2009. április 2., csütörtök

Feketeerdő tekercs

A süti ötlete innen van. Kekszreceptek után kutattam, fogalmam sincs, hogy sikerült a végén megint egy kelt tésztás cuccot kivitelezni. Sajnos, nem nagyon volt időm, ezért más a tészta, és egyéb okokból más a töltelék is, ja meg persze a máz is. De ha egyszer lesz egy kicsivel több időm, feltétlenül kipróbálom az eredeti receptet, mert nagyon jónak tűnik.
Végül is egy tejszínnel, meggyel (...) és csokival feltunningolt kakaóscsiga lett, persze kakaó nélkül.
Tésztája a szokásos édes kelt tészta:
- 555 gramm liszt (most fele kenyér-, fele finomliszt)
- 25 gramm friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 dl langyos sűrű házi tejszín (ezért most nem került vaj a tésztába)
- 6 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
Ezekből a kenyérsütőgépben közepesen lágy tésztát dagasztottam, és hagytam kb. a duplájára kelni. Liszttől függ, lehet, hogy kell még hozzá kis tej, figyelni kell az elején. Amikor megkelt, átgyúrtam, két cipóra osztottam, lisztezett deszkán egyenként szép nagy téglalapot nyújtottam belőlük.
Belevalók:
- 10 dkg vaj
- 200 gramm étcsoki, apróra darabolva
- két adagnyi meggytöltelék vagy valami ilyesmi
A kinyújtott tésztát alaposan megkentem az olvasztott vajjal. Az egyiket kiolvasztott és lecsöpögtetett ribizlivel szórtam meg (mert már egy hete várta szegény, hogy mi lesz vele), szórtam rá egy kis porcukrot, meg ment még rá a csoki fele. A másikba egy kisebb üveg vegyes lekvár (meggy, cseresznye, málna, ribizli négyes), meg a csoki másik fele. Feltekertem, felvagdostam, sütőpapíros tepsibe raktam (kb. 10 darab lett egy-egy rúdból).
Most jött volna az, hogy letakarva szép nyugodtan kelni hagyja az ember, de sajnos, erre nem volt időm, szóval ment a két tepsi az 50 fokos sütőbe. Amikor megint a duplájára kelt, kivettem, felforrósítottam a sütőt 160 fokra, és alsó szálas légkeveréssel megsütöttem őket . Ettől a viszonylag durva bánásmódtól (gyors kelesztés a meleg sütőben, csúnya hőmérsékletváltozások, stb.) kicsit önállósította magát a tészta, szóval nem lettek túl szépek, de finomnak azért finom:))
Rácson kihűtöttem őket. Összekevertem négy púpos evőkanál porcukrot egy pici vízzel (tényleg nagyon kevés kell!), és ezzel a mázzal meglocsolgattam a kis amorf csigákat.

6 megjegyzés:

Andi írta...

Fúúú de finom volt és még a ribizli is jól állt neki!!! Ezt meg kell csinálnom!

Limara írta...

Nagyon jól néz ki! :))

tata írta...

nagyon finom volt!!!! végre kaptunk valamit! :)

mazsolla írta...

húúúú de jól néz ki! Andi, szerintem is meg kell csinálnod!;)

erős ildikó írta...

Nagyszerű ez a recept (a feketeerdő torta amúgy is a kedvencem...)!
Kipróbálom, köszi!

segebaga írta...

Csincsilla mikó nyitjátok má meg a pékségeteket, a bécsi elmehet a pi...ba! Köszönöm szépen isteni vót!!!!