2008. augusztus 8., péntek

Muszaka

Az elkészült muszakánk, a tetején a Babutól kapott saját termés koktélparadicsommal. Ez egyszerűen gyönyörű!

Mazsi nemcsak nyaralni volt Görögországban, hanem dolgozott is. Az volt ugyanis a feladata, hogy minél több görög kaját kóstoljon meg és fényképezzen le, amit majd itthon megcsinálunk mi is és feltesszük a blogba. Íme a görög és a mienk:



Szerintem mi győztünk! (Még akkor is feltűnő a győzelmünk, ha a telefonnal készített fénykép nem olyan meleg színeked ad.)

Ez a kaja nem egy egyszerű dolog, szerencsére én csak kukta voltam Mazsi mellett. Nekem csak a darabolás, mosogatás, kólatöltés meg ilyenek jutottak hagyatkozhattam Mazsi kitűnő ízlésére és főzésimádatára. Így ketten szépen jó kétórát elvoltunk, majd mialatt a muszaka a sütőben sült 40 percet, hulla fáradtan lementünk a kiskertbe locsolni, míg végül nagy nehezen, este 8-kor hozzájutottunk jól megérdemelt vacsoránkhoz. Viszont nagy szerencse, hogy szombatra már egészen biztos nem marad belőle egy falat sem!!!

A muszaka hozzávalói egyrészt görög emlékekből merítve, másrészt a Boritól kapott recept utasításai alapján: 50 dkg krumpli héjában megfőzve, felkarikázva, 50 dkg padlizsán felkarikázva, besózva, 50 dkg cukkini felszeletelve, besózva, 50 dkg paradicsom (vagy több), héja lehúzva, 50 dkg darált hús, 2 nagy fej hagyma, 2 duci gerezd fokhagyma. A besamel mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dgk liszt, 6 dl tej, só, bors, szerecsendió, 2 tojás.

Azzal kezdtük, hogy odatettük a krumplit héjában főni, majd rögtön ezután a darált húsos ragut. Ehhez Mazsi felaprította a hagymát, megdinsztelte, amikor jónak ítélte, rátette a darált húst és azt addig pirította folyamatosan kevergetve, mig szépen apró darabokra nem tört. Rádobott félkiló apróra vágott paradicsomot, a két fokhagymát lereszelve, öntött rá egy kis üveg házi paradicsomlét (ez nincs a receptben), só, bors, és máris békén hagytuk főni. Ezzel már csak a folyamatos kóstolgatás és utófűszerezés volt a dolgunk.

(Eközben a kukta persze nem lóghatott, megpucolta, feldarabolta és besózta a padlizsánt és a cukkinit. Elmosogatta a húsdarálót és a többi eszközt.)

Amíg a ragu főtt, egy serpenyőben több részletben, olivaolajon Mazsi megsütötte a papírtörölközővel letörölgetett cukkinit és padlizsánt. A kukta elkezdte a rétegezést:

A kiolajozott tepsibe első réteg volt a krumpli, utána következett a sült padlizsán, erre öntöttük az istenien elkészített ragut, befedtük a sült cukkinivel, legvégül pedig 4 db paradicsomot karikáztunk a tetejére.


Ekkor készítettük el a besamelt. 5 dkg vajat lassan megolvasztottunk, ebben kevergettük kézi habverővel egy kis ideig az 5 dkg lisztet, majd apránként felöntöttük az 5 dl tejjel. Addig kevergettük, míg jól be nem sűrűsödött. (Lehetett volna többet is csinálni ekkora tepsi kajára, de nem volt otthon több tej). Amikor besűrűsödött, beletettük a fűszereket (só, bors, szerecsendió), Mazsi tovább kevergette még amíg ki nem hűlt, mert ekkor kellett még belekeverni 2 egész tojást. Az elkészült besamelt szépen elosztottuk a paradicsomok tetején.


Ezután 175 fokon 40 percet sütöttük. Amikor letelt a 40 perc, egy kis reszelt sajtot szórtunk rá és még 5 percre visszatoltuk a sütőbe.


A végére megérkezett a tesóm is, és bár azt mondta, hogy túl nagy kockát vágtunk neki, gond nélkül befalta ő is az adagját (pedig nem is volt éhes!). Megbeszéltük Mazsival, hogy ez lesz az a kaja, amit imádunk, de egy évben egynél többször nem csinálunk meg. (Ha kibírjuk)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

egyértelműen mi győztünk, mert friss vót,finomabb és még meg is tudtam utána mozdulni(nem úgy mint görögo-ban, mert utána egy órát emésztettem....):)
mennőőőőőő!

csincsilla írta...

jaj, jaj, hogy ez milyen finom lehet. mért is nincs otthon padlizsánom. lehet, hogy ezt kéne főzni és nem gyrost? most mit csináljak? és szerintem is ti győztetek.

Andi írta...

gyrost főzz inkább, mert ez kétóra meló volt kettőnknek :-) De annyira finooooom!

Névtelen írta...

ez nagyon finom volt! még szerencse, hogy nem osztogattad szét (a tudodkinek) :)

Névtelen írta...

Jaj, remélem én is megtudom kostólni... nagyon kiváncsi vagyok rá!
És mivel vannak ezzel kapcsolatosan autentikus éleményeim úgy gondolom jár nekem!!
Na rohanok Andihoz.

Névtelen írta...

ja, és a kiskertről mé nincsenek képek??????

Andi írta...

Tata: Nem tudtam tudodkinek osztogatni, mert olyan gyorsan elfogyott! Nekem is alig jutott!
Mazsi: Majd lesz a kiskert, csak még a fényképezővel néhány képet szeretnék hozzá készíteni a hajnalkákról, de azokról csak délelőtt lehet.