2011. november 14., hétfő

Párolt káposzta - Cseh est


Bármilyen hihetetlen, én nem tudok jó párolt káposztát csinálni - legalábbis az utóbbi években mindig elrontom. Lehet, hogy nagyon rágörcsölök, én magam sem értem, merthogy régebben szinte mindennapos volt ez az étel nálam, egy-egy hétvégén biztososan szerepelt valamilyen finom husi kísérőjeként. Aztán mivel mindig elrontottam, vagy legalábbis nekem nem ízlett, elhagytam az étlapról, de most muszáj volt elkészítenem a knédli és a sült hús mellé. Az interneten kerestem hozzá receptet, végül a Mama-főztje blog receptjét használtam icipici módosítással.

Hozzávalók:

- kicsit talán több, mint 1 kiló káposzta legyalulva
- két fej hagyma vékonyra szeletelve
- 2 kávéskanál só
- fél deci olaj
- 8 evőkanál ecet
- 8 evőkanál cukor
- fél mokkáskanálnyi (vagy ízlés szerint) őrölt kömény

Bár nem a vendégség napján, hanem már előző este nekiálltam, nem volt időm besózni és fél órát állni hagyni a káposztát, úgyhogy rögtön azzal indítottam, hogy a hagymát kicsi olajon megdinszteltem, rádobáltam a frissen vágott káposztát és megsóztam. Hatalmas fazékban fedő alatt pároltam őket, majd megszórtam 6 evőkanál cukorral és 6 evőkanál ecettel a káposztát. Mivel nekem még nem ízlett, és a színe se tetszett, másik edényben kicsi olajon megbarnítottam 2 evőkanál cukrot, erre rádobtam a félkész káposztát, kevergettem, pároltam, édesnek találtam, ezért újabb 2 evőkanál ecettel meglocsoltam és kicsi őrölt köménnyel is megszórtam. Végül sehogyan se ízlett, biztosan az én hibám, hát befejezettnek tekintettem a pároltkáposzta-projektet és egy másik fej káposztából nekiálltam káposztasalátát csinálni.



Szerencsére a vendégség napjára mindkettő elég jó formába került, legalábbis a drága vendégek megdicsérték és szépen fogyasztották is. A fotón már csak a maradék látható.

6 megjegyzés:

Bea írta...

Én még soha nem ettem elrontott párolt káposztát és ez nem azért van, mert mindenki olyan jól tudja csinálni a környezetemben. Hanem mert annyira szeretem, hogy már a tudat, hogy párolt káposztát eszem, megszépíti az esetlegesen kevésbé sikerültet is. Szóval nekem is hiába magyaráztál volna, hogy ezt most elrontottad, én is fogyasztottam volna belőle rendesen. :) Ja és nekem az is mindegy, hogy lila vagy fehérkáposztából készül.

Andi írta...

Te nagyon rendes vagy, Bea, pont az ilyen vendégeket szeretem! :-)

csincsilla írta...

tök jó a leírás, ezentúl én is így fogom csinálni!

Andi írta...

Miért? Hogy szoktad? Fent van a blogon és én nem találtam?

Vicuska írta...

Akkor én is jó vendég lennék :D Bele szoktam reszelni egy almát, olyan jó ízt ad neki. Ja, most látom, hogy köményt is szórok rá, keveset, ne domináljon. Nem utolsó sorban segíti az emésztését :)

Andi írta...

Az almás verziót már nagyon sokszor hallottam, de még nem mertem kipróbálni, nem is tudom miért.

Nagyon szeretem a jó vendégeket! :-)

Köményt szórtam rá én is, és látom, nem írtam bele a felsorolásba, csak a szövegbe, mert az csak úgy jött, hirtelen ötlet volt. Mindjárt javítom!