2010. március 10., szerda

Dödölle

Imádom ezt az ételt! Nem is tudom minek nevezzem: köretnek? Vagy főételnek? Mindkettőnek finom. Ettem már Zalában, Vas megyében, de a legfinomabb számomra az apu-féle. Tapasztalatom szerint mindenhol máshogy készül, de az alapíz és az állag nagyjából hasonló. Sajnos apu ritkán készíti, mert rajta és rajtam kívül semelyik családtag nem szereti. Ennek szoktam is örülni, mert több marad nekem. :)
Apuval főételként fogyasztjuk, de Vépen, Erzsi néni mindig köretnek készíti.


Hozzávalók:
- 1,2 kg lisztes krumpli
- 40 dkg liszt
- 3-4 evőkanál zsír
- 2 nagy fej hagyma
- 2 kávéskanál pirospaprika
- só


A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a krumplit saját levében pépesre törjük. Megszórjuk a liszttel és fakanál segítségével erőteljes mozdulatokkal addig keverjük, amíg egészen sűrű, nehezen dagasztható lesz. Néhány percre visszatesszük szikkadni a meleg tűzhelylapra (vagy a felforrósított lángelosztó lapra).

A hagymát finomra vágjuk, a zsíron aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával. 1-2 kanálnyit egy sütőedény/tepsi aljára kenünk belőle. A hagymás zsírba mártogatott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a krumplis masszából. Egymás mellé a tepsibe rakosgatjuk, meglocsoljuk a hagymás zsírral és forró sütőben (200-220 fok) megpirítjuk (kb. 30 perc).

Azonnal tálaljuk, frissen a legfinomabb! Külön csészében tejfölt vagy további pirított hagymát kínálhatunk hozzá.

Nekem még "másnaposan", sütőben felforrósítva is nagyon ízlik. Semmit nem szoktam mellé enni, még tejfölt sem, amit pedig szinte mindenre teszek még utólag. Ez így jó, ahogy elkészül.


Itt pedig egy kis tavaszidéző tulipánt láthattok. Egészen pontosan két darab nőnapi tulipánt. Az egyiket én kaptam Imitől és Frakktól, a másikat pedig Vilma szintén kettejüktől. Elvégre ő is nőnemű kutyalány! :)

13 megjegyzés:

Andi írta...

Ez a dödölle???? Hát ezt a meglepetést! Egyébként én még sose ettem ilyet, és a nevét is csak egy versből ismerem: "egy tál dödöle, ettél belőle?"

Andi írta...

Jah! és: "mind megették a tyúkok!" :-)

Bea írta...

El sem hiszem, meglepetést tudtam okozni neked! :)
Nálunk ilyen a dödölle, Vépen egészen máshogy néz ki, nem tepsiben, hanem egy vastag aljú lábasban készül.

Jelen esetben: "mind megették a Beák" :)

Andi írta...

Rendes kis tyúkok ezek! :-)

Hedvig írta...

Mi Körmenden ettük, pörkűttel. Úgy is jó volt.

mazsolla írta...

nekem meg hirtelen úgy ugrott be, hogy "egy kismalac, dödöle"... de éreztem, hogy nem stimmel valami:D

Andi írta...

az úgy van, hogy "egy kis maaaalac. töf-töf-töf..."

mazsolla írta...

igen, rájöttem...
közben rákerestem az egészre:
"Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle,. Ettél belőle. Kertbe mentek a tyúkok. Mind megették a magot."

Andi írta...

Internetes nemzedék! Én meg itt töröm az agyam, hogy hogy is van?

csincsilla írta...

ezt a tulipánt nem kellett volna! mármint a vilmáét:) és nálunk senkinek nem jutott eszébe a két kis árva kutyalány! meg a két kis árva cicalány:) ha jól számolom, hat adag virágra fogunk ezentúl igényt tartani:)
soha nem főztem még dödöllét, mindig csak tervezem, most megint kedvet kaptam, annyira jól néznek ki a fényképen. főleg most, hogy krumpliban utazom:)

Bea írta...

Szerintem ízleni fog mindenkinek, aki megcsinálja. :) Majd számoljatok be róla.

Hűha, remélem Zsuzsika és Kóficka nem olvassa az oldalt, mert akkor most biztos meg vannak sértődve.:)

Névtelen írta...

Igen ezt pont így kell készíteni.így a leg finomabb.
Nálunk baranyában 'gánica-ként ismerjük.

Bea írta...

Kedves Névtelen!
Köszönöm, hogy felhívtad a dödöllére a figyelmemet, olyan régen ettem! Azt hiszem, meg kellene rendelnem apukámtól egy újabb adagot. :)
Gánica, ezt megjegyzem. Így legalább tudom, hogy ha Baranyában járok, mit takar ez a név.