2008. szeptember 11., csütörtök

Töltött (tésai) patiszon


Már nagyon sürgető volt a tésai nagypatiszonom elkészítése, mert féltem, nehogy tönkremenjen a hűtőben. Ezért ma gyorsan megcsináltam töltött patiszonnak.

Először a ragut készítettem el: két fej hagymát sokáig dinszteltem, majd félidőben rádobtam egy gerezd fokhagymát, meg egy kis apróra vágott pritaminpaprikát. Mialatt isteni illatok szállingóztak ebből a lábosból, egy másikban félig megfőztem a patiszont. Ezután a hagymára rátettem a darált húst, és sokág együtt pirítottam őket, majd 3 evőkanál rizst is belekevertem. Ráöntötem egy félpohárnyi idei paradicsomlét, másfél pohárnyi vizet, megsóztam, megborsoztam, majd addig főztem, amíg a rizs el nem készült.

A patiszont ezalatt kihűtöttem, félbevágtam, kikapartam a belsejét, a magos részt eldobtam. Sütőpapírral kibélelt sütőtálba tettem a két fél patiszont, majd amikor a ragu elkészült megtöltöttem vele. Rátettem a kis darabokra vágott patiszonbelsőt, meglocsoltam tejföllel és 180 fokon megsütöttem.


Az utolsó 5 percre még megszórtam reszelt sajttal. Annyira jól sikerült, nem is hittem volna a nagy kapkodásban!


Tálaláskor is jól meglocsoltam tejföllel. Hát, Tésa, már megint te adtad a vacsorámat :-) Köszönöm!

10 megjegyzés:

Andi írta...

Tata, az egyik fél megmaradt, és én most elutazom, nyugodtan átjöhettek érte! Ha még ma este olvassátok, reggel 9-ig itthon vagyok, elvihetnéd magadnak vacsorára a recire!

Andi írta...

Ja, és Csincsillát végre letoltam megint az oldalról, úgyhogy ez alkalomból nyilván feltesz megint három fantasztikus különlegességet (mire visszajövök)!

Névtelen írta...

...ne ajánlgasd!!! Hozzzzzzzzd el(le) :):)

csincsilla írta...

ilyet kérek kedden ebédre. szakértő tesztelésre van szükség, úgy látom :)
és sajnos már sosem jutok vissza az oldalra, mert egész hétvégén nem nagyon leszek otthon, sőt, még fakanálközelben sem, szóval nemigen fogok főzni, esetleg ma este valami ellátmányt hétvégére a családnak, de abban semmi izgalmas nem lesz.

Névtelen írta...

jó lett volna... brühühü, már beszéltünk is hogy megérkeztél. :(

Névtelen írta...

Évi, csak most olvastam a kávés bejegyzésed lejjebb,szóval mikor és hol találkozunk séta ügyben??
nekem csak az a kávé kellene ;)
ja, és nem láttam azt a képet, azonnal szeretnék hozzájutni, mert ritka a jó kép rólam:D

Névtelen írta...

Szia, szeretem a receptjeidet, ezt is kipróbálnám, de jól értem, hogy a patiszont egészben, héjastól kell megfőzni? Mennyi ideig kb? (nekem egy kisebb méretű figyel a hűtőben várva sorsát :)

Andi írta...

Szia Anonymus, köszi szépen! Igen, héjastól főztem meg, és én kábé 10 percig főztem, de ez kevésnek bizonyult [ezt persze nem írtam meg a blogba :-)]. Esetleg lehetne 15 percig főzni, de ha így is nagyon nyers maradna, akkor csak annyi, hogy tovább kell sütni a sütőben. Vagy lehet félbevágva főzni. Hm? nem lehet elrontani! :-) (meg is hámozhatod!)

Elisa írta...

Köszi :) A héten kipróbálom! :-)

Andi írta...

Jaj nagyon izgulok, légyszi majd tájékoztass! :-))