2009. május 18., hétfő

Kókuszgolyó

Kókuszgolyót csináltam masszázs-napra. Nem volt kedvem sütőben készült édességet készíteni, főleg azért, mert nem jutott eszembe semmi olyan, ami viszonylag gyorsan elkészül és jóóóó nagy adag lesz belőle. A kókuszgolyóval még soha nem fürödtem be, mindenki szereti, kivéve Tomit. És mindig azt gondolom, hogy gyorsan el tudom készíteni. Hát persze, így is lenne....ha nem másfél kiló darált keksznek állnék neki! :)

Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg porcukor
- 1 mokkáskanálnyi rumaroma
- meggybefőtt leve
- kókuszreszelék
Ez a "hivatalos" recept. Bevallom őszintén, most találtam az interneten. Ugyanis én soha nem mérem le a hozzávalókat, mindig csak szemre teszek bele mindent, ezért soha nem is lesz kétszer ugyanolyan ízű. Viszont ez a recept állt legközelebb ahhoz ami a fejemben van. Én szoktam beletenni ezeken kívül egy kis kávét. Frissen lefőzött lenne az igazi, de mivel mi nem kávézunk, így nincs kávéfőzőnk. Jobb híján porkávéból készítek egy-két adagot. Sima meggybefőtt helyett néha kérek anyutól egy-egy üveg házilag eltett rumosmeggyet, de mivel most néhányan autóval jöttek hozzánk, nem mertem megkockáztatni, hogy a sofőröknek elvegyék a jogsiját, így maradtam a bolti meggybefőttnél. Nem is lett olyan finom mint rumosmeggyel.
A darált kekszet elkeverem a cukorral, szobahőmérsékletű vajjal, kakaóporral, kávéval valamint annyi meggylével (vagy rumosmeggylével), hogy formálható legyen. Ha csak sima meggybefőttet használok, akkor rumaromát adok a masszához, vagy egy evőkanálnyi jófajta rumot borítok bele, mikor milyen kedvem van. :) Ha még mindig száraznak találom, egy pici tejet keverek hozzá. Ezután golyókat formálok, a közepébe meggyet rejtek és végül megforgatom kókuszreszelékben.
Én akkora golyókat szoktam készíteni, hogy éppen elfér benne egy fél meggy. Vagyis elég kicsiket. Imi szerint túlságosan is. Pénteken este fél 9 körül álltam neki a kókuszgólyó gyártásnak és amikor fél 11-kor még majdnem a fele massza a tálban volt, szóltam Iminek, hogy jöjjön segíteni, mert sosem fogok végezni. Megoldotta a problémát. Azt mondta, az a baj, hogy túl piciket csinálok, majd ő megmutatja, mekkorákat kell. Itt látható a különbség:
Igaz, hatékony volt, mert kb. negyed óra alatt befejezte, azt amit én elkezdtem. :)

10 megjegyzés:

Hedvig írta...

igen...pasik...

Andi írta...

Nahát, mintha titeket látnálak: Bea és Imi egymás mellett!!! :-)))
Amúgy gyönyörű szépek lettek a golyók, nagyon mutatósak így együtt. Kár, hogy megettétek :-)

csincsilla írta...

hát, nem semmi:) másfél kiló keksz:) és megint egyetértek az első hozzászólóval, ezek a pasik...

Bea írta...

A nagy golyókból van még, lehet jönni, bárkinek szívesen adunk! :)

Andi írta...

Hát tessék, a pasik megcsinálják a nagy golyókat, aztán megeszik a kicsiket, mert az mégiscsak finomabb... :-)

mazsolla írta...

annyira röhögök, mert nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy pasik, erre minden második hozzászólás is erről szól!:D
teleportálós golyszikat nem csináltál, mert most meghalnék egy-kettőért!(jöhet bármyilen,nálam a méret nem számít höhöhö...)

Andi írta...

Mazsi!

mazsolla írta...

najó, van ahol számít....

Andi írta...

Na jóvan! :-)

Mazsolino írta...

Cókolom! Nadon finom volt a kókuszgoló! :))