2009. március 11., szerda

Krumplis pite



Már hetek óta készülünk Mazsival megsütni a Szentendrén is nagy karriert befutott töki pomposunkat, de mindig közbejön valami, pedig én már nagyon ki vagyok éhezve rá. Talán ezért akadt meg a szemem a 2006-os téli Nők Lapja Konyhájában ezen a krumplis pite recepten. Kicsit hasonlít is rá, de azért mégsem pompos, ráadásul sok krumplival készül, amit imádunk. Bori barátnőm már sokszor nem tudta abbahagyni a nevetést, ha meghallotta, hogy nálunk már megint krumpli van...



Hozzávalók (20 személy részére):

A tésztához: 50 dkg liszt, 1/2 ek. cukor, 1 ek. só, 25 g élesztő/1 tasak instant élesztő, 3,5 dl víz, 6 evőkanál olaj

A lisztben elkevertem a cukrot, élesztőt, sót, majd hozzáadtam a vizet és az olivaolajat. A géppel szép fényes tésztát dagasztottam a hozzávalókból. (Szerintem ez a vízmennyiség egy kicsit sok, én még tettem a tésztához kb. 3 evőkanál lisztet.) Meleg helyen duplájára kelesztettem.

A töltelékhez: 75 dkg krumpli, 40 dkg hagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 20 dkg juhtúró, 5 dl tejföl, 2 tojás, 15 dkg gouda sajt, 16-18 szelet bacon, só, bors

Amíg a tészta kel, a krumplit héjában megfőztem, megpucoltam, majd még melegen krumplinyomón áttörtem és félretettem hűlni. A hagymát karikákra vágtam, és forró olajban folymatosan kevergetve megfonnyasztottam-pirítottam. Amikor elkészült, egy fakanál és egy favilla segítségével finoman belevegyítettem az áttört krumplit. Kitettem az erkélyre hűlni.

A juhtúrót eldolgoztam a tejföllel, az áttört fokhagymával, a tojásokkal, sóval, borssal, kevés (frissen reszelt) szerecsendióval.

A sütőlemezem nagyságára kinyújtottam a tésztát (csak kézzel húzogattam, nem volt kedvem sodrófával, bár azzal gyorsabb lett volna), a szélét kissé felhajtogattam, és megtekergettem, hogy meg is álljon és szép pereme legyen, az alját villával megszurkáltam. A tésztára terítettem a hagymás krumplit, megsóztam, a tetejére simítottam a juhtúrós tejfölt, megszórtam a reszelt sajttal, végül félbevágott és harmonikaszerűen meghajtogatott szalonnaszeletekkel díszítettem. 200 fokos sütőben 45 percig sütöttem.


Ez a 45 perc éppen csak elég volt ahhoz, hogy a romokat eltakarítsam a konyhából, és az összes addig használt edényt elmosogassam. Ebből következik, hogy ennek az ételnek az elkészítését csak olyan napokra ajánlom, amikor rengeteg idő áll rendelkezésre (nem úgy mint ma nekem), vagy esetleg egy házibulin, ahol amúgy is együtt van a társaság és jó sok kaját kell csinálni a jó sok piához - együtt. Vagy még abban az esetben tudom elképzelni, hogy érdemes nekiállni, ha valaki véletlenül pont 75 deka maradék héjában főtt krumpli hasznosítására keres valami megoldást. (Ennek az esetnek az előfordulási esélye egy az egymillióhoz!)


Keves Barátaim, Családom, drága Zokni! A fenti képen látható 6 kocka sürgős eltüntetéséhez keresek üzlettársakat! (Mazsi, maradunk a töki pomposnál!)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

de mikormáááá?? egyébként szívesen felajánlanám hogy elfogyasztom, csak marcsi küldött eg kis kaját...asszem ezzel mindent elmondtam:D

KÖSZI MARCSIIIIIIII

Névtelen írta...

jelentkezem:))) huh én is imádom a krumplit:)

nincs mit Mazsikám,remélem ízlett:)

trinity írta...

Ez a 20 személyes adag.....ez tetszett! Kicsivel nem kezdünk:))
Szép lett!!

csincsilla írta...

nagyon jól néz ki! és én is jelentkeznék, de sajnos a fizikai távolság... viszont ennyivel is több jut a kicsi zokninak!

Névtelen írta...

Na végre idejutottam a géphez. A gazdi nélkül sajnos nem tudok írni, me olyan kicsi bekapcsoló gomb van ezen az izén, hogy az orrommal hiába próbálkozom, mindig csak jól beütöm. A billentyűzeten meg már nagyon profin elpötyögök (van egy ceruzám amit a számba veszek). Persze ezzel a módszerrel a "nagy" gombot is beüthetném, de többszöri próbálkozásomnak mindig az lett a vége, hogy majdnem lenyeltem a ceruzát. Na szóval jelentkeznék arra az adagra, bár azt előre kijelentem, hogy mindig vevő vagyok bármire. Ha a képeket nézegetem (aminek gazdi nem örül)mindig agyon nyalogatom a monitort (vagy minek is híjjátok ezt a kis tévét itt előttem) és persze mindig koppanok egyet. Ezt már a fejembevéshettem volna. Van még mit tanulnom, de igyekszem.
Ui. Remélem nem maradtam le a kosztról !!! Hálás kéznyallintásom. Zokni

Névtelen írta...

Annyira koncentráltam a gazdira, hogy az ő nevét írtam, de én voltam az zoknika :) vaúúúúúúúú

Andi írta...

Trinity, tényleg nem kezdünk kicsivel, főleg ha nem sikerül a legtökéletesebben valami, na akkor sikerül 20 személyesre! :-)

Andi írta...

Zoknika, nem maradtál le semmiről, csak képzeld, Micikének nagyon ízlett, úgyhogy elkérünk majd tőle egy kockát neked is! :-)

Névtelen írta...

marcsi, csak most tudtam enni belőle...uhh...csakúgy élvezkedem:D

csincsilla írta...

hát, nekem ízlett. gyanakszom, hogy a kolleginának azért nem ízlett, mert nem kóstolta meg. de az is lehet, hogy másnaposan finomabb, mint a legtöbb krumplis cucc. szerintem a legtutibb partikaja, és korsó hideg sörrel tudnám még fokozni az élvezetét:)

Andi írta...

Megkóstoltam másnap is... :-( Lehet, hogy soooook sörrel nekem is ízlene!