Ritkán csinálok gnocchit, nem is tudom, miért, kb. akkora macera, mint a nokedlifőzés, csak sokkal-sokkal finomabb. Szóval most elhatároztam, hogy sűrítem.
Kicsit utána olvasgattam, hogy miből mennyit, végül is az derült ki, hogy tékitízi, ahogy jól esik. Én most a következőket használtam:
- 65 dkg főtt, áttört és kihűlt krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 3 dkg vaj
- csipet só
A fentieket egy deszkán összegyúrtam, utána egy kés és egy villa segítségével kövér kis párnákká formáztam. Közben tettem fel vizet forrni, és amikor már lobogva forrt, beledobáltam a tészták felét. Nagyon gyorsan megfő, amikor feljönnek a víz tetejére, már ki is lehet szedni, némi vajra, és jöhet a második adag kifőzése.
Közben összedobtam a mártást, olyan 5-6 dekányi vajat halványra barnítottam egy vas serpenyőben, ment bele 3 gerezd fokhagyma, egy szűk marék szárított trombitagomba, jól átforgattam, öntöttem hozzá egy fél dl vizet, és addig forraltam fedő nélkül, amíg zsírjára sült. Ekkor dobtam bele a nagy csokor petrezselyemzöldet, durvára vágva. Só és bors is ment még bele.
Legközelebb többet fogok csinálni, ez négy közepes adag lett.
Az utolsók:
3 megjegyzés:
Én is akarok ilyet! és csinálni is fogok.
A gombócokat, nudlikat azzal szoktam elrontani, hogy sokkal tovább főzöm, mint kéne, ezért szétfőnek. Jó, hogy mondod, hogy amint feljönnek a víz tetejére, ki lehet szedni, köszi!
Nekem a barkafámon még szép zöld levelek vannak, elég sok. Épp ma reggel néztem, hogy milyen ügyesen kitart még a többi fával ellentétben, amik már kopirnyók.
Nagyon fincsi lehet
Ez viszont kifejezetten tetszik. Majd ha kiheverem a legutóbbi csúfos nudlikészítési kudarcomat, megpróbálkozom a gnocchival.
Nálam múlt hét végén virágozni próbált az ibolya! És az udvarra kitett muskátlin is volt még virág.
Megjegyzés küldése