Nagyon régen mentettem a kedvencek közé ezt a receptet Latsiától, mint amit mindenképpen ki fogok próbálni. És mivel szombaton reggel 9-től szinte megállás nélkül olvastam vasárnap hajnali egyig a szülinapomra kapott Funtineli boszorkányt, vasárnap már elő kellett rukkolnom valami finomsággal. Ezért esett a választásom erre a gyors édességre.
Az idejére se emlékszem, mikor tudtam ennyi időt szánni olvasásra egyhuzamban, de talán leginkább a kamaszkoromba repített vissza az érzés. Persze a kamaszkorral szemben ma már egy nap kiesés a házimunkából is megbosszulja magát, hiszen most én vagyok a kajafelelős. És nemcsak a kaja hiányzott, hanem valami finom édesség is. A hűtő szinte teljesen üres volt, de mélyhűtőben találtam egy kis túrót. Érdekes, hogy a lefagyasztott és felengedett túróval szemben van valami ellenérzésem, azt csak sütve vagy főzve tudom elképzelni.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg túró
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 tojás
- 35 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 10 dkg nem olvadós csokicsepp (vagy aprított étcsoki)
A cukrot egy kicsit sokalltam, de nem mertem nagyon csökkenteni, ezért 19 dekát használtam. Nekem így is jó édes lett, de finom!
Szóval robotgéppel összekevertem a túrót, a tejet, a cukrot, vaníliás cukrot és egy tojást. Amíg a gép ezeket szép simára keverte, egy másik tálba kimértem és összekevertem a lisztet a sütőporral és a csokicseppekkel, majd ezt is hozzáadtam a túrós masszához. Kézzel kicsi gombócokat formáztam a ragacsos masszából, a tetejüket lekentem tejjel, és megsütöttem 180 fokon 20 perc alatt. Mivel nem akart szép színük lenni, légkeveréssel még 5 percig sütöttem.
Érzékelhetően nagyon finom lenne ez a puffancs, ha nem rontottam volna el pár dolgot. Először is, nem 1 deci tejet használtam, hanem a tejnek a fölét, meg egy kis tejet, de ez így biztos nem volt 1 deci. Ezáltal a tészta kicsit tömör lett. Aztán mivel nem pirult, és légkeveréssel még tovább sütöttem, kicsit meg is keményedett a külseje. Talán cukros tejjel lekenve az előírt 15-20 perces sütési idő alatt is szépen megpirulna. Végül pedig nekem kicsit túl édes, de a gyereknek így is nagyon ízlett!
6 megjegyzés:
Én még melegen bebugyoláltam volna valamibe, hogy kicsit visszapuhuljon a külső része. De szerintem semmi baj nincs azzal, ha egy süti kívül ropog, belül pedig nagyon puha. És milyen jól néz ki!
Nagyon finom
hű, de irigykedem a szombatod miatt, én is kérek egy ilyen napot a jézuskától! fekve olvasni egész nap, néha kicsit beleszundítva, istenien hangzik, na, itt sárgulok. ez az izé meg muffinnak is biztos finom, és akkor még egyszerűbb a gyártása.
Andika! Ilyen finomságok felrakása kóstoló nélkül elég durva a kollégákra nézve. Tessék valami figyelmeztető jelet kitalálni a gyanútlan olvasóknak - mint a TV-ben a korhatár jelzés - hogy a bélbolyhok megzavarásának elkerülése érdekében a következő sorokat süti imádók csak saját felelősségre nézzék meg, vagy készüljenek fel...
szokásos szavaim következnek :) ISTENIEN NÉZ KI:)) túrós is, csokis is, csak jó lehet:)
Bea, belül nem volt nagyon puha, de ha szabályosan csináltam volna, biztos olyan lett volna. Szerencsére tesóm, aki szintén nem szereti a túrós sütiket, mint te régen, segít az elfogyasztásában.
Csincsilla, tudod, hogy nem szeretem, ha valami egyszerű! :-) Amúgy nem feküdtem, hanem a babzsákot kicipeltem az erkélyre a napra és ott olvastam. Bealudni se tudtam, mert annyira magával ragadott a történet. De tényleg nagyon-nagyon jó volt!
Zsuzsi! Úgyse kóstoljátok meg, mert valaki mindig fogyózik vagy diétázik, ezért nem vittem kóstolót. Kitalálok valami figyelmeztető jelzést, nagyon jó ötlet! :-)
Marcsi, annyira egyszerű, hogy nyugodtan kipróbálhatnád!
Megjegyzés küldése