2010. március 17., szerda

Töltött csirkecomb

A búbos húsnál tett kijelentésemet, miszerint nem szeretek húst töltögetni, tekergetni, ezzel a bejegyzésemmel rögtön meg is cáfolom. Hétvégén ugyanis elkészítettem az egyik leghagyományosabb töltött ételt, a töltött csirkecombot. Iminek. Ő szereti a "csirkefutóművet" én pedig a mellét, ezért én csirkemellből készült saslikot ettem helyette.

Andi egyszer azt írta, hogy biztosan mindenkinek megvan a saját titkos töltelék-receptje, ezért elkezdtem keresgélni az interneten, hogy kiválasszam a számomra legmegfelelőbbet (bár tudtam, hogy én nem fogok enni belőle :) )
Természetesen annyi félét találtam, hogy végül nem tudtam eldönteni, miből állítsam össze. A dilemmámat elkerülendő, Imi felhívta jótündér-keresztanyuját, Erzsi nénit, hogy megkérdezze, ő mivel szokta megtölteni a csirkét. Mint kiderült, a legegyszerűbb keverékkel. Ennek nagyon örültem, mert úgy gondoltam, hogy ha kifolyik, odaég, vagy bármi egyéb történik, lehet, hogy engem megüt a guta, de legalább nem sok minden fog kárba veszni. :)


Hozzávalók:
- bőrös egész csirkecomb
- zsemle
- vöröshagyma
- fokhagyma
- petrezselyem
- tojás
- só, bors, pirospaprika, őrölt kömény (a köményt elfelejtettem)

A csirkecombokat megmostam, bőrük egy részét óvatosan elválasztottam a hústól, vigyázva, nehogy leszakadjanak "zsebeket" gyártottam belőlük. Mindenhol gyengén megsóztam és hagytam állni egy kicsit.

Közben elkészítettem a tölteléket. Az előzőleg vegetás vízbe áztatott 2 darab zsemlét jól kicsavartam. Finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, kevés sót (hiszen a zsemle sós már így is), borsot, pirospaprikát, egy egész tojást és sok-sok felaprított petrezselymet adtam hozzá. Az egészet jól összekevertem-gyúrtam.

A töltelékkel jó alaposan megtöltöttem a csirkecombokon vágott "zsebeket" és a biztonság kedvéért fogpiszkálóval le is zártam, hogy lehetőleg minél több maradjon benne sütés közben. A húst egy kiolajozott sütőtálba helyeztem és mellétettem a maradék tölteléket is egy darab alufóliába tekerve.

A combok tetejét megkentem olajjal és megszórtam grill fűszerkeverékkel. A tálba öntöttem egy kis vizet is. Lefedtem és már mehetett is a 200 fokra előmelegített sütőbe.


Kb. 45-50 percen keresztül sült lefedve. Néha meglocsolgattam a levével. Amikor a húst puhának gondoltam, levettem a tálról a tetőt, kinyitottam a töltelék fóliáját és még 10-15 percig, pirulásig sütöttem.

Zöldséges rizst (a képen nem látható) és pirított hagymás gombát készítettem mellé és még előző napról maradt fűszeres-fokhagymás héjában sült burgonya is.

Egészen meg voltam elégedve magammal. A töltelék a húsban maradt, a hús megpuhult és még Imi is azt mondta, hogy jó lett.

2 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de gyönyörű! Gratulálok!

Tesóm is töltött csirkét készített a hétvégén!

JELENTKEZZEN, MINDENKI, AKI TÖLTÖTT CSIRKÉT SÜTÖTT A HÉTVÉGÉN! :-)

csincsilla írta...

szerintem is nagyon csinos! jó kis klasszikus receptnek tűnik, és a köretek is nagyon szépek!