2008. december 8., hétfő

Szabolcsi töltött káposzta


Hallottam már úgy is nevezni ezt az ételt, hogy cigány töltött káposzta! Huszonévvel ezelőtt első anyósom mindig ilyen töltött káposztát főzött nekem, amikor évente egyszer-kétszer elmentünk hozzá vendégségbe Debrecenbe. Nagyon szerettem, reggel, délben, este, hidegen, melegen, akár több napig is képes voltan megenni. Mivel nem sokan ismerték, nem juthattam hozzá annyiszor, ahányszor megkívántam. Sőt, még rövid házasságom idején sem én főztem ezt karácsonykor, hanem a fiam apja, így hát egyszercsak ott álltam a világban anélkül, hogy megtanultam volna valamelyiküktől hogyan kell készíteni ezt a fajta töltött káposztát.


Aztán egyszer, teljesen véletlenül a szoláriumban szóba került a paradicsomos töltött káposzta, és azonnal bekapcsolódtam a beszélgetésbe, így szereztem meg az első receptet róla. Később már az interneten kutattam utána, és onnan is letöltöttem egyet, ami nem sokban különbözött a már meglévőtől. És persze próbálok visszaemlékezni... Sajnos az enyém sosem lett még olyan finom!

Hozzávalók:

- 1 nagyobb fej édeskáposzta
- 1/2 kg darált hús
- 15 dkg rizs
- 1 nagy fej hagyma
- só, bors, majoranna, piros paprika
- 7,5-8 dl paradicsomlé (házi, ha van!)

Egy nagyobb fazékba jó sós vizet tettem fel forrni. A káposztának kivágtam a torzsáját és betettem a forró vízbe. Ahogy főtt a káposzta, a vágás mentén váltak le a levelek, ezeket kivettem a vízből. Amíg csak lehet, lefejtettem a leveleket, majd a maradék pici káposztafejet felaprítottam. Ezután egy kis olajon hagymát dinszteltem és amint lehúztam a forró lapról, jól megszórtam piros paprikával. A darált húshoz adtam a dinsztelt hagymát, a rizst, a fűszereket. Speciel arra nem emlékszem, hogy anyósom majorannát használt volna, de mivel a szoliban kapott receptben szerepelt, és én is úgy gondoltam, hogy ártani nem árt, ezt is szórtam bele egy keveset. Jól összkevertem a tölteléket, egy kicsi paradicsomlét is adtam hozzá, majd pontosan ugyanúgy, mint a savanyúkáposzta-leveleket mindet ügyesen megtöltöttem.

Talán itt arra kell vigyázni, hogy se ne legyen túlfőzve a káposztalevél, mert akkor szakad, se ne legyen nyers, mert akkor törik. A nagyobb leveleket elfeleztem, a vastagabb részeket vagy kivágtam, vagy elvékonyítottam, hogy könnyebb legyen megtölteni.

A felaprított káposztát és ezeket a kivágott vastag részeket a fazék aljába szórtam, majd rápakoltam szépen sorban a töltött káposztákat.


Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, felöntöttem félig vízzel, félig paradicsomlével, ez most kábé 7-8 dl. lehetett. Anyósomnál is úgy láttam és a mindmegettés recept is azt írta, hogy nehezéknek egy tányért kell a tetejére tenni, ami szépen lenyomja a káposztákat. Körülbelül 45 percig (vagy tovább, ha valaki valahogyan, számomra ismeretlen módon nem farkas éhes!) főztem, és folyamatosan kóstolgattam. Most még 3-4 teáskanál sót is szórtam a paradicsomos lébe, mert úgy találtam, hogy nagyon sótlan lett az egész.


A sosem látott debreceni nagymama unokája önfeláldozóan megevett két tölteléket úgy, hogy majdnem fél liter tejföllel lelocsolta ... hát valahogy el kell nyomni azt a fránya káposztaízt! Nem tudom neki mit főzött volna Csuka Ilona, sőt azt sem, hogy vajon tudott-e valami mást is főzni? Bocsánat, ez elég gonosz megjegyzés volt: igenis tudott, mert néha paprikás krumplit is készített és az is különösen finom volt nála!

7 megjegyzés:

csincsilla írta...

nagyon izginek néz ki. biztos finom is lehet, hasonlít az íze a paradicsomos káposztára?

Andi írta...

Hoztam kóstolót! Szerintem nem hasonlít :-)

Névtelen írta...

Nagyon szeretném én is megkostolni. Zsófi jön december végén és szereti a káposztás ételeket.... Jó volna valami új dologgal előrukkolni!! Köszönjük a CSIGÁKAT mi is, ahogy hazaértünk felfaltuk szegényeket!!

Névtelen írta...

Igen. Igen. Igen. Zsófi nagyon örülne egy káposztás ételnek!Mmmmm. Majd én is készülök valami finomsággal amit megfőzök Évinél és le is fotózom. Bár igazán nem illik a vendéget dolgoztatni a vendégségben :) puszi

Andi írta...

Jó, akkor tarthatnánk egy lánybulit, amin mindenki főz valamit! Én pölö egy káposztás ételt, mondjuk ezt.

Hajni írta...

Sziasztok! Köszi szépen a receptet:) Úgy emlékszem, hogy a nagymamám valamilyen füstölt húst is tett a lábas aljára az aprókáposzta mellé és szerintem talán tojást is tett a töltelékbe. Én is csak próbálok visszaemlékezni:D Jó főzést és jó étvágyat mindenkinek

Andi írta...

Köszi Hajni, biztos finom lehet füstölt hússal is! :-) Közben rájöttünk Csincsillával, hogy jóval kevesebb paradicsom kell bele, akkor lesz az igazi!Próbáld ki!