2008. december 11., csütörtök

Mézeskalács


Sok minden elmaradhat, de mézeskalácsnak lennie kell. Próbálkoztam a svéd változattal is, de az a családnak nem jött be (pedig nagyon finom!!!), maradunk a hagyományosnál :) Míg kicsik voltak a gyerekek, remekül össze lehetett maszatolni az egész konyhát a ragacsos mázakkal, hát, sajnos, ennek már vége, legfeljebb a macskával kell vitatkozni, hogy akkor sem jöhet fel a konyhaasztalra, ha mézesgyártás folyik. Vasárnap némi (nagy) gyermeki segítséggel megsütöttem 2 kiló lisztből a figurákat (okultam az eltűnt linzereken, ezt most rögtön négy adaggal kezdtem), azóta várják szegények, hogy ruhácskát kapjanak. Tegnap végre jutott rájuk némi idő. A fenti gyönyörűségeket Rebeka csinálta, szerintem nagyon csinosak:)

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg méz
- késhegynyi szódabikarbóna
- 5 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 (vagy csak fél, ahogy szeretitek) zacskó mézeskalács-fűszerkeverék, csipet só

A mézet és a vajat összemelegítem egy kis lábaskában, hogy jól összeolvadjanak. Ha már kicsit kihűlt az elegy, akkor gyúródeszkán (konyhapulton :)) összegyúrom a többi hozzávalóval. Folpackba csomagolva hagyni kell pihenni a tésztát, akár több napig is, nem kell betenni a hűtőbe sem, elácsorog a konyha egyik sarkában.
Ha eljön a sütés ideje, kicsit lisztezett deszkán kinyújtom, olyan 2 mm vastagra (kicsit meg fog emelkedni), különféle formákkal kiszaggatom (ebből szeretjük a nagy formákat is, mert könnyebb díszíteni). Sütőpapírral bélelt sütőlapra pakolom őket, és mehetnek is a 180 fokos sütőbe. Nagyon gyorsan megsülnek (10 perc, talán), figyelni kell. Még forrón érdemes átrakni valami sík területre, ekkor még hajlékonyak, óvatosan kell velük bánni. Ahogy hűlnek, egyre keményebbek lesznek. Nálunk a kőkemény változatot szeretik, szóval én nem szoktam puhítani külön, és nem is azért sütöm meg viszonylag korán, hogy megpuhuljon karácsonyra (inkább azért, hogy egész advent alatt legyen ilyen finom illat, és ilyen finom rágcsálnivaló). De aki puhán szeretné, az pakolja dobozba almával, de legalábbis tartsa páradús helyen (olvasmányélmény, nem saját tapasztalat).
A hagyományos díszítése a tojásfehérjés cukormáz. Ehhez össze kell keverni egy tojásfehérjét nagyon sok porcukorral (15-20 dkg). Fontos, hogy ne a bolti porcukrot használjuk, hanem kristálycukrot daráljunk le kávédarálóval nagyon finomra. Ezzel sokkal könnyebb lesz a díszítés. Egy jó erős zacskóba kell beletölteni a mázat, icipici lyukat vágni az egyik sarkán (ha túl nagy, akkor át kell költöztetni a ragacsot egy új zacskóba!), és ezzel kell rajzolgatni a sütikre. Ha jó az arány, akkor nagyon gyorsan megszárad a díszítés is.


8 megjegyzés:

Andi írta...

Hogy ez milyen gyönyörű! Hihetetlen! Nagyon szeretnék én is ilyet, bár én sajnos nem szeretem a mézeskalácsot. Nem tudok betelni velük!

Névtelen írta...

Összecsorgott a nyál a számban!!! A szépérzékem meg nagyon is elégedett :)Csincsilla fantasztikus vagyol!! Természetesen Rebeka is!!!!!!!

Névtelen írta...

Nahát, nálunk is pont most készültek el a díszes mézespuszedlik (így írták a receptben)ha jók lesztek megnézhetitek milyenek lettek... Sajnos emberke nincs közüttük (meg asszonyka se) Tök édik lettek a tieitek!

Andi írta...

Sajnos az idei mézeskalács próbálkozásom kudarccal végződött, az egész tésztát ki kellett dobni a szemétbe, mert már kinyújtani se lehetett, annyira kemény volt és morzsálódott. A hangulatomon ez elég sokat rontott, és két magyarázatot találtam a gyászos végre: 1. kicsi tojásokat használtam, ezekből nem kettőt, hanem hármat kellett volna venni; 2. a liszt minősége nem volt jó (ez Bori magyarázata). Nem tudom, de nagyon elkeserítő volt! Pedig a blogba mézeskalács házikót szerettem volna feltenni.

csincsilla írta...

sajnálom, ha vacak lett, nekem fogalmam sincs, mitől, és ilyenkor én is mindig mindent a lisztre szoktam fogni. és ez néha igaz is:)

Unknown írta...

Sziasztok!
Máté Ilona vagyok. Régóta nagy rajongója az oldalnak...remélem valaki megkapja ezt az üzit. Egyszerű kérdésem lenne. Ebből a tészta adagból kb. hány db mézeskalács süthető??
Előre is köszönöm, ha valaki az életben válaszol nekem:)
További jó sütést- főzést!
Üdv: Ica

csincsilla írta...

kedves Anna!
pontos számot nem tudok mondani, a két kiló lisztből töméntelen, még január végén is találunk kósza mézeskalácsokat a lakásban (nálunk ketten-hárman eszik). szóval kisebb étvágyú családnak biztosan elég a fél kiló lisztből egy adag:)

Unknown írta...

Kedves Csincsilla!

Köszönöm a választ:) Akkor duplázom az adagot, mert ezzel nem lehet betelni szerintem:)