2009. március 31., kedd

Krémsajtos tészta


Tökéletes megoldás azokra a napokra, amikor valamit már tényleg, de tényleg főzni kéne, de bevásárolni már nem jut el az ember, és maximum félóra jut erre az egész konyhai előadásra. Egy perccel sem több, és ezalatt persze el is kell mosogatni.
Tehát opcionális a hozzávalók sora, abból kell gazdálkodni, amit találok a hűtőben.
– 1 fél szál szép póréhagyma (vagy egy nagy vörös- vagy lilahagyma, vagy bármi más ilyesmi)
– 4-5-6 nagy gerezd fokhagyma (de akár több is lehet)
– egy darabka füstölt szalonna (plusz valami jobbféle sonka maradéka, de az most nem volt)
– 200 gramm krémsajt (vagy túró vagy ricotta vagy mascarpone)
– 15–20 dkg keményebb sajt (minél többféle, annál jobb)
– 1 dl sűrű házitejszín (vagy bolti vagy tejföl)
– 5 dkg vaj
– nagy marék petrezselyem
– só, bors
– 500 gramm valamilyen bordázottabb tészta, amibe a szósz jól bele tud majd kapaszkodni.

A tésztához felteszem a vizet forrni, közben egy jó kis öntöttvas serpenyőben megcsinálom a mártást. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, szép pirosra sütöm. Hozzáteszek kb. 5 dekányi vajat, amikor már az is forró, mehet bele a vékony karikára vágott póré. Ha már az is megpárolódott (nem kell barnára sütni), akkor lehúzom a tűzről, és belenyomom a fokhagymagerezdeket. Mehet vissza egy fél percre megint összeforrósodni. Megint leveszem a tűzről (ha gyorsabb lennék, nem kéne mindig levenni, de elég stressz az is, hogy beleférjek a félórába, nem akarok már ezen az időn is javítani), és szép kényelmesen beleöntöm a tejszínt, belekanalazom a krémsajtot, és belereszelem a sajt nagyobbik felét. Só, bors. Visszateszem a tűzhelyre, és csak addig melegítem már, amíg minden alkotóeleme összeolvad, ha túl sűrű lenne, akkor kis tejjel hígítom, ha esetleg túl híg, akkor mehet bele még egy kis reszelt sajt. Ha már teljesen egynemű a szósz, akkor végleg elzárom alatta a gázt, és hozzákeverem a nagy csokor apróra vágott petrezselymet.
Közben megfőtt a tészta is, leszűröm, és egy nagy tálban összekeverem a mártással. Aztán majd mindenki reszel még rá sajtot a tányérján. Elronthatatlan és nagyon finom.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon ügyes vagy! Kicsit azért csak gyorsulnod kéne...

Éva írta...

Fini, szerintem nálunk is bejönne!!

Bea írta...

Tök jó ötlet!
Annak nem örülök, hogy mindenkinek guberálnia kell a hűtőben, hogy miből tud összedobni egy jó kis ételt, de be kell látni, ilyenkor jönnek a jobbnál-jobb ötletek!

Hedvig írta...

Ma nem volt ötletem, mi legyen a vacsi, úgyhogy megfőztem ezt a tésztát és nagyon finom lett. Köszi az ötletet.