2010. március 21., vasárnap

Citromos csirkekrémleves


Nem kell megijedni, nem a csirkét kell krémesíteni ebben a levesben! A recept alcíme: fogyókúrás recept, de hogy miért tettem el annak idején, azt el nem tudom képzelni, hiszen soha életemben nem fogyókúráztam. Talán csak a különlegessége miatt, kicsit más mint a megszokott.


Hozzávalók:

- 0,5 kg csontos csirkemell
- 20 dkg sárgarépa (2 szál)
- 15 dkg petrezselyemgyökér (1 szál)
- 5 dkg vöröshagyma (egy pici fej)
- 5 dkg zellergumó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 4 dkg margarin
- 1 dl tejszín
- 2 tojás sárgája
- citromlé
- petrezselyem
- só, bors

A csirkemellet feltettem főni 1 liter vízben, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam az apróra vágott zöldségeket és kb. 1 órát főztem, amíg minden meg nem puhult. Ekkor kivettem a húst. A vajból és a lisztből világos rántást készítettem, ezzel berántottam a levest (amúgy teljesen fölösleges lépés szerintem). Ezután egy merülőmixerrel összeturmixoltam a főtt zöldségeket a leves levével együtt. Felforraltam, majd a tűzről levéve, álland keverés mellett hozzámelegítettema tejszínnel alaposan elkevert tojássárgákat. Ezután visszatettem a levesbe a csíkokra vágott csirkemellet és végül savanyítottam egy kis citrommal. Tálaláskor megszórtam szárított petrezselyemmel. (Lusta voltam már frisset aprítani, pedig azzal jobb lett volna!)



Bár én nem szeretem a krémleveseket, de ez nagyon ízlett. Kíváncsi vagyok majd Mazsi véleményére, szerintem ez a görögös citromos beütés tetszeni fog neki!

4 megjegyzés:

mazsolla írta...

nagyon megmozgatta a fantáziám, hogy milyen lehet, holnap mindenképp megkóstolom.. :)

Andi írta...

Oké!

csincsilla írta...

én viszont nagyon szeretem a krémleveseket, szóval hajrá, nagyon finomnak tűnik!

Bea írta...

Hűha, ez nagyon jól hangzik! Továbbítom is a krémleveskészítő családtagjaimnak. Ugyanis amióta a szüleim (és Mazsolino) sorozatban gyártják a krémleveseket, én is megszerettem