2010. május 10., hétfő

Tortilla


És ismét eljött a vasárnap. Nem tudom, másoknál hogy van ez, de az annyira várt hétvége nálam egy pillanat alatt repül el mindig úgy, hogy közben semmire nincs időm. És most is itt van, reggel felkeltem, végiggondoltam, miket is kéne megcsinálnom. Ez a vasárnap pont egy olyan volt, amire sok nemszeretem dolgot halasztottam tegnapról, a múlt hétről, a múlthét előtti hétről, az azelőttiről, a múlt hónapról, tavalyról és így tovább. És sok kipróbálásra szánt recept is várakozott a konyhában, így hát kiválasztottam a legbonyolultabbakat, így úszva meg a varrást, portörlést, ásást és az irat-, valamint ruhaselejtezést. Marha jó, nyomasztanak tovább a feladatok...


Tudom, hogy van már a blogon tortilla mindkét blogszerzőtársamtól is, így például itt van Csincsilla Quesadilla receptje sok-sok érdekes linkkel, és Bea házilag készített sütöporos tortillája, de nekem most mégis a Praktikák sok gyerekhez blog tortilláján akadt meg a szemem. Eldöntöttem hát, hogy nekiállok ilyet sütni, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy életemben még csak egyszer ettem tortillát, amikor meglátogattam fiamat a Burger Kingben. Ebből is látható, hogy nem vagyok egy tortillaszakértő, s úgy érzem, van mit finomítanom a dolgokon. Viszont megtanultam, hogy a férfiaknak igenis jól áll a konyhai tevékenység, ha nem a fiamról írnék, aki ezerrel pörgött a konyhában a palacsintasütővel és a gyros-sütő serpenyővel, hát azt mondanám szexi lesz tőle.



Na de lássuk, hogyan is készítettem. Természetesen kettőnknek csak féladagot vettem, de így is 7 vagy 8 db tortillánk lett.

Hozzávalók:

- 17 dkg sima liszt
- 10 dkg rétesliszt (hiányában 5 dkg sima liszt, 5 dkg búzadara - nálam)
- 7 dkg kukoricaliszt
- 1,7 dl víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 dkg só (ezt elfelejtettem felezni, de nem is volt baj!)

A hozzávalókat robotgépem dagasztókarjával megdagasztottam, majd a tésztát folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe. Amíg a tészta pihent, elkészítettem töltelékeket. A gyrost előző nap bepácoltam, és házi joghurttal is készültem már előzőleg. Mivel túl hígra sikerült most a joghurt, tejfölt adagoltam hozzá, hogy ne legyen annyira folyékony.



Készítettem valami tzatziki-félét: 1 gerezd fokhagymát egy evőkanálnyi olívaolajjal elkevertem, adtam hozzá fél pohárnyi joghurtot és 1 pohárnyi sűrű tejfölt. 1 kígyóuborkát lereszeltem, kinyomkodtam, és hozzákevertem a joghurtos tejfölhöz. Sóztam és már tálaltam is.


Az erkélyen nevelt snidlinget leszüreteltem, ollóval felaprítottam. Egy kicsi tálban összekevertem olívaolajat joghurttal, tejföllel, sóval, majd hozzáadtam az apróra vágott snidlinget. Jól elkevertem, végül a tetejét megszórtam csilipehellyel és kaporral.


Az apró koktélparadicsomokat megmostam, felnyolcadoltam és egy tálba szórtam. Meglocsoltam finom extra szűz olívaolajjal, tetejére morzsoltam egy adag fetasajtot, megszórtam szárított petrezselyemmel és kész. Ja, és egy fél fej felaprított lilahagymát is kevertem hozzá - míg el nem felejtem.


Amikor mindezzel elkészültem, a tortillatésztát elővettem a hűtőből, 8 grammos golyóbisokra szedtem, és lisztezett pulton, a tésztát alul-fölül lisztezve, minden golyóbist hajszálvékonyra nyújtottam. Amíg én egyenként kinyújtottam a 8 grammos gombócokat, a fiam forró, olajozatlan palacsintasütőben szép sorban megsütötte őket. Egyik oldalának 2, míg a másiknak 1 perc kell, bár nem mértük az időt, mert láttam, hogy egy profi kezében van a serpenyő. Arra ügyeltünk, hogy minden tortilla után papírtörlővel alaposan kitöröljük az edényből a megégett lisztet. A kisült tortillalapokat a fenti hozzávalókkal megtöltöttük és jól megettünk 3 db-ot belőle. Este a maradék lapokat 200 fokon meggrilleztem, és ezeket a ropogós chipseket tunkoltuk bele a finom mártogatókba.


Mindig szombatra jutnak a jó kis programok, ha egyáltalán jut hétvégre valami jó is a kötelező elemek mellett. Most is volt egy szuper teleklátogatás Budaörsön Évával és Annával, és ugyanott egy lájtos kirándulás a Farkas-hegyen. A képen Anna látható az erdei úton keresztben kidőlt fával, és kezében a gyűjdődobozával, amiben most épp egy ezerlábú (vagy vaspondró?) próbálja megtanítani nekünk a 6-os számot, vagy a g-betűt. Estére szalonnasütést terveztünk, de végül a hideg és a szemerkélő eső miatt ezt elhalasztottuk egy másik alkalomra.

9 megjegyzés:

Hedvig írta...

Hát Andi, a kaja és a kirándulás is jól hangzik...

Andi írta...

Köszi, Hédi! Jó is volt!
Gratulálok a szakdolgozatodhoz!

csincsilla írta...

köszi a receptet! ki fogom próbálni. azt nem tudom, hogy mért olvastam valahol, hogy házilag nem vagy nehezen vagy vmi ilyesmi lehet előállítani. help, help.
mert ez azért nem tűnik túl bonyinak, és jól is mutatnak nagyon a képeken.

Bea írta...

Ezt biztosan kipróbálom! Én nem voltam megelégedve az én tortillámmal, úgyhogy ideje lenne egy finomat csinálni. :)

mazsolla írta...

szexi!!!!! :D:D annyira röhögtem!! :D
egyébként szerintem is szexi ha egy férfi főz, úgyhogy pasik, ragadjatok fakanalat! :)

Andi írta...

Igen! Főzzenek többet!

Hedvig írta...

Köszi, tök jó túllenni már majdnem az egészen.

Éva írta...

Szerintem a porszívózás is kiváltja ugyanazt a hatást a nőkben, mármint az sz-szel kezdődőt!
Nagyon jól néz ki a kaja Andi!

Andi írta...

Én még olyat nem láttam. Mármint férfit porszívózni... :-)
(Hazudok, mert mostanában Toma is szokott nagyon ritkán.)