2010. március 2., kedd

Csirke fóliában


A fóliában sütést először Jamie egyik tévéműsorában láttam, mégpedig abban, ahol egy színpadon zajlottak az események Egy ilyen előadáson emlékszem, Jamie hátralépett a díszlet-ablakhoz és ott egy csomó fűszernövény volt balkonládába ültetve, amiből egyszerűen csak tépett a kajákhoz. Akkor azt gondoltam, hogy no persze, ilyen sűrűn ültetve nem is tudnak ekkorára nőni ezek a növények, s lám most eljött az idő, hogy ezt is ellenőrizzem saját koriander- és bazsalikomültetvényemen. Jamie egyébként nemcsak csirkemellet, hanem halat is készített ilyen módon, és bemutatta, hogy így előkészítve a húsokat, azok akár várakozhatnak a hűtőben is az elkészítésig.

A húst, jelen esetben filézett csirkemellet (mi mást?) megmostam, sóztam, borsoztam és centinként bevagdostam. Mindegyiket külön-külön egy nagyobb darab fóliára áttettem. Ezután egy kisebb tálkában összekevertem egy-két löttyintésnyi olívaolajat, bort és szójaszószt beleszórtam az apróra vágott 3 szál újhagymát, 4-5 gerezd feldarabolt fokhagymát. Fűszereztem borssal, bazsalikommal, petrezselyemmel (bármivel lehet). Ezt a fűszeres lét öntöttem a csirkemellekre úgy hogy a darabosabb részeket jól belenyomkodtam a résekbe. A fóliát szorosan összehajtogattam, hogy a gőz ne tudjon kiszökni belőle, majd betoltam a 180 fokos sütőbe 40-50 percre.


A fóliát Jamie úgy hajtogatta, hogy előbb a nagyobb darab fóliát félbehajtotta, két szélét háromszor-négyszer behajtotta, és ebbe a tasakocskába csúsztatta a húst, s ezután locsolta meg a páclével. Ezzel egyszer régebben már jól elszórakoztam, hogy a pici tasakocskába próbáltam bejuttatni a lét, úgyhogy most nem így készült a fóliaborítás. Így viszont nem tudtam hermetikusan lezárni, ezért még egy adag fóliát hajtogattam köré. Remélem érthető vagyok, mindenesetre a lényeg, hogy jól le legyen zárva minden tasak, ám ugyanakkor ne feszüljön rá a húsra, legyen hely a gőznek is.

És hogy milyen volt? Isteni!

7 megjegyzés:

mazsolla írta...

nagyon csinos, látom kezded visszanyerni régi formád! :)

Andi írta...

Hát ez maga a régi formám. Régen sokszor csináltam ilyet :-)

mazsolla írta...

jön a tavasz, te is újjáéledsz! (van ilyen szó? :D)

Andi írta...

Van! :-) Jó lenne már újjáéledni! :-)

csincsilla írta...

a gyereknek ízlett? én is megcsinálhatom?

Andi írta...

Repetázott a gyerek!

Bea írta...

Én is szívesen lennék repetázó gyerek...:)

Nagyon ötletes és nagyon étvágygerjesztő. Nyami.