2011. november 14., hétfő

Sült csülök - Cseh est


Megvolt szombaton a cseh vendégség nálam, cseh menüsorral: sült hús + párolt káposzta + knédli. Az ötlet Európa eszik szakácskönyvem lapozgatása közben merült fel, amikor a cseh fejezetben rábukkantam a knédli receptjére. A knédli mellé pedig sült csülköt találtam ki, amihez az interneten kerestem receptet, és itt találtam egy nagyon izgalmas pácot, bár hosszan barátkoztam a mi Beánk sült csülök receptjével is, de azt sajnos el kellett vetnem két okból: az egyik, hogy már nem volt időm a cserépedény előkészítésére, beáztatására, a másik pedig, hogy abba nem fért volna bele a két csülök - bár most, hogy újraolvastam Bea receptjét, lehet, jobban jártam volna vele, mert annak a leírás szerint sokkal több szaftja maradt sütés után. Tehát az interneten talált receptet kicsit módosítottam, és így is finom lett, viszont a nagy kavarodásban nem sikerült jó fényképet készítenem róla, mert az étkezőben a szokott helyemen, ahol a fény már be van állítva ételfotózáshoz, most a szépen terített asztal volt (sajnos azt elfelejtettem lefényképezni), a konyhában pedig csak neonvilágítás van, amitől a legfotogénebb étel is borzasztóan néz ki a képeken.

Legalább 20 éve annak, hogy eldöntöttem, egyszer elutazom Prágába, de még sosem volt rá pénzem, időm vagy valami mindig hiányzott. Így aztán - jobb híján - hazahoztam a lakásomba Prágát ezzel a cseh vendégséggel. Persze tiszta bolond vagyok, hogy vendégeket hívok olyan ételekre, amiket először próbálok elkészíteni, és ezzel jó nagy stresszt okozok magamnak, de megérte! Minden jól sikerült, legalábbis azt hiszem.

Nyolcunknak vettem két szép nagy csülköt a Lehel piacon. Mostanában oda járok húsért, mert az utóbbi néhány alkalommal nem csalódtam benne, nincs halszag, nincs kemény hús, nincs átverés. Persze tudom már, melyik hentesektől kell vásárolnom.

A csülköket megmostam hideg vízzel, nagyon éles késsel lekapargattam a bőrét. Beirdaltam, és besóztam. Amíg a sóban álltak, elkészítettem a pácot: aprítógépbe dobáltam egy közepes fej hagymát, 6 gerezd fokhagymát, két mokkáskanál házi mustárt, két kávéskanál házi paprikakrémet, őrölt borsot és fél deci olívaolajat, majd az egészet összeturmixoltam. Ezzel a páccal aztán bekentem a csülköket mindenhol. Még egy kicsit megborsoztam, sütőpapírral bélelt tepsiben elhelyeztem őket, kicsi vizet öntöttem alájuk, majd betoltam a 180 fokra beállított sütőbe a legalsó polcra, infra (turbogrill) fokozaton 2,5-3 órára. (A hússütéshez ezt az infra mód használatát Micikétől tanultam, nagyon bevált!) A sütés vége előtt fél órával egy fél deci sörrel meglocsoltam. Félidőben egyszer megfordítottam a csülköket.


Mivel a húsról nem sikerült jó képeket csinálnom, gondoltam megmutatom ezt a gyönyörű retro zsírosbödönt, amit a vendégeimtől kaptam ajándékba. Annyira imádom, szegénynek hiányzik az egyik füle, de jól áll neki! Már tudom is, hogy hol fogom elhelyezni, csak azt sajnálom, hogy nem zsírral főzök, ezért nem tudom rendeltetésszerűen használni. Milyen szuper lenne egyszer telesütni libazsírral!

6 megjegyzés:

Bea írta...

Jaj Andi, most előjöttek a prágai emlékeim. Feltétlenül menj el egyszer, neked biztosan nagyon tetszene. Mi 2008-ban voltunk a húsvét előtti hétvégén és mindenhol kirakodóvásár volt, gyönyörű virágokkal hatalmas, helyben sütött csülkökkel, sonkákkal... Hihetetlenül szép város.

A csülköt pedig imádom. Kipróbálom a te receptedet is, mert én mindig a sajátomat csinálom, de már újítani kellene valamit. :)

Andi írta...

De jó, hogy mondod, Bea, mert szemeztem a te csülköddel (ne értsd félre!) is, csak az volt a baj, hogy azt cserépedényben kell sütni, és egyrészt annak áztatására már nem volt időm amikor elkezdtem receptet keresni, másrészt a cserépedénybe nem fér bele két csülök. De mindenképpen be akartam linkelni azt is, mert nagyon-nagyon finomnak tűnik, ráadásul az még jobb is lett volna, ha tényleg olyan jó sok szaftja marad... Máris pótolom!

csincsilla írta...

1. még főzhetsz zsírral, a te kezedben van a fakanál!
2. sztem is irtó cuki, két tesója nálunk van.
3. a csülköt nem kell letakarni? csak úgy pőrén be a sütőbe? még sosem csináltam, de most egész nagy kedvem lett hozzá.
4. annyira ügyesen sütsz-főzsz mostanában!!!!!!

Andi írta...

3. A fóliával az volt, hogy le akartam volna takarni, mert elkezdett pirulni a bőre, de nem tudtam, mert kb. 3-tenyérnyi fóliát találtam itthon. Mostanában mindig ez van, hogy amit keresek, az nincs raktáron. Csak sáfrány, meg bárányhús, de az meg a te pénzeden...

4. Köszi! :-) Nagyon élvezem!

mazsolla írta...

Nagyon hasonló volt a hétvégi menünk! ;) erről a zsíros bödönről, a népmesék jutnak eszembe. emlékszem amikor könyvből olvastuk, vagy néztem a tv-ben és arról szólt a mese, hogy rájárt valaki a zsírra (vagy nem arról szólt, de bennem ez maradt meg :D), mindig úúúúgy megkívántam a zsírt, finom friss kenyérrel és hagymával. hmmmm mint most! :D

Andi írta...

A zsíros bödön tényleg olyan népmesei főhős, jól látod! :-)