2010. november 3., szerda

Spenótkocka Isutól


Ez a fogás Isu ünnepi menüjének egyik része volt, ezt adta köretnek, na meg Isu-féle párolt káposztát. A káposztát most nem készítettem el, de így szól a leírása: pirítasz valami fasza szalonnát a serpenyőn, majd kevés hagymát, utána beleteszed a káposztát és megpárolod húsleves-alappal, vagy ha lusta vagy akkor leveskockával. Állítólag isteni!

Hasonlóképpen egyszerű a spenótkocka elkészítése is Isu-módra: spenót-sajt-zabliszt (kevés!)-tojás (3-4 db)-só-bors-fokhagyma, összekevered és megsütöd. A sajt minimum a 50% legyen és legalább 3-4 féle. Nekiláttam hát.

Hozzávalók (az én adagomhoz)

- 2-3 nagy marék spenót
- 2 tojás
- 1 evőkanál rozsliszt (zabliszt helyett), de tesóm akár réteslisztet is használhat ezek helyett!
- kb. 2 evőkanál reszelt parmezán
- kb. 2 evőkanál feta
- kb. 2 evőkanál reszelt gouda/ementáli
- sót nem tettem bele a feta miatt
- bors
- fokhagyma

Nem tudom a spenót mennyiségét, mivel tesóm mérte ki nekem a saját adagjából, de ahogy őt ismerem, inkább kevesebb, mint több... Szóval a spenótot leszáraztam, megmostam és pici olívaolajon megdinszteltem, de csak épp addig, amíg a színe még szép zöld maradt. A tojásokat felvertem, belekevertem a (sót), borsot, reszelt fokhagymát, ezután villával beletördeltem a fetát, majd alaposan elvegyítettem benne a többi sajtot is. Legvégül adtam hozzá a spenótleveleket, ezzel szép egyenletesre kevertem. Sütőpapírral bélelt sütőtálba átöntöttem, kb. 1,5 cm magas volt, és 180 fokon megsütöttem. Érdemes ott állni mellette, mert nagyon gyorsan megsül és megbarnul a teteje (kipróbáltam!). Ha megbarnul a teteje, tálaláskor a teteje kerülhet alulra, és íme milyen szép!


Isu mirelit spenótot használt, szerintem azzal is nagyon finom. (A párolt káposzta receptje azért került ide, hogy tudjam, hol keressem, amikor meg akarom csinálni, a jegyzeteimet sajnos mindig elveszítem.) Nagyon finom volt, bár annak ellenére elsózódott a fetától, hogy plusz sót nem tettem bele és a feta is a kevésbé sós fajtából való volt. Úgy tudnám egyébként a finomságát legjobban jellemezni, hogy olyan, hogy megeszel egy kockát, eldörmögöd az orrod alatt, hogy Finom!, majd leülsz a helyedre, és még be sem melegedett alattad a szék, már felpattansz, hogy egy újabb kockát vegyél magadhoz... Velem ez történt.

13 megjegyzés:

mazsolla írta...

úúúgy szeretem a spenótot :) kivéve ha főzelék, szerintem azzal rontják el mindig a spenót vs. gyermek kapcsolatot!

Andi írta...

akarsz róla beszélni?

tata írta...

nem tud beszélni róla, mert sose kapott spenótot, ugyanis én most se szeretem, így a lakásig se jutott el soha semmiféle formában a spenót.

Bianka írta...

Nagyon guszta

csincsilla írta...

ez nagyon finom lehet. most már tényleg veszek spenótot. ha a testvéred nem szereti a spenótot, akkor mit csinál vele?
mennyi ennyi hozzávalóból?

Andi írta...

Tata, hagyjuk szóhoz jutni a gyereket!

Szerintem ennyi hozzávalóból kétszemélyes adag jön ki.
Tata a Mazsi miatt cipeli haza a sok spenótot, mert most spenótot spenóttal enne.

mazsolla írta...

akarok! a menzán csak főzelék formában adnak spenótot mócsingos fasírttal vagy rántott párizsival és ezzel egy életre megutáltatják a gyerekekkel a spenótot. Én akkor jöttem rá először hogy talán nem is olyan rossz, amikor megkóstoltam a mozzarellás spenótos ristorante (mirelit) pizzát és nagyon ízlett. hát nem szomorú?? :D

tata írta...

... és pucolja meg, és főzi meg...

Andi írta...

Nagyon szomorú, Mazsi! És nagyon érdekes volt a történet. Folytasd!

mazsolla írta...

a történet vége már ismert: anyukám hozza haza tonna számra a spenótot :)

anyu azért azt megemlíthetnéd, hogy nem egyedül szoktad megpucolni...>:(

Hedvig írta...

Az a szép, hogy van spenótunk a kertben.

Andi írta...

De jó neked, Hédi!

csincsilla írta...

kipróbáltam, és tényleg nagyon finom! minden mindennel helyettesíthető (mondjuk, a spenótot hagynám benne), tényleg öt perc összedobni, és nagyon finom! köszi