2010. november 22., hétfő

Csokis-rumos golyók

Csokiimádóknak jó hírem van! Tesóm - követve az Andi-féle csokis édességek vonalát - megcsinálta ezeket a hihetetlenül finom kekszgolyókat. Első ránézésre azt hittem, hogy olyan, mint a kókuszgolyó csak más "ruhát" kapott. De nem, ez több annál. Finom étcsoki, rummal megbolondítva. 


Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
- 20 dkg étcsokoládé vagy -bevonó
- 25 dkg finomra darált keksz (vagy fahéjas csillag, puszedli, mézeskalács, stb.)
- 8-10 ek. rum
- 5 dkg felaprított mandula
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg csokireszelék
- cukorszirup



Az étcsokit gőz felett megolvasztjuk, és kissé kihűtve összekeverjük a darált keksszel, apránként hozzáadva a rumot. Kézzel golyókat formálunk a masszából.

Teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk az apróra vágott mandulát, majd kiöntjük egy tálba és megpirítjuk a kókuszreszeléket.

A golyókat cukorszirupba mártjuk és a mandulába, kókuszreszelékbe, csokireszelékbe forgatjuk. Száradás után egyesével minyonpapírba helyezzük.


Bár a leírás szerint egyszerűen elkészíthető, Mazsolino mégis megszenvedett vele, hogy ilyen szép legyen a végeredmény.  A csokija nem akart felolvadni rendesen, csak egy kis vaj hozzáadásával. Azt mondta, hogy nagyon nehéz volt összevegyíteni a keksszel és a formázás is nehezen ment. 

Megnyugtattam, hogy abszolút nem látszik, mennyit küzdött vele. :) És az íze is nagyon jó, olyan töményen csokis, szóval nekem való. Kértem, hogy csinálja majd meg újra, de egyelőre elég volt neki ez az "élmény". 


Jó tanácsként ajánlja: ha nincs otthon bolti cukorszirup - mivel neki sem volt - kb. 1 dl vízben olvasszunk fel 1-2 evőkanálnyi kristálycukrot. A célnak tökéletesen megfelel ez is.

Ő soknak találta az 5-5 dkg díszítőanyagot, szerinte elég 2-2 dkg ehhez a mennyiséghez.

7 megjegyzés:

Andi írta...

Gyönyörűek lettek, érdemes volt szenvedni velük!

sheppie írta...

Mazsi nem kap írói jogot az oldalon? Annyi csodás dolgot csinál újabban! :)

Andi írta...

Mazsolino csinálhatna egy saját blogot, annyit süt-főz!

csincsilla írta...

gyönyörűek lettek!!!!

Bianka írta...

Fantasztikusak

zsuzsa írta...

Valóban gyönyörűek.Én mint csokiimádó biztosan ki fogom próbálni! Köszönöm a jó ötletet. Már kifogytam ezekből a "csak összedobom és baromi finom" cuccokból.

Mazsolino írta...

Mazsolino zavarban van, de örül.