2009. április 12., vasárnap

Húsvéti sonkázás mamánál és csodás boraim


"Betelni mindenféle borral,
letépni minden szép virágot,
és szájjal, szemmel, füllel, orral
fölfalni az egész világot."
Babits Mihály
Ezekhez a szép sorokhoz tartom magam ezen a fantasztikusan meleg, hosszú tavaszi hétvégén (is)!

Én még soha életemben nem főztem sonkát Húsvétkor, ilyenkor mindig anyuhoz szoktunk menni. Leginkább Toma meg én, és tesómék csak az utóbbi időben jöttek egyszer-kétszer, mert ők mindig nagyobb létszámú családban éltek, mint mi, míg idén Éva és Anna is anyunál sonkázott. Anna kevésbé, ő inkább a húsvéti csokievésnek és kólaivásnak hódolt.


A sonka mellé anyu gyönyörűen feldíszített kaszinótojás-tállal várt minket. Egy helyen már leírtam, hogy szokta ezt készíteni, most csak gyönyörködjünk benne :-). Újabban ez Mazsi kedvence lett.


Sonkát kétfélét főzött anyu, egy kötözöttet és egy csülköt. Nekem a csülök jobban ízlett, csak az sokkal zsírosabb volt. Anyu szerint a húsvéti sonka sikerének a titka, hogy megbízható helyen kell venni, ő mindig ugyanonnan szerzi be. Kuktában főzte meg, így gyorsan elkészült és végül a finom füstös ízű sonkalében főzte meg a tojásokat. Retket, újhagymát, uborkát, paprikát ecetes tormát tálalt még a sonka mellé.


Hárman készültünk sütivel, tehát kisebb verseny alakult ki, amit végül anyu csokis piskótatekercse nyert meg, pedig ez (Auchanban leértékelten vásárolt) előre gyártott piskótalapból készült. A krémet két tekercs piskótához úgy készítette, hogy 2 deci tejet 4 kávéskanál liszttel felfőzött és amikor jó sűrű lett, félretette hűlni. Ezalatt egy egész Rámát kikevert porcukorral, kanalanként hozzáadta a kihűlt besamelt, majd kétfelé választotta a masszát: egyikbe kakaóport kevert, másikba nutellát és ezekkel töltötte meg a piskótákat. Ez a süti ötből 5 pontot kapott.


Én pedig majdnem elájultam az örömtől a Dezsőtől kapott váratlan meglepetésem láttán: az ízléses papírdoboz felbontása után a szekszárdi Dúzsi Tamás palackozta 6 db csodás rozébor mosolygott rám! Észre sem vettem, hogy midegyik más fajta:

  • Kékfrankos Rose (ezt már megkóstoltam és remek, leírhatatlanul finom, gyümölcsös, picit pezsgő, könnyű borocska),
  • Kadarka Rose (ezt Évának ajándékoztam, de már megbántam! Jó lenne, ha ott lehetnék amikor felbontja...)
  • Pinot Noir Rose
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot Rose
  • Menoire Rose (ilyenről még nem is hallottam, tehát ő lesz a következő!)

A bejegyzés elejére a szép versidézetet is a borocskák címkéjéről vettem, annyira nekem szólónak találtam. Köszönöm a pécsi családomnak, nagyon nagy örömet okoztatok! :-)))

7 megjegyzés:

segebaga írta...

Azé nem vetted észre, me 1 üveggel má benyaltál :)
És itt választ kaptam a hosszú barnára is :)
Most már tudom, honnan ez a nagy főzési tudomány. Örökölted! Csudaszép minden! Éljenek a Matusok, no meg a Csincsilla is és persze Bea is, cupppp Bódog Nyulat mindenkinek!!

Bea írta...

Mindenkinek boldog nyuszinapot kívánok, így a nyusziünnep utolsó napján! :)
Hű de jól néz ki minden! Még a tojást is befalnám, pedig utálom a tojássárgáját! Anyukád nagyon ügyes, ha nem lenne elég lánya, engem is örökbefogadhatna! :)
Készülök én is a húsvéti sonkás-sütis receptekkel, csak várom tesómtól a fotókat! :)

Andi írta...

Hú nagyon izgulok! :-)
Nektek is boldog nyuszit!

tata írta...

még jó, hogy nem osztogattad szét a boraidat!

tata írta...

dezsőőőőőő! méééé csak andi kapott ilyen fantasztikus ajándékot???? :(

segebaga írta...

talán me tudja, hogy nem iszol :)

Andi írta...

De iszik!