2010. november 17., szerda

Túrós-gyümölcsös kalács

Tesóm a hétvégén annyira belelendült a sütikészítésbe, hogy egy nap alatt két félét is sütött (illetve ha jól hallottam, Zolival együtt ügyködtek a konyhában).  Az egyik ez a túrós kalács volt, amibe aszalt és kandírozott gyümölcsdarabkákat kevert. Ez nem csak esztétikailag dobta fel nagyon, hanem az állagát is könnyebbé tette. 


Hozzávalók:
- 25 dkg túró,
- 20 dkg vegyes kandírozott és/vagy aszalt gyümölcs,
- 1 rúd vanília vagy vaníliaaroma,
- 50 dkg liszt,
- 1 tasak sütőpor,
- 2 tojás,
- 15 dkg vaj,
- 15 dkg cukor,
- 10 dkg darált dió,
- 10 dkg mazsola

Tetejére:
- 5 dkg vaj,
- porcukor


A túrót áttörjük, a kandírozott és aszaltgyümölcsöket kissé összevagdaljuk. Ha vaníliarudat használunk, kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk.  A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a túrót, a tojást, a lágy margarint, a cukorot, a vaníliát, a diót, és tésztává gyúrjuk.

A kész tésztába beledolgozzuk a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket, majd letakarva, a hűtőben 30-40 percig pihentetjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két részre osztjuk, hosszú, kövér rúddá formázzuk, és a tepsire tesszük. A sütőben 65-70 percig (vagy amíg szépen megpirul) sütjük.

10 percig pihentetjük, majd még melegen megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk porcukorral. Amikor teljesen kihűlt, felszeleteljük.


Mazsolino annyi megjegyzést fűzött hozzá, hogy neki elég volt 55 perc ahhoz, hogy szép pirosra süljön. Gondolom, nem mindegy, hogy légkeveréssel vagy anélkül sütjük.

Nagyon finom, bár nem túl könnyű tésztájú süti. Az angolok úgy mondanák, hogy az ötórai teához ideális sütemény. :) Különleges ízt ad neki a vanília és a dió páros. 

4 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szép lett!

Bianka írta...

Nagyon gusztusos

Hedvig írta...

Gyönyörű, mutatós sütik!

csincsilla írta...

gyönyörű! ez egy sütőporos, gyorsított stollen, remek megoldás karácsonykor, ha nem volt időnk előre sütni!