2008. december 28., vasárnap

Cseréptálban sült sólet

Micikénél megtartottuk szokásos évvégi sólet-partinkat. Elő-szilveszteri bulinak is nevezhetném, mivel annyira jó hangulatban telt és olyan sokat táncoltunk, hogy én már hajnali kettőkor kidőltem, de voltak, akik még háromkor is úgy ropták, mintha sose akarnák abbahagyni! A mostani sólet csak annyiban tért el az előző éviektől, hogy cseréptálban készült, éppen úgy, mint ahogy elképzelem az eredeti, kemencében sült változatot. Balázs azt mondta, nagyon szereti a sóletet és evett is már sokfelé, sokfélét, de ilyen finomat még soha! Hozzávalók 6 személy részére (Micike szerint 10 személynek elegendő adag!): - 40 dkg tarka szárazbab (24 órára beáztatva) - 50 dkg zsíros marhahús - 1 nagy libacomb - 25 dkg füstölt libahús - 3 púpozott evőkanál liszt - 20 dkg gersli (árpagyöngy) - 6 tojás - 2 nagy vöröshagyma - 1 nagy kanál libazsír A vöröshagymát levelekre bontjuk és lassú tűzön üvegesre pároljuk a libazsíron. (Ha van közülük olyan, amelyik párolás közben megbarnul, azt ki kell dobni, mert az egész sólet odaéghet tőle.) Meghintjük egy kanál liszttel, majd beletesszük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 perc párolás után ráöntjük a leszűrt babot, majd a harmadik kanál lisztet is rászórjuk. Rövid ideig megint pároljuk, de keverni közben nem szabad, csak a lábost rázhatjuk meg. Ezután kerül bele a gersli, és annyi víz, ami teljesen ellepi. Végül a jól megmosott, nyers tojásokat héjával együtt belehelyezzük. Vigyázni kell, hogy egyiknek a héja se legyen repedt. Kevés sót szórhatunk rá, de csak tényleg keveset (vagy semmit), mert a füstölt hús sós. Fedő alatt 3 órát főzzük, majd sütőben 5 órát sütjük. Másik verzió, amit most Micike alkalmazott, hogy a cserépedényben a hozzávalókat a fenti sorrendben rétegesen lerakta, majd 12 órát 100 fokos sütőben sütötte. Ilyen gusztusosan összesült: A karácsonyi nagy evés-ivás után lájtosabb kajákra vágyóknak finom mediterrán csirke volt tepsiben sült krumplival: A habzsolháp vendégek pedig mindenből szedtek a tányérjukra és mindet be is termelték:
Az édesszájú vendégeknek egy jó nagy tepsi helyszínen sütött házi mákos guba volt: Valamint a nagy kedvencet, a browniest is elkészítette Micike:
És a finom sólet előtt pont azzal koccintottunk, ami legjobban illik hozzá, kóser szilvapálinkával. Hát az se volt ám rossz!
Folti nem rajong a dizsiért és a táncért, ő inkább az intellektuálisabb időtöltést, a művészfilmeket, vagy a meditációt kedveli :-) Itt éppen a csöndesebb és sötétebb szomszéd szobából figyeli, hogy vajon megteheti-e az őrültek között azt a pár métert a konyháig, ahol is a tálkája található.
A kiemelkedően jól sikerült vacsora után rendkívül jó buli következett, így hát összességében az egészre öt pontot tudok adni (az ötből)!

6 megjegyzés:

csincsilla írta...

irtó jól néz ki minden! de a főcuki továbbra is foltika, annyira édes. kérem őket a listámra.

Névtelen írta...

úristen!!! 12 óra?????????

Névtelen írta...

Nekem is bejött ez a buli mindennel együtt! És hogy ez a Micike millen rendes háziasszonka. Még a legnagyobb pörgés(tánc9 közepette is figyelt mindegyikünkre van e mit ennünk-innunk. Ezuton is köszönöm ezt a klassz kis estét! Természetesen a kaja az nagyon-nagyon finom vót, bár egyenlőre csak a csirkéről meg a gubáról tudok jelentést adni. A sólet már nem fért bele :(

Névtelen írta...

a sólet is baromi finom volt! :)

Névtelen írta...

örülök, hogy ízlett és jól éreztétek magatokat. én köszönöm a részvételt, az ötből öt pontot meg még külön is! :)

Andi írta...

:-) Gondolkodtam a 6 ponton is, de aztán nem akartam, hogy neked több pontod legyen, mint nekem! :-)