2008. december 9., kedd

Káposztasaláta


Ha tesómmal nagy ritkán étteremben ebédelünk vagy vacsorázunk, tesóm mindig az elsők között rendeli meg a káposztasalátáját. Így volt ez tavaly nyáron is, amikor Csopakon nyaraltunk. Végül már odáig fajult a dolog, hogy nagyon kíváncsi lettem erre a tesóm-kedvence-káposztasalátára, ezért megkóstoltam én is, és be kellett látnom, hogy tényleg nagyon finom. Amikor megkérdeztem a pincért, hogy hogyan készül, természetesen nem árulhatta el, így hát tavaly kikísérleteztem a saját képosztasalátámat. Többszöri próbálkozásra sikerült végre egy tökéleteset alkotnom, de sajnos az arányokat nem tudtam megjegyezni. Így hát vehetjük úgy, hogy ez a mai káposztasaláta is csak egy kísérlet, ha igazítanom kell rajta, javítani fogom a bejegyzést is!


Hozzávalók:

- 1,5 kg gyalult káposzta
- 1 fej hagyma
- 3 evőkanál só
- 1,5 liter víz
- 2 evőkanál köménymag
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál borecet

Legyalultam másfél kiló káposztát és egy nagy fej hagymát, rászórtam 3 evőkanál sót, kézzel jól összekevertem, majd kis ideig állni hagytam. Másfél liter vizet kb. 2 evőkanál köménymaggal egy darabig együtt forraltam, ezután elkevertem benne 10 evőkanál cukrot és 10 evőkanál borecetet. Ezt még forrón a káposztára öntöttem, és ezt is jól összekevertem. Egy tányérral az egészet összepréseltem, hogy mindenhol érje a salátalé a káposztát, így hagyom majd 1-2 napig állni, és ez idő alatt is folyamatosan kóstolgatni fogom, hogy megfelelő lett-e az íze. Amikor kész, 2-2,5 literes üvegekbe tömködöm szorosan a káposztát és a finom lével feltöltöm annyira, amennyi az üvegbe még belefér.


Hamar el kell fogyasztani, mert megváltozik a színe és az már nem gusztusos. Sokszor csináltam azt is, hogy a salátalét leszűrtem, így a köménymag nem került a káposztába, de sajnos nem emlékszem, hogy ez számít-e az elszíneződés szempontjbáól.

Csincsillától lehet, hogy ki fogok kapni, mert rámparancsolt, hogy süssek ma valamit, de ahhoz nem igazán volt kedvem. Túl sok édesség van még itthon a Mikulástól és a Mikulás-partyról. Talán majd holnap...

3 megjegyzés:

csincsilla írta...

nagyon szeretem én is a káposztasalátát, és soha nem tudtam még olyan finomat csinálni, mint amit a sok étteremben lehet enni (meg amilyet az anyukám és a nagynéném csinál(t)). szóval érdekelnek a részletek.

Andi írta...

A részlet sajnos az, hogy ez most nem sikerült finomra, de tavaly egyszer, egyetlenegyszer igen. Még kísérletezem! És mérges vagyok!

Névtelen írta...

És nem is maradt belőle???