2010. november 22., hétfő

Hurka-kolbász finom újfajta krumplival


Anyutól hallottam tegnap a hurka-kolbászsütés ilyen újfajta módjáról. Az újítás számomra abban állt, hogy a krumplit nem alulra, hanem a kolbászok tetejére kell tenni, de előtte paprikás lisztben meg kell forgatni minden karikát, majd tejföllel meglocsolni és sajttal is jól összesütni. Mivel a tanyasicsirke-szállítónktól holnap érkezik némelyeknek hurka és kolbász is, gondoltam még ma kipróbálom a receptet. Szerettem volna Isu csábító párolt káposztáját is elkészíteni mellé, de a mai rossz hangulat és undorító időjárás miatt nem volt kedvem kimenni a piacra káposztáért.


Egy közepes méretű tepsit nagyon vékonyan kiolajoztam (eredeti receptben zsírozni kell), és kiraktam szépen 5 cm-esre vágott hurka- és kolbászdarabokkal. Közéjük dugdostam 2 fej karikára vágott hagymát. A krumplit ujjnyi vastagra szeleteltem és megforgattam paprikás lisztben, amibe belekevertem még egy mokkáskanálnyi sót is. Ezeket a belisztezett krumplikarikákat tettem a hurkák és kolbászok tetejére, jócskán megcsöpögtettem tejföllel, fóliával szorosan letakartam, és betettem a 200 fokos sütőbe 1 órára. Amikor a krumpli megpuhult, sajtot reszeltem rá és fólia nélkül még visszatoltam a sütőbe, hogy szépen ráolvadjon.


A hurkának és a kolbásznak nem volt nagy sikere, de a krumpli ilyen módon történő elkészítése zseniális ötletnek bizonyult, mindenképpen alkalmazni fogom még.

Egy hibája volt csak ennek a rétegezésnek, mégpedig az, hogy alul a kolbászok nem pirultak meg. Ezért lehámoztam róluk és félretettem a krumpliréteget, majd visszatoltam a sütőbe még 15 percre 200 fokon légkeverésen. Az, hogy ezután se vált álmaink ételévé a hurka és a kolbász, nem az ő hibája, mi nem szeretjük eléggé. Viszont a krumpli, gyönyörű színű és finom édes ízű lett a piros paprikától,krémes és szaftos a tejföltől, miközben egy picit ropogós is, egyszóval tényleg tökéletes.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Csorog a nyálam

viki írta...

azta nekem is! :)

Marcsi írta...

tyűű, nagyon jól néz ki:))

Bea írta...

Legközelebb ha marad nálatok hurka és kolbász, nyugodtan hozd át nekem, mert én nagyon szeretem. Pont múlt hét végén kapott anyu a hentesétől kóstolóba egy jó nagy adagot (akkora adag volt, hogy 5-en vígan ettünk belőle és még maradt is), és dugig ettem magam vele.

A krumpli nagyon jónak tűnik, de én nem hurka mellé tudnám elképzelni, hanem inkább valamilyen sült hús mellé.