2008. augusztus 2., szombat

Kínai



Sokat gondolkodtam, mi legyen a neve ennek az ételnek, amit egymás között csak "a kínai"-nak hívunk, aztán úgy döntöttem, hogy vezetékneve Kínai, keresztneve Ananászos Csirke lesz. Csincsilla már nagyon várta, hogy feltegyem ezt a receptet.

Volt kolléganőmtől, Domitól tanultam, akitől a tárkonyos levest is, úgyhogy érdemes kipróbálni, a név garancia a minőségre. Fantasztikusan finom! Az eredeti recept kínai édes-savanyú porral készíti, de már sehol nem lehet ilyet kapni, hát ki kellett kísérleteznem egy szószt, és ez a kísérlet ma történt meg. Az eredmény az, hogy a fiam szerint jobb, mint az eredeti. (Én csak döbbentem figyeltem, hogyhogy megeszi??) Csincsilla kicsit hiányolni fogja belőle a nátrium glutamátot, de azt hiszem meg lehet szokni az ízeket anélkül is. Majd pótolja valami más ételnél a havi adagját...

Egy csirkemellet falatnyi darabokra, csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam, megszórtam pici liszttel és a vágódeszkán jól összegyömöszöltem. Egy serpenyőben (elfelejtettem, hogy van egy wokom is) olivaolajat forrósítottam és ebben pirosra sütöttem a csirkecsíkokat. Amíg azok sültek, felkarikáztam egy egész póréhagymát, és apró csíkokra vágtam egy kisebb kaliforniai paprikát (mindegy egyébként, hogy milyen márkájú a paprika, csak piros legyen), majd amikor a csirke szépen megpirult, hozzákevertem a feldarabolt zöldségeket és együtt tovább pirítottam.


Eközben összeállítottam a szószt. Az interneten találtam egy alapreceptet, ami így szólt:

2 evőkanál méz, 3 evőkanál ketchup, 4 evőkanál borecet, 1 evőkanál szójaszósz, 1 dl ananászlé, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő.

Az én szószom ilyen volt:

2 evőkanál méz, 5 evőkanál ketchup, 3 evőkanál rizsecet, 3 evőkanál szójaszósz, 5 dl ananászlé, 1 evőkanál étkezési keményítő, egy mokkáskanál ötfűszerkeverék, fél mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál cukor, késhegynyi szárított csili. Lehet tovább kísérletezni!

Ezt a szószt öntöttem a finoman illatozó zöldséges csirkére és kevergettem, amíg valamennyire hatni nem kezdett az étkezési keményítő. Legközelebb mindenképpen 2 evőkanállal fogom kipróbálni, hogy még sűrűbb legyen a mártás. Ezután már csak ananászt daraboltam bele és legvégül, amikor már lehúztam a lapról, beleszórtam egy kis mandulapelyhet, de jobb lett volna mogyoróval, ahogy szoktam, mert ez nem ropogott eléggé.

Jázminrizst főztem hozzá a szokásos módon: egy bögre rizst olivaolajon kicsit pirítotam, de inkább csak addig kevergettem, amíg minden egyes rizsszemet bevont az olaj, majd két bögre vízzel felöntöttem és egy kávéskanál plusz egy kicsi sóval ízesítettem. Takaréklángon megfőztem.


Nátrium glutamát nélkül is eléri azt a hatást, hogy nem lehet abbahagyni. Holnap muszáj a családom többi tagjával is megkóstoltatnom (ha marad), mert ők ismerik az "eredeti" kínait is (Toma lehet, hogy elfogult)!

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

hozzákmá!

Andi írta...

Hozommá! (Nemtom honnan idéztél!)

Névtelen írta...

báj andi in dö jazz garden!

Névtelen írta...

úristen és ebből maradtam ki! csak mégy egy kicsit kellett volna várnom de én balga nem tettem. Nagyon sajnálom és mindenképpp megcsinálom, csak azt nem tudom, hogy a gyereknek hogy adom be a benne levő paprikát???

Andi írta...

1. verzió: Hazudd azt neki, hogy piros olajbogyó. Akkor biztos meg fogja enni ... mint tudjuk...
2. verzió: Mondd meg neki az igazat, és több marad neked! Én erre szavazok, különösen most, hogy az enyémek felfalták majdnem mindet.

Névtelen írta...

jelentem, tökkkkéletesre sikerült!!!
(az önjelölt főkóstoló :))

Névtelen írta...

Ugyanolyan finom volt, ha nem finomabb!!! thimméééééééééééé

Andi írta...

Nnnna. Hát ezek az unokahúgaim! Mindenkinek ilyen közönséget kívánok :-)))
Köszi csajok!

csincsilla írta...

nagyon köszönöm!!!

csincsilla írta...

jelentem, elkészült, és nagyon finom lett! Ananászlé ment bele, tényleg valamivel kell hígítani, de ha legközelebb nem lesz otthon esetleg ananász, akkor nyugodt szívvel használnék bele barackot vagy körtét. darabos ananász nem, mert azért mindennek van határa. gyömbér azért nem, mert nem volt otthon (egyszer kidobtam a régit, és mindig elfelejtek venni), de sztem friss gyömbérrel lenne az igazi. mogyoró sem ment bele, mert azzal úgy vagyok, mint a mazsolával. csak úgy magában szívesen elrágcsálom, de ételben nem. és rögtön két kanál keményítővel csináltam, és tényleg finomabb az ötfűszerrel, mint a nátriumglutamáttal volt, olyan kis egzotikus íze lett.