2010. február 10., szerda

Mákos-szezámos borkorcsolya


Folytatódik a télvégi (? nagyon remélem, mert már elegem van az állandó hidegből, hóból és jégből! ennyi erővel elmehetnénk eszkimónak!) pogácsaverseny. A receptet Piszkénél találtam még a nyáron, azóta vár a fiókban az elkészítésre. Most, a mákőrületben különösen időszerű.

Hozzávalók:
- 20 dkg sima liszt
- 20 dkg rétesliszt (ehelyett is sima lisztet használtam)
- 25 dkg jéghideg, felkockázott vaj
- 4 dkg egész mák (10 dkg-ot használtam, és nem éreztem túlzásnak:))
- 1 dl tejföl
- 7 dkg reszelt sajt (10 dkg Pannóniát tettem bele)
- 1 tojássárgája
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- fél evőkanál só
- 1 tojásfehérje és szezámmag a tetejére

A lisztet összemorzsásítottam a vajjal, gyúrótáblára öntöttem. A vajas morzsában kis krátert ástam, és ide beletettem a többi hozzávalót. Gyorsan összegyúrtam. Nekem még kellett hozzá kb. három evőkanálnyi jéghideg víz, nyilván a sok mák miatt.
Ugyan az eredeti recept nem írja, de én kicsit eltettem pihenni a hűtőbe, biztos nem ártott neki. A mostanában szokásos módszerrel, szóval kinyújtottam, mondjuk olyan 6-7 mm vastagra, és egy sütőpapíros tepsiben betoltam a hűtőbe (egy-két vékony tepsi egymáson általában befér).
2-3 óra múlva elővettem, 200 fokra előmelegítettem a sütőt. A kinyújtott tésztákat a sütőpapírral átemeltem a gyúródeszkára, a tetejét megkentem a felvert tojásfehérjével, megszórtam szezámmaggal, és rá is nyomkodtam (azért így is eléggé potyogott róla). Pizzavágóval vékony csíkokra vágtam (mértani pontosságra sajnos alkatilag képtelen vagyok), és forró sütőben sütöttem. Némi kóstolgatás és töprengés után ilyen halványpirosasra sütöttem, mert jobban ízlettek a ropogósabb darabok.
Finom és különleges ropogtatnivaló, szerintem sör mellé is remek lehet:), rengeteg benne a mák is, mégis azt hiszem, nálam nem ő lesz a nyertes.

7 megjegyzés:

Andi írta...

Bár nagyon finom volt, és igen-igen különleges a mák miatt, de nálam se ő lesz a nyertes. Vagyis még lehet, hogy változtatok a helyezésén miután beborozgattam.

Marcsi írta...

Nálam eddig Ő a nyertes :) isteni volt, különleges- olyan íz amit sokáig emlegetni fogok!!Köszönöm

Bea írta...

Marcsi, nem te vagy véletlenül, aki minden új kóstolásnál új nyertest hirdet? :)

Jól néz ki a süti, csak kicsit száraznak tűnik - bár a nevében benne van hogy borkorcsolya. Pálinkakorcsolyának nem nevezhetnénk? :D

Andi írta...

Marcsi a legjobb kóstoló! Neki érdemes sütni-főzni!

Marcsi írta...

mit tegyek? jobbnál jobb falatokat kapok:) isteni volt :)))

segebaga írta...

Én csak annyit mondanék, hogy ez is nagyonnagyonangyonnagyon finom vót, számomra még különleges is. A mák számomra elképzelhetetlen máson, mint a gubán, persze a sört azt azé hiányoltam :):)

Mari írta...

kaptam belőle én is, nagyon-nagyon finom volt, és különleges. Kipróbálom majd:))