2009. április 12., vasárnap

Citromos édeskenyér mandulával


A háromrésztvevős sütiverseny második versenyzője ez a Stahl-féle citromos édeskenyér, amit Éva sütött. Azt hiszem, Éva a mandulát dióra cserélte, azért is lehet diódíszítés a süti tetején, de ezt pontosan nem beszéltük meg. A recept Stahl első szakácskönyvében található.

Hozzávalók:
- 5 deka mandulabél
- 3 tojás
- 1 pohár cukor
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
- 1/2 teáskanál citromaroma
- 1 pohár joghurt
- 1/2 pohár olaj
- 2 citrom
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 pohár liszt
- vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez

A tésztához először aprítógéppel felaprítjuk a mandulát/diót, majd robotgéppel összekeverjük a tojásokat a cukorral meg az aromákkal. (Gondolom, Éva kihagyta az aromákat!), Aztán fakanállal hozzákeverjük a joghurtot és az olajat, majd belereszeljük a citromok héját is. A sütőport és a lisztet ezután dolgozzuk a tésztához, végül hozzáadjuk a durvára tört mandulát/diót. A 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük úgy, hogy az első 15 perc után alufóliát borítunk a tetejére.

Mint a képen is látszik, Éva még tojásfehérjével és dióval is díszítette a sütijét.


A citromos édeskenyér a pontozáson 5 pontból egyet kapott, bár én emlékszem, amikor pár éve egyszer már megsütöttük ezt a sütit, hogy az mennyire finom volt.

5 megjegyzés:

mazsolla írta...

én mindegyikre ugyanannyit szavaztam!!:)

Andi írta...

Igen, emlékszem! :-)

csincsilla írta...

most akkor mi van? nem volt jó? pedig nagyon vonzó a külseje. és ez az a szokásos joghurtos kevert tészta, amiről tudjuk is, hogy finom. vagy a dió/mandula elrontotta?

Andi írta...

Jaj, Csincsilla, ez csak NEKED szokásos joghurtos kevert tészta, nekünk fogalmunk sincs róla, hogy mi ez! :-)
Nem volt különösebben jó, pedig már egyszer sikerült "jó"-ra készíteni. Egy félkiló tejszínhab és másik negyedkiló csokiöntet azért ehetővé varázsolta.
Nem a dióval/mandulával volt probléma, hanem nem lett elég könnyű a cucc, olyan izé volt, tömbszerű...

segebaga írta...

és az a barna hosszú mi a szösz, me nekem még az is nadon tetszik :)