2010. november 15., hétfő

Ari kakaós kuglófja


A recept anyu kolléganőjétől, Aritól van, akit én is ismerek, szeret kísérletezni a konyhában és újdonságokat kipróbálni. Amikor hétvégén anyu megsütötte ezt a kuglófot, mindenhonnan csak dicséretet zsebelt be vele, sőt, egyik szomszédasszony nem átallotta azt állítani, hogy ilyen finomat még nem sütött. Ezért én is gyorsan nekiálltam.

Ha nevezni akarnék egy versenyben, simán csak Csokiss kuglófnak nevezném, mert a szabály az, hogy valami karaácsonyi édességet kell bemutatni, aminek a nevében a Kiss szó szerepel. Szerintem a kuglóf, ha jól sikerül, és még szép is lesz, akármelyik karácsonyi vacsoraasztalon megállja a helyét, nem beszélve nagyszerű variálhatóságáról. Sok, jellegzetesen karácsonyi hozzávaló keverhető a tésztájába, mint például a csoki, a dió, a mák, vagy a kandírozott narancshéj, ahogyan ennek a receptnek az eredetijében is van. Nekem az most nem volt itthon, helyette csokicseppet használtam, és bár terveztem, hogy a recepttől eltérek abban is, hogy az enyémet leöntöm csokimázzal, de aztán úgy éreztem, a Feketeerdő-kehellyel bevittük az éves csokiadagunkat.


Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése annak ellenére, hogy kedvenc mumusaimat, a tojásfehérje-hab-óvatosan-beleforgatós műsort is elő kell adni, na meg a tűpróbát, amikkel ki lehet kergetni engem a világból. Mégis sikerült, és szerintem gyönyörű lett!

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 7 dkg kandírozott narancshéj (vagy 12 dkg csokicsepp)
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- citromhéj

Először a tojásfehérjékből robotgéppel jó kemény habot vertem, majd a habot félretéve, ugyanebben a tálban jól kikevertem a tojások sárgáját a cukorral, és amikor ezzel megvoltam, hozzákevertem az olajat és a vizet is. A száraz hozzávalókat egy külön tálban elvegyítettem: a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat és a csokicseppet, majd ezt a keveréket a felhabosított tojásos masszához adtam. A tojásfehérjét - amennyire lehetséges - óvatosan a tésztába kevertem, és amikor úgy tűnt, ez rendben van, a tészta háromnegyedét átöntöttem a kivajazott és lisztezett kuglófformába. A fennmaradó tésztába 2 evőkanál kakaót kevertem, végül ezt ráöntöttem a formában várakozó fehér tésztára. 180 fokos sütőben 60 percig sütöttem, és anyu tanácsára tűpróbát is végeztem, de csak a rend kedvéért, mert - mint tudjuk - nem bízom én ebben a dologban. A formában hagytam kihűlni.



Szeleteléskor látszik, hogy belül sokkal szebb, mint kívülről, és egy finom tejszínhabos kakaóval vagy tejeskávéval isteni reggeli lehet karácsony másnapján. A kakaós tészta jól belefolyt a kakaótlanba, úgy sült meg, és jól is tette, mert pont ez a kakaós része a legfinomabb! Utólag mondta anyu, hogy porcukrot kellett volna a kész kuglóf tetejére szórni, mert ettől még gyönyörűbb lett volna.

12 megjegyzés:

csincsilla írta...

nagyon szép lett! ügyes vagy. mi ez a karácsonyozás? már ideje van?

Bianka írta...

Nagyon szépséges lett

Bea írta...

Bizony Csincsilla, 5 hét múlva karácsony. Már én is ezen gondolkodom. :) Mi is kuglófozni szoktunk karácsony másnapjának reggelén :)
Nagyon szép lett a tiéd is, de a csokiból sosem elég, úgyhogy én biztos leöntöttem volna a tetejét is vele.

zsuzsa írta...

A kuglóf GYÖNYÖRŰ! Az íze is biztos csodás. Én az unokatesómtól szoktam kuglófot kapni Karácsonyra ("mily meglepő") és most ezt a változatot fogom kérni.

Mazsolino írta...

Széééépsségessss! :) Biztos nagyon jól illene egy kis kakaóhoz karácsonykor! Nyamika. :)

Más jellegű kérdés a kedves blogíróknak/olvasóknak/ismerőknek:
Mi a véleményetek, melyik a legjobb blog-fajta (ez?) ? Ismertek másikat is, ami esetleg jobb, több képet lehet feltölteni, stb.? (én nem értek hozzá...) Köszönöm a választ előre is!

csincsilla írta...

karácsony másnapjának reggelén én általában gyomorrontással küszködöm:)és én sem értem az Andit, mostanában mindenbe beletesz húsz deka csokit, ennek a tetejéről mért spórolta le?
kedves Mazsolino, én csak ezt ismerem, nekem ez viszonylag kézre áll:) mást nem ismerek :(

Andi írta...

Megírtam, hogy a Feketeerdő-kehely miatt spóroltam le, amivel kapcsiból megettünk 20 deka csokit. Nem lehet bírni anyagilag ezt a sok sütés-főzést!

Andi írta...

Köszi mindenkinek a dicséretet!

Hedvig írta...

Gyönyörű és szinte érzem, milyen finom!

csincsilla írta...

örömmel értesítek minden hevesen érdeklődőt, hogy nem csak gyönyörű, hanem nagyon finom is, remek az állaga, nagy bögre forró kávéval tökéletes reggeli, ebéd és vacsora, az íze meg a szokásos Andi-féle színvonal:)

Hedvig írta...

Megsütöttük, majdnem meg is ettük! Azt hiszem, jó időre megoldódott a "mit-is-vigyek-vendégségbe-ami-nem-gejl-és-nem-lehet-elrontani" kérdésem.

Andi írta...

Megmondom anyunak! :-)