Édesköményt még sosem ettem. Tetszik, hogy egyre többféle egzotikus gyümölcs és zöldség kapható, gyakorlatilag már a sarki kisboltokban is. Boldogult ifjúkoromban még sorba kellett állni a banánért, a kivi meg, ami ma már az almánál is olcsóbb, egy nehezen beszerezhető egzotikus gyümölcs volt. Ma meg már nyűgös vagyok, ha a helyi kisboltban éppen nincsen gyömbér vagy fonnyadt az ananász. Elvarázsolnak a különleges zöldségek, az ember fogdossa, szagolgatja, tapogatja őket, aztán annak is eljön az ideje, hogy hazaszállítson néhány példányt.
Beatbull grépfrútos és narancsos receptjét kombináltam össze, némi ötletet/ihletet merítvén még egy chili és vaníliás receptből is. A végeredmény finom, különleges előétel lett, tényleg jól ment egymáshoz az édeskömény ánizsos íze meg a narancs és a grépfrút édes-savanyúsága. Ritkán eszünk kenyeret salátához, de ehhez tényleg kell egy friss bagett, amivel ki lehet tunkolni a finom, olívás-gyümölcsös levet.
Hozzávalók:
– 2 fej édeskömény
– 3 vérnarancs
– egy negyed grépfrút
– 4 + 1 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál méz
– só, bors
Az édesköménygumókat alaposan megmostam, az apró, zöld leveleit levágtam és félretettem az öntethez, a szárakat levágtam, keresztben felkarikáztam a gumókat, olyan fél centi vastagra. A megmaradó kisebb részeket szintén félretettem az öntethez. A karikákat fogpiszkálóval átszúrtam, hogy ne essenek szét. Egy kanál olívaolajon öntöttvasserpenyőben mindkét oldalát kb. másfél-másfél percig pirítottam, közben sóztam, borsoztam.
A narancsokat meghámoztam, felkarikáztam. Egy tányér alját kiraktam a narancsszeletekkel, erre rátettem a ropogósra sült édesköménykarikákat (most már kihúzhattam a fogpiszkálót). Egy kis üvegbe beleraktam az öntet hozzávalóit: az apróra vágott zöld leveleket, a szintén apróra vágott maradék nyers édesköményt, a fél grépfrútot, fehér bundájától megszabadítva, felaprózva, meg a 4 kanál olívát, pici sót, borsot, kanálnyi mézet. Jól összeráztam, és csak közvetlenül a tálalás előtt öntöttem rá a salátára.
A képet Imi csinálta.
5 megjegyzés:
Jamie használ mindenbe édesköményt. Én egyszer kóstoltam, de borzalmas élmény volt. Talán eljött az ideje az újabb kóstolásnak, ez annyira jól néz ki!
Szeretem, hogy ilyen kis szorgoska vagy mostanában! :-)
Én a zöldjét nagyon szeretem, van is a kertben, de nem a gumós, hanem a zöld leveles - magtermős fajta. Házilag főzött babakajákba kiváló zöldfűszer, nem puffad föl tőle a babapoc. Nyáron sokszor eszek rántott cuccokhoz édesköménnyel ízesített tartármártást.
Ági, vetetted? vagy hogy került a kertbe? mert a zöldje engem is érdekelne, az volt a legfinomabb része, és talán nem olyan nehéz a termesztése sem:)
Még Hédi vetette, amikor itthon lakott, olyan tíz éve. Azóta még a második szomszéd kertjében is van, úgy elszórta a magjait. Igen, lehet nevelni nagyobb cserépben. Nálunk a kertben szabadon olyan 1,5X 1,5 méter magas, gondolom, cserépben valamivel kisebbre nő. Bátran próbáld meg, szerintem tuti siker. Nekem is a zöldje ízlik a legjobban!
akkor valahol próbálok vadászni magot:)
Megjegyzés küldése