2009. január 16., péntek

Citromos-gombás spagetti


A héten mindennap volt két Nigella-rész a Spektrumon és hétfőn lelkesen kezdtem nézni, de péntekre picit elszállt a lelkesedésem. Zavart nagyon, hogy sosem mos meg semmit, hogy néha elképesztő alapanyagokat használ, és hogy az egyik részben elejétől végéig egyáltalán nem használt sót. Megsütött úgy két darab csirkét a mellédugdosott édesburgonya-darabkákkal, hogy csak a csirkére szórt egy kis őrölt fahéjat és őrölt köményt (ha jól emlékszem), aztán meglocsolta olivaolajjal és kész. Én nem tudom elképzelni, hogy ez a kaja ehető lenne só nélkül, ráadásul a csirkék aljára, arra a részükre, ami a tepsivel érintkezett, még ezekből a füszerekből se került semmi!


Az egyik részben készített citromos-gombás spagettije viszont felkeltette az érdeklődésemet, mivel pont 20 deka gomba várta, hogy melyik finom vacsorában jelölöm ki a helyüket. Nigella 20 deka barna csiperkét nyersen felcsíkozott, beledobta egy gyönyörű, óriási tálba, olivaolajjal meglocsolta, egy citrom héját belereszelte, felének a levét belefacsarta, szórt rá sót, borsot, kakukkfüvet, majd forró spagettivel jól összekeverte. A spagetti főzőlevéből öntött rá pár kanálnyit, hogy az tegye szaftosabbá a tésztát. Ollóval rávagdosott egy kis petrezselymet és frissen reszelt parmezánnal díszítette.


Arra nem igazán vágytam, hogy nyers gombát egyek, ezért megnéztem Stahl Judit Citromos spagettijét, de most azt se kívántam meg, ezért úgy készítettem, hogy három szál újhagymát egy evőkanál vajon megfonnyasztottam, rádobtam egy gerezd összenyomott fokhagymát és erre került a 20 deka felcsíkozott gomba. Együtt pároltam egy kis ideig őket, de aztán úgy döntöttem, hogy kicsit lepirítom a gombát, mert annyira szeretem a sült gomba ízét! Sóztam, borsoztam, és amikor finom sültgomba-illat lett a konyhában, lehúztam a lapról, fél citrom levével meglocsoltam, és a forró gombára még egy kanál vajat tettem, hogy olvadjon el rajta. Épp mire a gombás-hagymás-fokhagymás alap elkészült, a spagetti is megfőtt, így hát leszűrtem, összekevertem a forró tésztát a sült gombával és az addigra szépen megolvadt vajjal , egy kis főzőlevet is öntöttem rá, hogy Nigellának is igaza legyen, majd apróra vágott petrezselyemmel és parmezánforgácsokkal díszítettem.



Nagyon gyorsan elkészült és nagyon finom lett. Talán egyszer majd Nigella változatát is megkóstolom, de azt inkább teljesen friss gombával tudnám elképzelni, nem az egyhetes maradékkal.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Isteni lehetett, és valóban van árnyalatnyi (!!) különbség a sült és a nyers gomba íze között. De ki tudja lehet hogy a nyers gomba is finom?
És szerintem is Nigella egy kacsajárású-kövér érdekesesen izgalmas ugyanakkor időnként indokolatlanul gusztustalan és lusta nőszemély! Nem is értem miért a főzéssel futott be!

Andi írta...

Szerintem jókor volt jó helyen. Meg hát az első adások tök jók, újak és érdekesek voltak.
Én ettem már salátában nyers gombát és nagyon finom volt az is, de egy tésztához inkább a sült gomba illik, azt hiszem.
Egyébként Nigella és a környezetszennyezés címen is tudnék írni pár mondatot...

Kisvakond írta...

Na végre valaki(k), aki(k)nek ugyanaz a baja Nutella-val, mint nekem.
Én sem tudom ezeket a dolgait elfogadni, de a környezetemben mindenki odáig van tőle.
(Nem elírás, én Nutellának hívom, de a mi családunkban mindenki mindenkit elnevez, ezt Nyuszifül is tanusíthatja, aki egyébként Csincsilla).

A post minden szavával egyet értek, a kaja pedig jó ötlet, köszönöm, mert mi gombászunk és néha csak olyan kis mennyiséget találunk, ami kevés pöröltnek, szósznak, rántani. Eddig ilyenkor gombás tojás lett belőle :o)