2009. április 19., vasárnap

Névnapom Micikénél finom sült padlizsánnal

Talán már írtam valahol, hogy Micikével úgy szoktuk egymást megünnepelni, hogy főzünk egymásnak valamit, együtt vagyunk, borozgatunk, megváltjuk a világot, és jókat röhögünk - ha van min! Így hát most Micike főzött nekem, és hosszadalmas egyeztetés után erre a finom, Fűszeres Eszter-féle mézes sült padlizsánra esett a választása. A hosszas egyeztetés azért volt, mert annyira szeretem mediterrán csirkéjét, hogy csak nehezen lehetett eltántorítani tőle, bár Micike folyamatosan mondta: "Te vagy az ünnepelt, azt főzök, amit kérsz!", mégis úgy éreztem, van valami a tarsolyában... Sokáig nem tudtam dönteni, mi legyen a menü, majd rábíztam a háziasszonyra és nagyon jól tettem!
Kerestem a receptet a Fűszer és Lélek blogban, de nem találtam (azóta Micike elküldte, belinkeltem!). Amire emlékszem, hogy a padlizsán egy egzotikusan finom, nekem meghökkentően új páclével van belocsolva, amiben van méz, csili (most ez nem volt), gyömbér, citromlé, olivaolaj, fokhagyma, petrezselyem, só és bors. Ezzel kell belocsolni a padlizsánszeleteket és ezután szépen megsütni. Emellé Micike készített egy finom natúr pulykamellszeletet, amit előzőleg bepácolt, majd a sütőben meggrillezett. Héjában sült krumplit sütött hozzá, amire még forrón finom vajat tettünk. Egyszerűen isteni volt!
És milyen finom volt hozzá a húsvétra Dezső unokabátyámtól kapott Dúzsi Tamás rozéja, a 2008-as Menoire Rose. Micike természetesen hallott már a Dúzsi Pincészetről, és tudta, hogy finom borokat készítenek ott. Látjátok, tudtam én, hogy legjobb egy szakemberrel elfogyasztani egy ismeretlen bort. Mindkettőnknek nagyon ízlett! (Nem mellesleg: jó erős borocska!)
Folti is letelepedett hozzánk az ünnepi asztalhoz, gondolom nem a személyem vonzotta oda, hanem a finom illatok. Úgy látom, kezdi megszokni, hogy néha betörök az életébe és olyankor folyton fényképezem.
Különösen akkor hagyja figyelmen kívül a fényképezőgépet, ha közben a gazdája simogatja, vakirgálja a nyakát. Ezt láthatóan nagyon-nagyon szereti!
Kukucs, Foltika! A kíváncsiság erősebb a géptől való félelemnél. Ne aggódjatok, azért mert nem éri fel az asztalt, meg tudja oldani a jutalomfalatok elfogyasztását!
Muszáj még megmutatnom Micike szerencsemalacát és szerencsekacsáját! Szeretném, ha tényleg szerencsét hoznának neki, nem mellesleg azért is, mert megígérte, ha ötöse lesz a lottón, megveszi nekem a házat naaaagy kerttel! Még névnap se kell hozzá! :-)

10 megjegyzés:

mazsolla írta...

úgy szeretem az ilyen izgi zöldséges kajákat! biztos nagyon fini vót :)

Andi írta...

Nagyon különleges volt!

éva írta...

Kár hogy nem andinak hívnak engemet.. finom lehetett minden...ti aztán tudtok élni....

csincsilla írta...

1. imádom ezt a cicát, annyira, de annyira gyönyörű!!!
2. a kaja is tetszik, ezt is kérem a listára! de nem teljesen világos. bekenem a nyers padlizsánszeleteket, és aztán sütőben sütöm meg? és áltatom valameddig előtte? help, help

micike írta...

Nem szerencse-, hanem barátságmalac, illetve -kacsa.:) Csincsilla! Holnap behozom neked a receptet.

Andi írta...

Francba, hogy nem tudok megjegyezni semmit! Azért azt remélem, a barátságmalac és barátságkacsa is segít az ötöslottóban!
És igen, kérjük a pontos receptet sürgősen! Lehet, hogy Borinak ezt csinálom én is szombaton...

segebaga írta...

Micike Te is nagyon ügyes vagyolsz! Gyönyörű minden :)
Foltika meg zabálnivaló!!!!

csincsilla írta...

a padlizsán mennyei!!! egész nyáron ezt fogjuk enni. mindenhez nagyon finom lehet.

Hedvig írta...

Istenien néz ki a kaja, és édi a cica! Jó kis este lehetett, különös tekintettel a vörösborra.

Andi írta...

Mit tagadjam, nagyon jó volt minden tényleg! :-)