2008. december 28., vasárnap

Bejgli 2.


Most aztán már tényleg be kell írjam ezt a receptet, mert jövő karácsonykor megint törhetem a fejemet, hogy melyik receptet is használtam 2008 telén. Sajnos, az első adagot, ami viszonylag formásra sikerült, a gyors kopása miatt nem sikerült lefényképeznem. A karácsony után sürgősen megsütött második adag viszont rendkívül csúnyán viselkedett, mindegyik rúd kirepedt (ez egyéni csúcs is egyben, eddig legalább egy rúd mindig egyben maradt:)). Cserébe nagyon, nagyon finom volt.
A tészta nagyjából Latsia receptje.
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- csipet só
- 1 kis pohár tejföl

A zsiradékokkal elmorzsolom a lisztet (aprító!), a morzsát kiborítom a gyúródeszkára, rápakolom a többi hozzávalót (nem futtatom fel az élesztőt), és gyorsan összegyúrom, eleinte kicsit ragacsos a tészta, de aztán szépen összeáll. Négy egyenlő cipóba osztom, és beteszem a hűtőbe néhány órára.
Töltelékek:
Dió: 30 dkg diót ízlés szerinti porcukorral és kis tejjel összefőzök, mazsola, citromhéj természetesen nálunk nem kerül bele. Akkor jó az állaga, ha jól kenhető.
Mák: 30 dkg darált mák, porcukor és tej, ezt is össze kell főzni, a mazsolát és a citromhéjat továbbra is elkerüljük.
Gesztenye: a kész, felengedett gesztenyemasszát alaposan kikeverem 2-3 evőkanál rummal és némi porcukorral.

Ennyi töltelék kell kb. a fenti tésztából készülő négy rúdhoz, lesz egy gesztenyés, és másfél mákos, másfél diós.

A kis cipókat téglalapalakra kinyújtom, megkenem a teljesen kihűtott töltelékkel, nem túl szorosan feltekerem, és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem őket (párosával). Először tojássárgájával kell megkenni a rudakat, ez a meleg konyhában öt perc alatt megszárad, ekkor kell megkenni tojásfehérjével, és fél órára hidegre tenni, ettől lesz szép márványos. Fél óra múlva mehetnek a 220 fokra felforrósított sütőbe, néhány perc múlva 180 fokra mérséklem a meleget, és készre sütöm, hát, olyan 20-25 perc alatt. Ja, és mielőtt a sütőbe kerülnek, alaposan megszúrkálom őket egy saslikpálcával, hogy ne repedjenek szét, de ez nem mindig segít:)


5 megjegyzés:

Andi írta...

Ez elég furcsa, hogy 50 deka liszthez annyi töltelék kell, mint az én receptenben az 1 kiló liszthez. Amikor 30 deka dióval vagy mákkal csináltam, egyszerűen eltűnt a tészta. Rejtély....

Andi írta...

Na jó, megnéztem az eredeti receptet és 40 deka mákot vagy diót ír 2 rúd tésztához. Ez már oké. :-)

csincsilla írta...

megnyugodtam:)

Andi írta...

Gondolom senki nem ért semmit a hablatyolásomból, mert én se mindig értem, de a lényeg, hogy megnyugodtál!

Andi írta...

Mégse jó, túl sok a töltelék, de most már nem ragozom tovább. Inkább majd valamikor kipróbálom :-)