2011. november 9., szerda

Paradicsomos és bazsalikomos bruschetta


A minap későn érkeztem haza, hátizsákom rendesen megpakolva, nem volt kedvem bemenni vásárolni sehová. Jó messziről cipeltem kincseimet, egy üveg finom házi barackpálinkát, kis krumplit, almát unokatesóm kertjéből, meg szépen ott pihent még egy vadiúj ikeás mézeskalács-kiszúró is. Különben is azt hittem, maradt még vacsorára valami főtt étel legalább a fiamnak, de hazaérve rádöbbentem, hogy mégse. Volt itthon viszont finom házi kenyértésztából készült zsömle, meg néhány paradicsom, nekiálltam hát bruschettát csinálni, bár tudom, nem most van ennek a szezonja.

A receptet A koleszterinszint csökkenthető c. szakácskönyvben kerestem ki hozzá, és egy azonnali pálinkakóstolás után gyorsan nekiálltam.

Hozzávalók négy-hat személyre:

- 1 cibatta 2,5 cm-es szeletekre vágva (nekem a házi zsömléim)
- 1 nagyméretű vöröshagyma apróra vágva (nekem kibédi lila hagyma, bár most látom, hogy a könyv fotóján szintén lila hagyma szerepel, és tudom is, hogy néhol a lilát hívják vörösnek, a vöröset meg fehérnek, szóval jó is, hogy ezt használtam)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- 1 kisméretű piros chilipaprika igen apróra vágva (kihagytam)
- maréknyi friss bazsalikomlevél (mélyhűtött volt)
- 8 közepes méretű paradicsom kimagozva és feldarabolva

Az elkészítést a cibatta megpirításával kezdjük vagy grill alatt, vagy sütőben, vagy kenyérpirítóval. Én nyáron Annánál láttam, hogy pici olívaolajon serpenyőben pirítja és nagyon ízlett úgy nekem, tehát én is így csináltam inkább. És nem ezzel kezdtem, hanem csak a legvégén pirítottam, amikor már ettünk.

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a hagymát, a fokhagymát, az olívaolajat, a citromlét és a chilipaprikát. Ezután a bazsalikomlevelet összesodorjuk, majdnem úgy, mint egy szivart, és felszeleteljük. Én csak elővettem a mélyhűtőből a bazsalikomot és a tenyeremben összemorzsoltam a fagyott leveleket. Ezt s beleszórjuk a keverőtálba, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. A paradicsom belsejét, a magokat meg a lét egy külön tálban összegyűjtöttem, hogy majd másnap a székelykáposzta pörköltalapjához fogom tenni. Ennyire előrelátó vagyok! :-)


Tálaláskor ebből a keverékből rakunk minden szelet cibattára. A paradicsomos keveréket természetesen egy picit meg is sóztam, és a kész szendvicsre reszelt ementálit szórtam.


(Egy adag tápértéke 1245 kJ (297 kcal), 9 g zsír, 0,8 g telített zsír, 0,42 g nátrium.)


Bár a recept négy-hat személy részére szól, mi Tomával ketten befaltuk az egészet. Amikor közöltem a fiammal, hogy nincs vacsora, csak ez, megkérdezte, milyen nemzetiségű ez az étel? (kicsit tart már az újításaimtól). Azt feleltem, olasz. Akkor jöhet! - válaszolta.

3 megjegyzés:

csincsilla írta...

bírom ezt a gyanakvást:) nem idegen, sajnos:)
annyira jól néz ki, épp mostanában határoztam el, hogy ha már nincs is időm főzni, néha csinálok szendvicset a gyereknek, pont ilyeneket, finom, gyors, és azért mégsem vajas kenyér párizsival.
köfike! és akkor ezek szerint nálunk is elfogyna:)

Andi írta...

Biztos igen! És ha szereti a zöldborsót, van a könyvben még egy variáció a bruschettához: "200 g főtt borsót, 1 gerezd zúzott fokhagymát és 6 evőkanál fromage frais-t (natúr light krémsajtot) és 2 evőkanál olívaolajat egyenletesre turmixoljunk. A kapott krémet cibattára kenve tálaljuk."

Bianka írta...

Nagyon guszta