2010. január 30., szombat

Farsangi fánk


Anyunak van egy régi, már majdnem megsárgult, össze-vissza hajtogatott kitépett újságlapja, amin három fánkrecept található, köztük a párna csücske és a farsangi fánk is. Ez a lap egy tv újságból lett kimentve, a hátoldalán látható dátum szerint 1998. január 27-i. Majdnem napra pontosan 12 éves és ezek szerint farsang idejére gyűjtöttek össze az újságban fánkrecepteket.

A bevezető szövegben Magyar Elek neves ínyesmester szavait idézik. Szerinte "A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon, amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején.".

Anyu múlt heti fánkja az összes követelménynek megfelelt. Eddig akárhányszor csinált, mindig finom lett, mindig sikerült, de azt hiszem, ez a legutóbbi viszi a prímet. Alig bírtuk abbahagyni az evését.


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 6 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 tojás sárgája
- 5 dl tej
- csipetnyi só
- 1-2 evőkanál rum

Elég munkaigényes étel, de inkább a körülmények igényelnek figyelmet:
- előmelegített langyos liszttel dolgozzunk
- a konyhában egyenletes meleg legyen, sehol huzat
- a gyúródeszka és a letakarásához szükséges konyharuha is langyos, legalább szobahőmérsékletű legyen


3 dl langyos tejben 1 kanál cukorral megkelesztjük az élesztőt. Hozzáadjuk a többi cukorral kikevert tojássárgákat, az olvasztott langyos vajat, a rumot, a lisztet, kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet jól összedolgozzuk, dagasztjuk. A tetejét liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen másfélszeresére kelesztjük.

Utána lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk, majd először fánkok egyik oldalát utána megfordítva a másik oldalt is további fél-fél óráig kelesztjük.

Egy magasabb oldalfalú lábasban bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, vigyázva hogy ne hevítsük túl. Ahogy a gyúródeszkán kelesztettük, a fánkok felső felét helyezzük az olajba, alsóba pedig középre nyomjunk ujjunkkal egy mélyedést. Egyszerre csak néhányat helyezzünk a lábasba, nehogy összeérjenek, hiszen még sülés közben is növekedni fognak. Fedjük le az edényt, majd amikor aranybarnára pirult a fánkok alsó fele, fordítsuk meg mindet de ekkor már fedő nélkül süssük tovább.

A megpirult fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le akár egy nedvszívó konyhai papírtörlőn és még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.

Lekvárral a legfinomabb! Mi Anditól 2 vagy 3 éve ajándékba kapott utolsó üveg epres szilvalekvárját bontottuk fel hozzá. Nem tudom leírni, milyen finom volt így együtt. :)


Tényleg nagyon hosszadalmas az elkészítése, de megéri fáradozni vele. Anyu 3 adagot készített egyszerre! És hogy mi történt a 15 db tojás fehérjével? Következő bejegyzésemből kiderül.

Bónuszképek: Vilma és Frakk így örültek a havazásnak. :)


Aki kiváncsi a további képekre róluk, Imi blogjában megnézheti.

11 megjegyzés:

Marcsi írta...

Hú de jól néz ki :) Akkorát nyeltem, imádom a fánkot :) Nekem a Nagyikám sütött mindig, s amióta elment nem próbáltam, mert féltem sosem lesz olyan jó mint az övé. De ezt kipróbálom:)

Marcsi írta...

Vilma és Frakk meg csókolgatni való:)

Andi írta...

A kutyák tündériek, a fánkok pedig gyönyörűek, a lekvárról nem is beszélve... :-)

Az a baj, hogy a másik nagyon gyenge pontom, a fánk-téma. Bár ezek itt olyan gyönyörűek lettek, talán a héten megpróbálkozom az elkészítésel (e recept alapján), hadd zokogjak még egy sort a bénaságomon!

zokni írta...

Jelentem megmaradok, most már ehetek rendesen. Vége a kényszer diétának. Én is ilyen boldogan ugrálok a hóban, persze a hasam egy kicsit fázik, hogy levágták róla a szőrt (aljas dög ez az orvos), de szuper hogy ekkora hó esett,élvezem nagyon, vaúúúú!!!
Andikám NEM VAGY BÉNA!!!!!! Beúúúú drága, a fánkok meg istenien néznek ki!!

Andi írta...

Zokni! Vihetem a következő adag kaját a mélyhűtőmből? Meggyógyultál végre?

csincsilla írta...

szupi, hogy beírod mindig ezeket a klasszikusokat! és minden tiszteletem anyukádé, másfél kiló lisztből fánkot sütni, az nem semmi. és ki eszi meg??? ebből lesz vagy kétszáz darab:)
annyira tünci a két eb! gyönyörűek! majd teszek fel én is havas képeket, az én kutyáim a hó felett lebegtek, nekik egyáltalán nem ért le a lábuk:)
és mi ez az epres szilvalekvár, Andi???? az eper májusi, a szilva szeptemberi, hogy hoztad őket össze???

Bea írta...

Drága Zokni! Mi volt a probléma? Ugye nem súlyos? Vilma és Frakk üdvözletét küldi. És mindenki másnak is, aki megdicsérte őket! :)

Csincsilla, várjuk nagyon a te havas képeidet is! Azt azért nem hinném, hogy 200 db lett a másfél kiló lisztből. Hozzánk került összesen 14 db, az elfogyott, ennyiről tudok nyilatkozni.

És igen: nagyon jó kérdés hogy hogyan is lett előállítva az epres szilvalekvár? Erről már én is akartam érdeklődni Andinál.

Kedves Mindenki! Én még nem sütöttem fánkot soha életemben, úgyhogy ha ti kipróbáljátok, legyetek szívesek nyilatkozzatok, hogyan sikerül ez alapján a recept alapján.

Andi írta...

Epres szilvalekvár: amikor epret főztem be, az eperlekvár nem sikerült, mert nagyon-nagyon híg lett, szinte ehetetlen, mert igen esős tavasz volt, és a gyümölcs ilyen vizeske volt. Nem dobtam ki a lekvárokat, amik inkább eperlék voltak, aztán amikor ősszel főztem be a sok-sok szilvát, és elfogyott az üvegem, kényszerhelyzetben cselekedtem: az üvegekbe nem férő szilvalekvárhoz hozzáöntöttem ezeket a baromi híg epreket és még főztem pár órát, hogy annyira besűrűsödjenek, hogy vissza tudjam tölteni ezekbe az üvegekbe. Így történt.

Bea írta...

Annyira jó, hogy nem sikerültek azok az eperlekvárok! :) Úgy őrizgettem az utolsó üveget, mint valami kincset.

Andi írta...

Nekem is csak egy van már, és én is őrizgetem. :-)

zokni írta...

A probléma a "norbiápdét", soha ne rendeljetek olyat, majdnem bélcsavarodást kaptam, mint egy lufi úgy néztem ki. No meg persze a gazdi is elbénázta (persze csak az irántam való imádatból) , hogy sokat is adott belőle, de megígérte, hogy soha többet nem csinál ilyen butaságot. De már teljesen jól vagyok, ma már "Matusféleházikoszton" vagyok, isteni finom vót. És van még soksok adag. Szóval nagyon jó kis hetem lesz :) vaúúúú. Mindenkit nyallantok.