2009. június 23., kedd

Töltött tök harmadszor


Legnagyobb örömömre jutott nekem is egy pécsi kistök, és bár tudom, hogy a blogban szerepelt már itt és itt, most mégis felteszem harmadszor is, mert kicsit módosítottam rajta, plusz szeretnék ezzel a bejegyzéssel mindenkit emlékeztetni arra, hogy hamarosan vége a tökszezonnak (a piacon már nem is láttam). Sokat keresgéltem az interneten recepteket, hogy valami újat tudjak mutatni és találtam is egy vegetáriánus töltött tököt, amiben a töltelék egy serpenyőben párolt sárgarépa, újhagyma, karfiol és kelbimbó keveréke, de én ezt most nem kívántam annyira. Aztán leginkább még olyat találtam, aminél a darált húsos töltelékbe tojást kell keverni, vagy az is lehet egy variáció, hogy egy fasírtszerű nyers tölteléket tesznek a tökök belsejébe.


Én maradtam inkább a saját receptemnél, annyit egyszerűsítettem rajta az olvasott receptek alapján, hogy nem főztem elő a tököt, és a kapormártást is hidegen kevertem össze.

Tehát: Egy nagy fej hagymát olajon üvegesre dinszteltem, beledobtam két gerezd apróra vágott fokhagymát, majd a finoman illatozó hagymákon folyamatosan kevergetve megpirítottam 25 deka darált húst. Felöntöttem egy kis vízzel, szórtam bele fél pohárnyi rizst, adtam hozzá 2 deci házi paradicsomlét, sóztam, borsoztam, megszórtam őrölt köménnyel és készre főztem. Amikor jól besűrűsödött, belekevertem egy kanál tejfölt is.

A tököt megpucoltam, két végét levágtam és elnegyedeltem. A negyedekből kiskanállal kikapargattam a magokat, megmostam őket és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem szépen egymás mellé. Kívül-belül megsóztam, így várakoztak a töltelékre. Amikor a darált húsos ragu teljesen elkészült, a tökhajókban keletkezett sós vizet kitörölgettem egy papír kéztörlővel, beletöltöttem a finom fűszeres ragut és ráöntöttem a kapros tejfölt. Ez úgy készült, hogy 3 deci házi tejfölbe belekevertem két csokor apróra vágott kaprot, sóztam, majd felhigítottam kábé 1 deci vízzel. Ezzel öntöttem nyakon a megtöltött töknegyedeket.


180 fokos sütőben sütöttem 45 percig, majd megszórtam reszelt sajttal és visszadugtam még pár percre, amíg a sajt gusztán ráolvadt a tökre. Nagyon-nagyon finom lett!


19 megjegyzés:

mazsolla írta...

eeeeeeeeeeeheeeeeeeeees

Andi írta...

mi lehet az az ehes? (pillog)

mazsolla írta...

duzz!!! (ezt remelem erted....) :D

Andi írta...

Ertem, persze! :-D

Heidi írta...

Tökjó nekem, hogy az én billentyűmmel leírhatom, hogy tÖk jó ez a tÖkre megtÖltÖtt tÖltÖtt tÖk. *gig*

Mazsolla: na kinek van jobb gépe :P

mazsolla írta...

nekem, mert nem all le percenkent....:P es ha nagyon akarom, akkor tudok Ö-t is irni. nezd, igy ÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

bebebebebe

Heidi írta...

ja mire kimásoltad, az mennyi idő volt?
hö-hö <-*1ezrednyimásodperc*

/had örüljek, hogy legalább a billentyűm jobb/

mazsolla írta...

en legalabb egyszer kuldok el mindent höhöööö(orujje csak...:D)

Andi írta...

Bocs Mazsi, kitöröltem a másodikat! :'-(

mazsolla írta...

de igy nem olyan frappans duzz

Andi írta...

Bocsi, nem láttam akkor még a kommentedet! Bocsiiii, nem tudom visszarakni! :-)

mazsolla írta...

most az egyszerm megbocsatok!!:D

Andi írta...

Köszi! Viszont cserébe elintéztem neki, hogy ne lehessen mormotája! ;-)

mazsolla írta...

MUHAHAHAHAHAHAHA

segebaga írta...

Hajrá TÖKetlenek!!!

Éva írta...

Juj, de finom!! Holnap én is megcsinálom!!!!

Andi írta...

Hajrá Éva! :-)

csincsilla írta...

tudtam én, hogy nem kell elkapkodni ezt a töltött tököt! ez már tényleg húszperces receptnek tűnik, ezt fogom kipróbálni!

Andi írta...

És pont olyan finom, mint a másfélórások! De többet nem teszem fel, megígérem! :-)