlant, amit a kávédarálómban megdaráltam.

Kísérletképpen csak fél adag mustárt készítettem, és nem olívaolajat használtam, mert nem tudtam elképzelni se, hogy milyen lesz a végeredmény. Próbálkozásnak jó a sima olaj is. Az eredeti receptben azt írják, hogy hozzáadható még opcionálisan friss tárkony, bazsalikom, kakukkfű és egyéb zöldfűszerek, vagy fűszerkeverékek, mint pl. kínai  ötfűszerkeverék, garam masala, curry stb. Mondanom se kell, hogy így elsőre ezeket is kihagytam a kísérletből.

Elkészítés: Az olaj és a víz kivételével mindent egy üvegkorsóba tettem, merülőmixerrel pépesítettem. Nagyon sűrű masszát kaptam. Hozzáadtam az olajat, újra mixeltem, majd annyi vizet, hogy (nekem) jó állagúvá váljon, úgy kb. fél decit. Mehet bele több is, mert így jó sűrű lett.



Azt írják, hogy ha nagyon csíp, főzni kell egy kicsit. Hát nekem nagyon csíp, de nem főzöm, előbb így kóstoltatom meg majd a hétvégén cseh vendégeimmel a legelső mustárkísérletemet, és szeretném megbeszélni velük, hogy miket finomítsunk rajta. Az első kóstolóm azt mondta, semmit!

11 megjegyzés:

tata írta...

hú ez nagyon jól néz ki. igazi mustárszagú, mustárízű lett?

Andi írta...

Nem pont olyan mint egy bolti mustár, sokkal csípősebb, és kicsit más. Mustárszagú és mustárízű, és nagyon finom. Holnap kóstold meg!

mazsolla írta...

Én is kérek kóstolóóóót!!

Adél (Afraa) írta...

De jó! Ezt én is kipróbálom! Köszi a receptet :)

Andi írta...

Nagyon szívesen! :-)

csincsilla írta...

iszonyú jól néz ki, biztos azért csinálod ezeket, hogy bosszantsál engem.
nyaf.
kíváncsian várom, mit tudsz még kitalálni hommédre.

Andi írta...

:-))))

Bea írta...

Meg sem mondanám így fotó alapján, hogy nem "gyári" mustár. Nagyon ügyes vagy!

Andi írta...

Köszi Bea!

Vicuska írta...

Ejha, micsoda bátor vállalkozás! Nagyon finom lehet!!! Hogyan lehetne levenni a csípősségét, nem igazán bírom :)

Andi írta...

Köszönöm Vicuska! :-)

Azt írja az eredeti recept, hogy: "a csípősséget alapesetben főzéssel enyhíthetjük, de azzal is érdemes számolni, hogy a különböző mustármagok olaja nem egyformán csípős. Tartsuk szem előtt, hogy a kész mustár a tárolás során szintén veszít erejéből."