2010. november 10., szerda

Sörben sült csülök

Na igen, már a címből látszik, hogy nem egy könnyű nyári ebédről van szó. Hiába, itt a tél, a hűvös, sötét idő, amikor jól esik valami forró, nem feltétlenül könnyű kaja. Nálunk mostanában szinte csak ilyenek találhatók az ebédlőasztalon, amikor hetente egyszer-kétszer nekiállok főzni. :)

Csülköt ritkán készítek, mert időigényes és nem biztos, hogy mindig megpuhul annyira amennyire szeretném. Nem szimpatizálok az előfőzős dologgal, mert a végére már nem lesz olyan finom, erőteljes füstölt íze, mint amikor belehelyezem a főzővízbe. Márpedig én eddig szinte csak olyan receptekkel találkoztam, ahol a csülköt elő kellett főzni.

Most azonban Imi rábukkant álmaim receptjére. Nem kell főzni, nincs vele macera, úgyhogy eldöntöttem: ez kell nekem.


A recept Gusztitól származik és azt hiszem, ha személyesen ismerném, akár még kezet is csókolnék neki. :)

Egy kis módosítással ugyanúgy készítettem, ahogy ő leírja.

Hozzávalók:
- 1 bőrös csülök (az enyém füstölt volt)
- olaj
- fokhagyma
- őrölt bors
- őrölt kömény
- fél liter sör
- só


Előkészítés:

A csülköt megmostam és minden oldalán jó mélyen bevagdostam a bőrét (ezt nem írta Guszti, de gondoltam jobb lesz így). Próbáltam átlós mintát vágni bele, de nem mindehol sikerült. Belehelyeztem egy mély tálba.

Kb 1,5 dl olajba belenyomtam 4 gerezd megtisztított fokhagymát, beleszórtam egy csipet sót, egy kávéskanál borsot, egy kávéskanál őrölt köményt.

Egy szilikonos ecsettel mindenhol megkentem a csülköt. A bevágott részekbe folyattam is a fűszeres olajból. Lefedtem a tálat és egy éjszakára hűtőbe helyeztem, hogy jól magába szívja a hús az ízeket.

Elkészítés:

Másnap reggel kivettem a csülköt a hűtőből és aláöntöttem a fél liter sört. Lefedve hagytam még állni egy órát. Ez alatt az idő alatt beáztattam a római tálamat.

Egy óra múlva kiöntöttem a cserépedényből a vizet és beleemeltem a csülköt. Aláöntöttem a sörös-fűszeres-olajos páclevet (majdnem teljesen beterítette), lefedtem és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam.

Egy óra múlva már hihetetlenül finom illatok kezdtek terjedni a konyhában, két óra múlva már türelmetlenül vártam, hogy mikor készül el. Úgy voltam vele, hogy az eddigi tapasztalataim alapján még legalább két óra kell neki, mire ehető puhaságú lesz. Ekkor nem bírtam tovább, levettem róla a fedőt és nem hittem a szememnek: a csülök szinte levált a csontról, szép pirosas színe lett és amikor beleszúrtam a húsvillát úgy éreztem mintha vajba szúrnám. Meglocsoltam a levével - ami sütés közben felére elpárolgott - és most már fedő nélkül toltam vissza a sütőbe. 180 fokra csökkentettem a hőmérsékletet és kb. 20 perc alatt megpirítottam a bőrét.


Még forrón, fűszeres tepsis krumplival tálaltam - ami egy külön bejegyzés lesz Csincsilla ötlete alapján, hogy később is megtaláljuk, ha keressük.

Kívül ropogós a bőre (ezt csak Imi elmondása alapján tudom, mert én nem szeretem), belül pedig szinte szétolvadt a hús. Semmit nem veszített a füstölt ízéből, úgyhogy ezért a receptért Guszti kap tőlem egy csillagos ötöst. Olyan finom lett, hogy eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha karácsonykor ez lenne a naaagy családi ebéd. :)

7 megjegyzés:

Andi írta...

Fú milyen ügyes vagy Bea! Én nem vagyok nagyon oda a füstölt húsokért, de ha ez a recept jó sima csülökhöz is, akkor kipróbálom!

Gyönyörű lett!

Bianka írta...

Fenséges lehet

csincsilla írta...

soha az életben nem sütöttem még csülköt (egyszer-kétszer már volt vele dolgom bableves-ügyben, de már arról is leszoktam:)), de épp mostanában kezdtem el őket nézegetni a hentesnél, megérezted:) nekem is tetszik nagyon, hogy nem kell előfőzni. mekkora csülköket használtál? és hányat? tulajdonképpen az érdekelne, hogy mennyit vegyek, mennyi fér el egy római tálban.

Bea írta...

Andi, szerintem sima csülökkel is el lehet készíteni, csak akkor én egy kicsit jobban fűszerezném. Én kifejezetten a füstölt íz miatt szeretem a csülköt. :)

Csincsilla, kétféle római edényem van: egy szélesebb-laposabb és egy keskenyebb-magasabb, ez űrtartalomra kisebb is mint a másik. Ez utóbbiban sütöttem a csülköt, ami kb. 1,5 kg-os volt. Mindössze 1 db-ot készítettem, nekünk kettőnknek két ebédre bőven elég volt.

Mazsolino írta...

Te, ez olyan guszta, hogy még hasfájás közben is megkívántam!!! A krumpli még a csülöknél is jobban tetszik, bocsánat... :)

Unknown írta...

Elkészítettem. Fennséges lett, de annyira laktató, hogy 2 falatot alig bírtam megenni belőle. Jó férfias étel!

Bea írta...

Kedves Gabriella!
Egészségetekre, örülök, hogy ízlett. :)