2009. április 12., vasárnap

Sárgarépás keksz, avagy a nyuszi kedvence

A húsvéti répatorta húsvéti répakekszé változott. Nyusziék imádták.
Hozzávalók:
- 320 gramm finomra reszelt sárgarépa
- 120 gramm durvára darabolt dió
- 230 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 150 gramm kristálycukor
- 140 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de jó a sima is!)
- 110 gramm finomliszt
-1 zacskó sütőpor
- 2 egész tojás
- 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, őrölt kardamom, őrölt gyömbér
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só

A fentieket egy nagy tálban kézimixerrel összekevertem, elég lágy, formázhatatlan massza lett. Alufólia segítségével csinos kis hurkákat pofozgattam belőle (olyan 3 cm átmérőjű hengereket), és mentek a fagyasztóba egy órácskára. 


Egy óra alatt annyira átfagytak, hogy éles késsel még éppen lehetett szeletelni. Olyan 6 mm vastag korongokat vágtam, sütőpapírral bélelt sütőlapokra pakoltam őket, és előmelegített sütőben (220 fok) süttöttem őket, olyan 20-30 percig. Akkor jó, ha már szépen elkezd pirulni a széle, meg persze az alja is, csak az nem látszik:) Kifejezetten puha, amikor kikerül a forró sütőből, és később sem keményedik meg sokkal jobban.
Csak így üresen is finom, de össze is lehet ragasztani kettőt-kettőt valamilyen alkalmatos lekvárral vagy bármi más finomsággal. Én házi krémsajtot (erről majd később) kevertem össze vaníliás cukorral és porcukorral, és ezzel ragasztottam össze a korongokat, jól állt neki nagyon.

5 megjegyzés:

Andi írta...

Izgatottan várom a házi krémsajtot!
Nagyon finomnak tűnik, dobhatnál ide is pár darabot!

mazsolla írta...

nagyon tetsziiiiik!!! valakiiiii:D

Andi írta...

várjuk meg ezt a házi krémsajtot előbb! Aztán döntök!

segebaga írta...

mázlista nyulak!

Andi írta...

Hát azt kell, hogy mondjam, nagyon finom volt! Most kezdhetek neki...