2010. január 23., szombat

Főzött majonéz


Egy jó ideje készülök már erre a kísérletre, ki is nyomtattam a receptet az Ízes kalandok blogból. Talán már írtam néhány félresikerült majonéz-próbálkozásomról, de ez most szerencsére isteni finom lett. Nagyon ajánlom Csincsillának, aki nem eszi meg a tojást nyersen.

Pisztrángot készültem sütni esti vendégemnek, ám aztán amikor elmaradt a vendégség, és a felolvadt pisztrángok ott figyeltek a hűtőben, egy percig nem tudtam mi tévő legyek? De csak egy percig! Mert a következőben már hívtam is Micikét egy váratlan pisztrángvacsorára, és ő volt olyan kedves, elfogadta a meghívást. Aztán azon gondolkodtam, milyen különlegességgel lepjem meg a pisztráng mellett, s emlékeztem, hogy van egy dossziém a, kipróbálásra váró kinyomtatott receptekkel, azok között is ott a főzött majonéz! Megkerestem, kipróbáltam és nagyon elégedettek voltunk vele!

Hozzávalók:

- 2 tojás sárgája
- 2 dkg vaj
- fél citrom leve (szerintem ez egy kicsit sok)
- 1 kávéskanál só (ez is sok)
- 1-2 teáskanál méz
- 0,5-1 evőkanál jó minőségű mustár
- 3 dl tejföl

Természetesen hűen követtem az eredeti recept leírását, de végül az arányokkal nem voltam kibékülve, s túl citromosnak, kevéssé mustárosnak éreztem a majonézt. Korrigáltam tehát 3 mokkáskanál porcukorral és egy evőkanál mustárral. Nekem még így is túl citromos volt, de Micike isteninek találta, s azt gondolom, hogy mindenki ízlés szerint tegye a hozzávalókat. Annyira finom, hogy egy-két kísérletezést megérdemel, míg a saját tökéletes verzióját kidolgozza az ember.



Elkészítés:

A csokoládéolvasztó felszerelésemben, azaz egy nagyobb és egy eggyel kisebb méretű lábosban dolgoztam. Az alsóban forraltam a vizet, a fölsőben kézi habverővel folyamatosan kevertem a masszát. Tehát: a tejföl kivételével az összes hozzávalót egy kisebb lábosba tettem, és vízgőz felett kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött. A vízgőzről levettem, kicsit hűtöttem, majd apránként hozzákevertem a tejfölt. (Én ekkor adagoltam hozzá a plusz cukrot és mustárt.) Az elkészítése nem tartott 15 percnél tovább, és az íze és az állaga is tökéletes! Mindenkinek ajánlom, aki valami okból nem eszi a nyers tojással készült ételeket.

8 megjegyzés:

Hedvig írta...

Az az előnye is megvan, hogy nem kell olaj bele, kevesebb kalória.

Andi írta...

A kalóriák nem számítanak, azokat majd elégetjük a ketben! :-)

Ági írta...

Ezt holnap ki fogom próbálni.

Andi írta...

Feltétlen próbáld ki, Ági, csak kicsit kevesebb citrommal és sóval kezdj! Szerintem csipet só elég (én annyit tettem).

csincsilla írta...

igen, feltétlenül ki fogom próbálni. végül is, ha bejönne, akkor ezzel talán megszabadulhatnék a boltimajonézfüggőségemtől, legalábbis időnként.

Hedvig írta...

Andi, megfőztem majonézes krumplisalátához, teljesen tökéletes :-)

Andi írta...

Jaj de örülök! és ugye milyen egyszerű volt?

Hedvig írta...

Igen, ez egy tuti recept, eltettem a nyomtatott verziót a kismappámba.