2009. március 13., péntek

Fokhagymás sült csicsóka

Hát, ide most nem kerül fénykép. Pedig nem felejtettem el, lefényképeztem a kész ételt, de olyan brutálisan csúnya lett, hogy biztos nem hozná meg senki étvágyát. Úgy is mondhatjuk, hogy a csicsóka készétel formában nem különösebben fotogén:) Nyersen meg, sajnos, elfelejtettem lefényképezni, majd legközelebb pótolom. Úgy szalonképes.
Eddig még sosem ettem csicsókát, pedig régóta tervezem, izgalmas és ráadásul még nagyon egészséges is (ld. pl. Wikipédia). Mi most a váci piacon vettük, gondolom, a legtöbb nagy piacon kapható.
Nagyon egyszerűen készítettem le. Az amorf gumókat dörzsi szivaccsal alaposan ledörgöltem, különös tekintettel a hajlatokra és zugokra, utána 2-3 mm vastagon felszeleteltem. Vajjal kikentem egy tűzálló tálat, ebbe beleszórtam a felszeletelt csicsókát két fej, cikkekre szedett fokhagyma társaságában. A tetejére ment egy kis só, bors, olivaolaj. Fedő nélkül forró sütőben alig negyed óra alatt kész lett (szóval sokkal gyorsabban, mint a krumpli). Nekünk nagyon ízlik.

3 megjegyzés:

Andi írta...

Naggyon kíváncsiak vagyunk Micikével. Nemrég kaptunk róla felvilágosítást, hogy a csicsóka íze a krumpli és a retek között van, hogy főzve nem finom és nyersen olyan mint a retek. Mintapéldányokat is ígértek nekünk.

csincsilla írta...

sülve fincsi volt. nagyon. nekem olyan volt az íze, mint a sült krumpli füstölt szalonnával, a tamás mézízt érzett rajta (de ez nem lehet igaz, mert én utálom a mézet, ez meg finom volt).

Andi írta...

Tamás biztos fel akarta falni egyedül az összeset, azért próbálta belédbeszélni a mézízt :-)