2010. február 17., szerda

Sajtos pogácsák

Hát akkor pogácsaverseny.
Egyrészt végre megsütöttem Bea anyukájának a pogácsáját (ámbár nem hiszem, hogy felismerné:)), meg találtam Piszkénél még egyet, ami kísértetiesen hasonlít az ikrekre, szóval belőle is készült egy próba(fél)adag.

A kis táblázat, hogy könnyebben lehessen követni az eseményeket.

Anyukám pogácsáját és a Zsuzsáét már megsütöttem. Most meg a másik kettőt. És őszintén megmondom, a formán meg a tető dizájnolásán (van kocka, nincs kocka, van sajt, nincs sajt, stb.) nem érzek sok különbséget köztük. Sőt. Viszont Bea anyukájának a pogácsája az én előadásomban nem is hasonlít az övére (a fényképek alapján). És fogalmam sincs, hogy mért nem. A receptben nem találtam, hogy pontosan mekkora szaggatót használjak, egy négy és fél centiset választottam, mert az látszott a képeken, hogy inkább nagyobbfajta. A továbbiakban majdnem pontosan a recept szerint jártam el. Három kicsi különbséggel:
- valamikor reggel összegyúrtam a tésztát, egyszer hajtogattam, és eltettem a hűtőbe pihenni egy fél napra. Utána már a szokásos.
- vajat használtam margarin helyett.
- picit sótlannak találtam a nyers tésztát, és a tetejét megszórtam egy kis sóval.

Nem nyújtottam túl vastagra, inkább ujjnyi alatt volt a tészta magassága. Aztán ilyen toronyházak lettek.
Ezek is pont úgy dülöngéltek a sütőben, mint az én anyukám pogácsái. Fél adaggal csináltam, pont egy nagy gáztepsi lett teljesen tele.

A másik Piszke sajtos pogácsája.
Felfuttatjuk az élesztőt (eredetileg egy zacskó francia élesztőt ír) egy kis- mondjuk fél dl - cukros tejben. A lisztet összekeverjük a sóval, reszelt sajttal. Mindezt elmorzsoljuk a vajjal (aprító, természetesen). Deszkára öntjük, a közepén kialakítunk egy kis krátert, és ide öntjük a tojássárgájákat, tejfölt és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk.
Nem muszáj hajtogatni, de ha van idő rá, akkor inkább hajtogassuk. Tehát én hajtogattam. Egyszer rögtön, akkor ez a tészta is ment a hűtőbe egy fél napra, aztán a sütés előtt közvetlenül még vagy kétszer hajtogattam (az egyes hajtogatások közt olyan fél órára visszaraktam a hűtőbe).
A végén ujjnyi vastagra kinyújtottam, megkentem tojásfehérjével (az eredeti receptben tejföl van, de úgyis volt egy felesleges fehérjém), megszórtam szezámmaggal. Három és fél centis szaggatóval pogácsákat szaggattam, sütőpapírral bélelt sütőlapra pakoltam őket. A maradék tésztát összegyúrtam, 2-3 mm vastagra kinyújtottam, hajtogattam egyszer, és újra kinyújtottam olyan ujjnyira, bekentem, megszórtam, felkockáztam (és így nem vált végtelenné a folyamat). 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem a pogácsákat, fél adagból egy nagy gáztepsinyi lett.

12 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon pöpec a kis táblázat! Sohasem veszek észre ennyi hasonlóságot két süti között...

Úgy látom, Piszkéé kicsit kevésbé spórolós verzió.

Remélem, kapunk kóstolót!!!!

Piszke írta...

Nagyon jól néznek ki! Jobban mint nálam! Én egyébként anyukám barátnője orosz születésű sógornőjének receptjét használtam. (De itt él 40 éve, azaz csak a tulaj orosz, lehet ő is egy magyar kolléganőjétól kaptam valamikor nyolcvanakárhányban...)

Andi írta...

Ez nagyon érdekes családtörténet volt Piszke! :-) Köszönjük

Andi írta...

Na hála annak a Magasságosnak, megérkezett a kóstoló, el is fogyott, és nekem most Piszke verziója ízlett jobban, de most nem tudom már követni saját magamat, hogy így hanyadik helyezést kapja.

csincsilla írta...

szerintem a Piszkéében és a Bea anyukájáéban kb. ugyanannyi a sajt,mert a Bea anyukája-féle poginak a tetejére elmegy még egy csomó reszelt sajt. és köszi a hátteret:)

Bea írta...

Nagyon jól néz ki mindkettő! Szerintem az, hogy ilyen magas és dülöngélős lett anyu pogija, különösen jól mutat. Legközelebb meg fogom kérni, hogy ő is így csinálja. Fogalmam sincs, hogy neki miért laposabb, mert nem hinném, hogy nagyobb szaggatóval szaggatta.... Kiváncsian várom a verseny végeredményét! :)

judybee írta...

Tetszik a táblázat, nekem a só mennyisége tűnt fel. Bea anyukája a felét használja, mint a többiek, igaz, ha a sajtot is számoljuk...
Viszont akkor meg Piszkéé kicsit sós. Mennyire lehetett ezt érezni?
Mert szvsz elsózott és sótlan pogácsánál ninncsen rosszabb.

Andi írta...

Nem volt sós és sótlan egyik se, mindkettő nagyon finom volt. Ez tényleg érdekes felvetés. Miért nem volt sós a sósabbik pogi?

Andi írta...

A dülöngélés meg nem a légkeveréstől következik be? Tesóm muffinjai is pont ilyen alkeszeknek néznek ki a légkeverés miatt.

Bea írta...

Mert anyum pogija volt sótlan :) CSincsilla írta is, hogy még utólag meg is kellett sóznia. Ami mondjuk természetes anyunál, mert ő főz a legsótlanabbul a családban.
És judybee-nek igaza van, a sajt is számít a tésztában, amikor a sót számoljuk.

Anyu is légkeveréssel süt, neki mégsem dülöngélnek a pogik, úgyhogy valami más okozza ezt a jelenséget...

csincsilla írta...

nem légkeverésen sütöm, csak sima alsó-felsőn:)
és nekem is kicsit sótlan volt a Bea anyukája-féle poginak a tésztája (sajnos, pedig igyekszem nem nagyon sózni), szóval picit megsóztam a tetejüket. úgy tűnik, nekem fél kiló liszthez kb. egy csapott evőkanál só kell a pogiknál (a két teáskanál is kb. ennyi).
lehet, hogy az általam elfogyasztott alkohol miatt dülöngélnek????

Andi írta...

Birspálinka?
Amint beülök ma a kocsiba a sofőröm mellé, meghúzom a laposüvegemet!