2010. február 15., hétfő

Alföldi gombócleves

Ez a leves tulajdonképpen Bee nyírségi gombóclevesének testvére, vagyis a lényegesen gyorsabb, egyszerűbb, Mazsolino szerint kevésbé finom változata. Mindenesetre felteszem ennek is a receptjét, ki tudja kinek melyik a szimpatikus. :)


Hozzávalók:
- 20 dkg borjúhús,

- 20-30 dkg borjúcsont,
- 2-2 sárga- és fehérrépa,
- 1 zellerszár,
- 10 dkg csiperkegomba,
- 10 dkg zöldborsó,
- 1 vöröshagyma,
- 1 dl tejszín,
- 3 evőkanál liszt,
- kevés olaj,
- só, bors,
- 1 citrom
A gombóchoz:
- 20 dkg főtt burgonya,

- 5 evőkanál liszt,
- 1 tojás,
- 2 evőkanál petrezselyem,
- só, bors


A borjúhúst kockára vágjuk, és a borjúcsonttal feltesszük főni. A répákat, a gombát megtisztítjuk, felaprítjuk és a borsóval, zellerszárral együtt a leveshez adjuk.
Amint megfőtt a hús és a zöldség, a csontot kiemeljük a levesből. Az olajból és az apróra vágott vöröshagymából a liszttel világos rántást készítünk, belekeverjük a tejszínt és a leveshez adjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A citromot félbevágjuk és egyik felét belecsavarjuk a levesbe.

A krumplit megfőzzük, majd áttörjük és kihűtjük. Összekeverjük liszttel és a tojással. A petrezselymet apróra vágva hozzáadjuk (anyuéknál ez kimaradt), sózzuk és borsozzuk.
Kis gombócokat formálunk belőle, forró vízben kifőzzük és a levesben tálaljuk.


Sajnos én nem kóstoltam ezt a levest, de ránézésre nem lehetett rossz. Bee levesétől még abban is eltér, hogy az övében nincs citrom, ebben pedig van, és ez kicsit pikánssá teszi az ízét.

Olyan érdekes, hogy szilveszter előtt soha nem hallottam még erről a gombóclevesről, most pedig rövid időn belül két félét is láthattam.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Most már tényleg kéne valamilyen gombóclevest csinálnom nekem is. Még soha életemben nem csináltam.

csincsilla írta...

hosszasan hasonlítgattam a két levest:) oda jutottam, hogy két nagyobb különbség van, 1. kicsit másként indulnak (az egyiknél megpirítjuk a húst, a másik sima húslevesnek indul, 2. a citrom. finomak lehetnek:)