2009. március 13., péntek

Muffinok


Bár már van egy muffin a blogban, aminek ráadásul állítólag tőlem származik a receptje, azért beírom ezeket, mert néha szükség van rá, és így fogjuk a leggyorsabban megtalálni. A képen háromféle muffin van, a baloldali zöldcitromos-tejszínes (Stahl-recept kicsit átalakítva), a középső a duplacsokis, a jobb szélső pedig a mezei citromos-szedres.
Zöldcitromos-tejszínes muffin
Ez a Stahl Gyors muffinok könyvében megjelent zöldcitromos fehércsoki-muffin tésztája, némileg átalakítva. Többek között fehércsoki kihagyva (mert nem szeretem, és ezért nagyon ritkán van itthon), tojás kifelejtve (véletlenül).
Tehát
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 dl házi tejszín
- 2 dl tej
- 20 dkg rétesliszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 zöldcitrom leve és reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
A fentieket összekeverem (külön edényben a folyadékokat a vajjal, és egy másikban a szárazakat), mehetnek is a sütőbe. 12 darab lett belőle.

Duplacsokis muffin
Ez az a bizonyos joghurtos kevert tészta, mindig ebből csináljuk ezt a fajta muffint, és nagyon bejött, finom krémes az állaga, nem az a fojtós fűrészporos:)
- 2 bögre rétesliszt
- 1 bögre cukor
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2-3 evőkanál holland kakaópor
- 1 tábla feldarabolt étcsoki
- 1 bögre joghurt
- 1/2 bögre étolaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- házi baracklekvár (1-2 dl)

Eljárás mint fennebb. Viszonylag sűrű tészta lesz . 24 darab muffin lesz belőle.

Citromos-szedres muffin
Az előző joghurtos tészta, a kakaó, étcsoki , baracklekvár hármas helyett 2 citrom leve és héja, és néhány szem szeder.

Mindegyik muffin előmelegített, 180-200 fokos sütőben sült.

5 megjegyzés:

Andi írta...

Mivel a tesóm felfalta a duplacsokis muffinkát, a szedrest meg épp csak megmutattad, csak a zöldcitromosról tudok nyilatkozni. Hát az valami fantasztikus volt, de tényleg annyira finom, hogy titokban arra gondoltam, nehogy aroma/ízfokozó legyen benne, azok a műanyago szoktak ilyen erősen citrooms ízűek lenni.

Névtelen írta...

Jaj de szépek:) végre lefogytam, mostanában Csincsilla és Andika hatására nemcsak főzök, folyamatosan sütök... diétás blog is kellene hamarosan...

Andi írta...

Igen, de még ráér mert már így is túl sovány vagy!

Andi írta...

Megsütöttem a zöldcitromosat tegnap este és bár én úgy tudom, nem szeretem a muffint, ebből sajnos kettőt még melegen megettem, kettőt pedig egy picit később, amikor már langyosra hűlt... Azért ez így tényleg nem lesz jó! (röf-röf)
Nagyon finom lett, de az enyém nem lett olyan magas, mint a tiéd, plusz a muffinpapír nem jön le az oldaláról, pedig ott van a legfinomabb része. Mi lehet a baj? Rossz a papírom?

Andi írta...

Megsütöttem a csokisat is tegnap este és bár én még nem kóstoltam, de amilyen sebességgel fogyott a gyerekek között, azt gondolom, talán lehet, hogy finom lett! :-)