2008. december 13., szombat

Borscs (борщ)

Nekem ez a leves is hozzátartozik az adventhez már 15 éve, mert ennyi ideje ismerem Borit és ez a 15 advent úgy telt el, hogy el nem maradhatott a Borbála-nap környékén esedékes orosz céklaleves, a borscs. Amikor először kóstoltam, azonnal beleszerettem, és annak ellenére, hogy kétszer nem lehet ugyanolyat készíteni, még soha nem csalódtam benne!
Habár a hozzávalók listája elég hosszú, nem kell megijedni tőle, mi mindig 10-15 litert készítünk egyszerre és mindig el is szokott fogyni az utolsó cseppig.
Hozzávalók: 1,5 kg marhalábszár nagyobb darabokra kockázva, 6 marhahúsleves-kocka, 5 szem közepes krumpli nagyobbakra vágva, 6 sárgarépa, 3 nagy fehérrépa, 1 közepes zeller, 5 cékla, 6 fej hagyma, 1 egész fej fokhagyma , 1 karalábé, 1 kisebb fej káposzta fele, 2 csokor petrezselyem, 1 csokor zeller, 1 csokor kapor, 1 nagyobb konzerv paradicsompüré, 1 paradicsom, 1 paprika.
A felkockázott marhahúst 4 húsleveskockával és egy pici sóval megfőztük, amikor puha volt, a húst, a léből kiszedtük és a levet leszűrtük. A szépen átszűrt lében lassan elkezdtük főzni a nagyobb darabokra vágott krumplit és a felaprított fokhagymát két újabb húsleveskockával, plusz a paradicsomot és a paprikát. Ezalatt a káposzta kivételével az összes többi zöldséget robotgéppel vastagabb csíkokra vágtuk (lehet késsel is vékonyabb hasábokra vágni), kisebb adagokban, két serpenyőben olivaolajon megdinszteltük és folyamatosan szórtuk bele a levesbe. Amikor minden zöldség belekrült a levesbe, körülbelül 45-60 percig lassú tűzön rotyogtattuk, majd a vége előtt 10 perccel a felcsíkozott káposztát is beleszórtuk. Ekkor került bele a paradicsomkonzerv és nem sokkal később az apróra vágott zöldfűszerek is.
Amikor elkészült, még forrón gyorsan tányérokba szedtük, tejföllel ízesítettük és - mint az oroszok - feketekenyérrel ettük. Annyira finomra sikerült, hogy a kábé 10 liter levesből másnapra már alig maradt. Persze jó sokan vagyunk rá, hiszen ilyet közülünk csak Bori szokott főzni, de őt egy évben sajnos csak egyszer lehet erre rábeszélni!
Láttam már a tévében sokféle borscskészítést, de biztos vagyok benne, hogy ez a legigazibb, mert Bori ezt anyósától tanulta Odesszában, akinél fiatal házas korában hosszabb ideig lakott. Azt is mesélte, hogy anyósa ezt a levest gyakrabban készítette hús nélkül, és úgy is nagyon finom volt! Vegáknak érdemes azt is kipróbálni, én maradok a marhahúsos verziónál! :-)
Bori is, mint a környezetemben majdnem mindenki, nagyon nagy állatbarát, sok-sok cicával ismerkedtem meg már rajta keresztül. Most ez a szép, de ördögpofi fekete shar pei, Bájron költözött a szomszéd lakásba, és elbirtokolta a kertet Cicustól, aki azóta nem meri Borit meglátogatni. Szerencsére a kutyus csak februárig marad ott gazdájával. Ennek én is nagyon örülök, mert bár nagyon barátságos, folyton csóválja a farkát és még dörgölőzik is, mint egy cica, de azért számomra kicsit ijesztő a külseje. (Lehet, hogy ő is ijesztőnek lát engem, mert ő is mindig megretten a hirtelen mozdulatoktól.)

Amúgy nagyon cuki kutyus, és habár szobakutyaként nőtt fel, most nem lehet becsalogatni a kertből, az egész napját ott tölti, és este nagy nehezen becserkészve, ölben kell bevinni a jó meleg szobába! Ez bolond!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek az oroszok nagyon tudják, hogy mi esik jól az embernek egy (dzsezzgárdenes)buli után!!;)
nagyon nagyon fini lett, megérte a cserebiznissz!!!

Andi írta...

Da-Da! (да-да!)
Nyilván tudják, hogy mivel lehet túlélni egy esetleges alkoholmérgezést! :-)

csincsilla írta...

jól néz ki:) gondolom, most rá is szorultok :)

Andi írta...

Csak tudnám, hogy te miért nem alszol még?
Sajnos nem tudok vinni, mind elfogyott! Ahogy ezt te előre láttad!

Névtelen írta...

Hát én is nagyon sajnálom, hogy nem tudom megkóstolni, mert nekem is nagyon tetszik ez a leveseke. (pedig nem is ittam)

Névtelen írta...

nagyon irigy vagyok, hogy sharpeiezhettél!

Andi írta...

Bármikor szívesen bemutatlak neki! Biztos örülne a találkozásnak ő is, mert annyira hízelgős, mint egy cica.

mazsolla írta...

jajjajj dejó hogy ez fennvan, nem is emlékeztem, csak reménykedtem!!
Annyira megkívántam egy órája h tuti h csinálok ilyet jövő héten (most hétvégén Szabi egerben lesz és hoz sok kaját, hétköznap meg ugye nem esek neki). Hogy bírom ki addig???

U.i.: ha nekem max csak 5 literes fazekam van azt hogy oldjam meg? :(