2010. november 23., kedd

Gnocchi, trombitagombával és petrezselyemmel


Már csak abból is látszik, hogy november van, hogy mindenki gnocchit főz. Beleszerettem Rossamela színes kis cuccaiba, ma meg Sherpa nagyon jó, részletes leírásába botlottam bele.
Ritkán csinálok gnocchit, nem is tudom, miért, kb. akkora macera, mint a nokedlifőzés, csak sokkal-sokkal finomabb. Szóval most elhatároztam, hogy sűrítem.

Kicsit utána olvasgattam, hogy miből mennyit, végül is az derült ki, hogy tékitízi, ahogy jól esik. Én most a következőket használtam:
- 65 dkg főtt, áttört és kihűlt krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 3 dkg vaj
- csipet só

A fentieket egy deszkán összegyúrtam, utána egy kés és egy villa segítségével kövér kis párnákká formáztam. Közben tettem fel vizet forrni, és amikor már lobogva forrt, beledobáltam a tészták felét. Nagyon gyorsan megfő, amikor feljönnek a víz tetejére, már ki is lehet szedni, némi vajra, és jöhet a második adag kifőzése.
Közben összedobtam a mártást, olyan 5-6 dekányi vajat halványra barnítottam egy vas serpenyőben, ment bele 3 gerezd fokhagyma, egy szűk marék szárított trombitagomba, jól átforgattam, öntöttem hozzá egy fél dl vizet, és addig forraltam fedő nélkül, amíg zsírjára sült. Ekkor dobtam bele a nagy csokor petrezselyemzöldet, durvára vágva. Só és bors is ment még bele.
Legközelebb többet fogok csinálni, ez négy közepes adag lett.

Az utolsók:


3 megjegyzés:

Andi írta...

Én is akarok ilyet! és csinálni is fogok.
A gombócokat, nudlikat azzal szoktam elrontani, hogy sokkal tovább főzöm, mint kéne, ezért szétfőnek. Jó, hogy mondod, hogy amint feljönnek a víz tetejére, ki lehet szedni, köszi!

Nekem a barkafámon még szép zöld levelek vannak, elég sok. Épp ma reggel néztem, hogy milyen ügyesen kitart még a többi fával ellentétben, amik már kopirnyók.

Bianka írta...

Nagyon fincsi lehet

Bea írta...

Ez viszont kifejezetten tetszik. Majd ha kiheverem a legutóbbi csúfos nudlikészítési kudarcomat, megpróbálkozom a gnocchival.

Nálam múlt hét végén virágozni próbált az ibolya! És az udvarra kitett muskátlin is volt még virág.